Rezolucija na crkovnite op{tini od Avstralija
FINANSISKI MALVERZACII NA VLADIKATA PETAR
Pretsedava~: Igor AVRAMOVSKI

Na 3 i 4 juli, vo prostoriite na Makedonskiot kulturno-socijalen centar "Vasil II Makedonski" vo Sidnej, se odr`a Sobranie na Makedonskite pravoslavni op{tini od Avstralija, so osnovna cel obedinuvawe na naporite za za{tita na Makedonskata pravoslavna zaednica od duhovnata i materijalna {teta koja & ja nanesuva vladikata Petar, od negovoto doa|awe vo Avstralija.

Vo rabotata na Sobranieto u~estvuvaa vkupno ~etirinaeset crkvi, odnosno, trinaeset registrirani Makedonski pravoslavni op{tini:

"Sv. Nikola" od Pert (Makedonska op{tina za Zapadna Avstralija), "Sv.Nikola"od Pert (Makedonska obedineta op{tina za Zapadna Avstralija, "Sv. Dimitrija Solunski" od Volongong (MPO-Volongong), "Sv.Petka" od Rokdejl, Sindej, "Sv. Kiril i Metodij"od Rozberi (MPO za Sidnej i okolinata), "Sv. Nikola" od Kabramata (MPO za Sidnej i okolinata), "Sv. Bogorodica" od Njukastel (MPO za Njukastel i okolinata) "Sv. Jovan Krstitel"od Xilong (Makedonska op{tina za Adelajd i Ju`na Avstralija) "Sv. Dimitrija Solunski" od Springvejl, Melburn, "Sv.\or|i i Presveta Bogordica" od Eping (Makedonska pravoslavna op{tina za Melburn i Viktorija), "Sv. Petka" od Mil Park, Melburn (od Upravata priznata kako legitimna od Department of Justice of Victoria).

Na Sobranieto prisustvuvaa i pretstavnici na edna od dvete Upravi na MPCO "Sv.Nikola" od Melburn koi s# u{te se vo sudski spor okolu legitimnosta.

Nekolku dena pred Sobranieto prisustvo najavi i MPCO "Sv. Kliment Ohridski" od Kanbera, no vo posleden moment se otka`a poradi strav da ne bide povle~en sve{tenikot ili da bide podlo`ena na sudski tro{oci (spored informaciite od nejziniot Pretsedatel). Na Sobranieto, koe go otvori i blagoslovi protoerej Naum Despotovski, parohiski sve{etnik na MPCO "Sv. Petka" od Rokdejl, pretstavnicite ednoglasno gi usvoija slednite Rezolucii.

Barame od Svetiot Arhierejski Sinod na MPC bezuslovno i itno da go otpovika vladikata Petar od Mitropolit Avstraliski i da povede postapka za negovo simnuvawe od vladi~kiot tron, poradi:

- nehristijansko, nasilni~ko, klevetni~ko i licemerno odnesuvawe kon Makedonskata pravoslavna zaednica vo Avstralija;

- bezprimerno sozdavawe na netrpenie, duhovna i materijalna {teta vo na{ata zaednica;

- tajno, i neodgovorno upravuvawe so narodnite sredstva sobrani kako eparhiski razrezi,

- svesno i namerno kr{ewe na zakonite za finansiskata i druga administracija vo makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija;

- zakani so povlekuvawe na sve{etnici, odnosno dezertirawe na bo`jite hramovi so cel da iznudi finansiski barawa od zaednicata,

- otstapuvawe od kanonite na pravoslavieto i primenuvawe na katoli~kite u~ewa. Proglasuvaj}i se sebesi za"Hristov namesnik na Zemjata",

- nepo~ituvawe na odlukite na SAS na MPC za prekinuvawe na site negovi antinarodni sudski postapki i so toa naru{uvawe na avtoritetot na Sinodot;

- namerno i dirketno kr{ewe na ~len 190, ~len 15, to~ka 6, stav 4 (1) i ~len 195 od Ustavot na MPC;

- op{to naru{uvawe na ugledot, dostoinstvoto i svetosta na Makedonskata pravoslavna crkva pred celata avstraliska javnost.

Vo potkrepa na ova barawe se povikuvame na obrazlo`nieto vo barawe upateno do SAS od Sobranieto na Makedonskite pravoslavni op{tini od Nov Ju`en Vels, odr`ano na 7 maj 1999 godina kako i od Sobranieto na Makedonskite pravoslavni op{tini od Avstralija, odr`ano na 10-11 maj 1999 godina, vo Wukastel.

2. Dokolku Sinodot ne odgovori pozitivno na ova posledno postavuvawe na gorenavedenoto barawe, toa }e zna~i kone~no otka`uvawe na sekakva gri`a za makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija i aktivno ili pasivno so~uvstvo vo urivaweto na edinstvoto, dostoinstvoto i svetosta na MPC.

3.Barame od Svetiot arhierejski sinod na MPC da donese re{enie (koe treba da se dostavi vo originalna forma do site makedonski pravoslavni op{tini vo Avstralija), za celosno ograduvawe vo ime na MPC od slednite dela na vladikata Petar:

a) Tu`bata za odzemawe na imotite i prihodite na MPCO "Sv. Petka", za koja tro{ocite, spored javnite zakani na samiot Petar, bez razlika na odlukata na Sudot, }e padnat na grbot na narodot, odnosno na MPCO "Sv. Petka", bidej}i negovata eparhija nema pari.

b) Nasilnoto okupirawe na MPC "Sv. Nikola"od Pert, od strana na nezakonski nazna~ena paralelna uprava, a so {to se pravi predizvik za nov sudski spor.

v) Odr`uvaweto slu`bi vo ime na MPC vo novoverska crkva nare~ena Uniting Church, koja{to se nao|a vo Karlton, Sidnej, vo neposredna blizina na MPCO "Sv.Petka" i MPC "Sv.Kiril i Sv. Metodi".

g) Potisnuvawe, preku uceni, zakani i drugi pritisoci na legalnata uprava na MPCO "Sv.Petka"od Mil Park (koja s# u{te e validna spored zakonite vrz ~ija{to osnova e registrirana op{tinata) i nelegalnoto nazna~uvawe na nenaroden odbor na nejzino mesto, so sve{tenikot Tone Gulev kako pretsedatel.

d) Zatkulisniot obid, zad grbot na narodot i preku la`no pretstavuvawe na makedonskite pravoslavni op{tini, da gi ubedi parlamentarcite na Nov Ju`en Vels da usvojat takanare~en nacrt-zakon za staratelstvo na imotite na makedonskata pravoslavna crkva (Macedoninan Orthodox Church Property Trust Bill 1998), ~ija{to osnovna cel e siot dvi`en i nedvi`en imot na makedonskite pravoslavni op{tini vo Nov Ju`en Vels, so dekret da se prenese na ime na nova KORPORACIJA, sostavena samo od nego i od u{te {est lica, koi{to toj bi gi nazna~il, so {to, me|u drugoto, bi se suspendiral ~len 15.to~ka 6, stav 4 (1) od Ustavot na MPC, spored koj makedonskite pravoslavni crkovni op{tini nadvor od Makedonija se priznati kako osnovni organi na MPC.

Proglasuvaweto na MPC "Sv. \or|i i Presveta Bogorodica", na AMPC "Uspenie na Presveta Bogorodica", i na MPS "Sv. Naum Ohridski" kako obes~esteni crkvi i na site nivni vernici za anatemisani i ekskomunicirani.

e) Proglasuvaweto na "Sv. Petka", od Rokdejl za obes~estena, zapla{uvaweto na nejzinite vernici so anatemi i ekskomunikacii i proglasuvaweto na nivnite izvr{eni trebi za neva`e~ki.

`) Neosnovanite proglasi za ras~inuvawe i ekskomunicirawe na sve{tenici, samo zatoa {to imaa dovolno sovest i hrabrost da odbijat sou~estvo vo negovata nehristijanska hajka i da ne otstapat od vernoto slu`ewe na Boga i na svojot narod.

c) Site nelegalni nazna~uvawa na paralelni odbori pokraj vistinskite registirani odbori na makedonskite pravoslavni op{tini, koi se koristat za seewe omraza, za sozdavawe na fiktiven kvorum na takanare~enite eparhiski sobranija, kako i zatkulisno-izmamni~ko pretstavuvawe na na{ite crkvi pred nekoi neupateni avstraliski institucii i pred Svetiot Sinod na MPC.

~) Diskriminatorskite instrukcii do parohiskiot sve{tenik na MPC "Sv. Nikola" od Macedonia Place, Pert da ne vr{i trebi na parohijanite od MPC "Sv.Nikola" od Angove St. Pert.

4) Vo pogled na gorenavedenite rezolucii povtorno barame izjasnuvawe i aktivna potkrepa od Ministerstvoto za iseleni{tvo na Republika Makedonija i site ~lenovi na Parlamentot na Republika Makedonija koi spored ~l. 49 od Ustavot na Republika Makedonija se dol`ni da se gri`at za pravata i interesite na Makedoncite koi{to `iveat nadvor od makedonskata dr`ava. Ne prifa}ame nikakov izgovor za neme{awe vo vnatre{nite raboti na crkvata, bidej}i vo ovoj pusto{ {to ni go nanesuva Petar nema ni{to crkovno.

5) Imaj}i predvid deka SAS na MPC i Ministerstvoto za iseleni{tvo na Makedonija dosega ne odgovorija na na{ite barawa da ispratat delegacija vo Avstralija, itno da se isprati delegacija vo Makedonija koja }e gi obrazlo`i gorenavedenite barawa pred SAS na MPC, za{to barame priem od Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Mihail, koj{to, za `al, vo me|uvreme po~ina, kako i pred Ministerstvoto za iseleni{tvo i pred javnosta.

6) Vo slu~aj gorenavedenite inicijativi da donesat deciden i konkreten ishod, da se prodol`at itenzivnite podgotovki za samostojno zakonsko za{tituvawe na narodnite imoti i sredstva na Makedonskata pravoslavna zaednica vo Avstralija.

7) Zaedni~kiot fond, vo koj se vlo`uvaat site sredstva koi{to vo normalni uslovi bi se dostavile vo Eparhiska kasa kako razrezi, da se koristi za finansirawe na odbranata od site sudski postapki pokrenati od vladikata Petar, kako i vra}aweto na narodnite imoti koi{to se nasilno odzemeni od strana na nelegitimni grupacii.

Potpisnici na gorenavedenata rezolucija se:

Pretsedava~: Igor Avramovski

Prv overuva~: Fote Lozenkovski

Vtor overuva~: Kiril Markovski