Makedonska zaednica za Sredna Germanija
IZBORNO SOBRANIE VO REM[AJD
Izvestuva: Goce DURTANOSKI

Na 23 maj 1999 godina vo prostoriite na Makedonskiot klub „11 Oktomvri" vo Rem{ajd se odr`a izborno Sobranie na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija.


Na Sednicata prisustvuvaa po dvajca pratenici od Makedonskiot klub „Jane Sandanski" od Keln; Makedonskiot klub „Ilinden" od Rajtingen; Makedonskiot klub „Makedonija" od Liden{ajd; Makedonskiot kulturen i sportski centar „11 Oktomvri" od Rem{aid; Makedonskoto kulturno i sportsko dru{tvo „Goce Del~ev" od Dizeldorf; Makedonskiot klub „Vidoe Smilevski" od Juli{ i Violeta Antova, a kako gosti prisustvuvaa: Lidija Bo{kovska od Makedonskata ambasada vo Bon, SR Germanija; Todor Petrov, pretsedatel na Svetskiot makedonski kongres i Dragi Bogoevski, pretsedatel na Makedonskiot kongres za Evropa.

So Sobranieto na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija pretsedava{e pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, Todor Petrov.

Sobranieto donese Odluka za izbor na dvajca potpretsedateli na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija. Za pretsedatel na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija, Sobranieto go izbra Zoran \or|ev, za potpretsedateli Ilija Skangalov i Violeta Antova, za sekretar Dragi Stojkovski, a za blagajnik Dimitar Cvetkovski.

Sobranieto donese Odluka, izborot na koordinatorite na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija za: nastava na makedonski jazik; kultura; sport; socijalni raboti; humanitarni raboti; organizacija na `enite; mladi; i javni odnosi (informirawe i sorabotka), da se izvr{i na prvata naredna sednica na Sobranieto.

Sobranieto im prepora~a na makedonskite klubovi da izvr{at preregistracija, vo soglasnost so ednoobrazniot Statut na makedonskite klubovi utvrden od Sobranieto na Makedonskiot kongres za Evropa i pretsedatelstvoto na Svetskiot makedonski kongres i da izvr{at izbor na koordinatori za: nastava na makedonski jazik; kultura; sport; humanitarni raboti; socijalni raboti; organizacija na `enite; mladi i za odnosi so javnosta (sorabotka i informirawe).

Sobranieto donese zaklu~oci za materijalno-finansiskoto rabotewe na makedonskite klubovi i na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija.

Za ~lenovi na Nadzorniot odbor na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija bea izbrani: Dragan Jakimovski – pretsedatel, Qup~o Vasilev i Milan Stojanov - ~lenovi.

Kone~no, posle godina i pol, vrz osnova na Odluka na Pretsedatelstvoto na Makedonskiot kongres za Evropa i silnata `elba na pogolem del od makedonskite klubovi i crkovni op{tini vo sojuznata germanska dr`ava Severna Rajna Vestfalija, se rekonstituira i Makedonskata zaednica za Sredna Germanija. Na toj na~in se zaokru`i procesot na konstituiraweto na trite makedonski zaednici vo Sojuzna Republika Germanija.