Zavr{en slu~ajot so novinarite fateni kaj karaulata "Ezero" pri {verc na oru`je
SI-EN-EN LA@E
Pi{uva: Lidija ZORBA

Novinarite, Britanecot Robertson i Haitanecot Kudikort, i dvajcata so legitimacii na Si-en-en i akreditacii od Ministerstvoto za informacii na Makedonija koi bea fateni vo obid nezakonski da ja minat makedonsko - jugoslovenskata granica, nekazneti poletaa od Petrovec vo nepoznat pravec


Na 17 maj, makedonskite grani~ari koi ja vr{ele dol`nosta vo reonot na karaulata Ezero, na policijata i predale dvajca stranski dr`avjani za koi se utvrdilo deka se novinari na Si-en-en. Spored edni izvori dvajcata novinari bile fateni vo obid od Makedonija da {vercuvaat oru`je na Kosovo, bidej}i bile fateni so dva kowa natovareni so oru`je. Spored drugi, novinarite samite do{le vo policiskata stanica Mirkovci tvrdej}i deka gi baraat kowite na koi bila natovarena nivnata oprema (fotoaparati i kameri).

Spored poslednata informacija dobiena od MVR, ovoj slu~aj e zavr{en. Dvajcata fateni stranski dr`avjani se novinarite na Si-en-en - Dominik Robertson (37) koj poseduval britanski paso{ i Filip Kudikort (45) koj poseduval amerikanski paso{. Za sebe rekle deka se "fri lanseri", no i dvajcata poseduvale legitimacii na Si-en-en.

Spored nivnata prikazna koja ja raska`ale vo policijata, tie trgnale kon Kosovo za da snimaat. Bidej}i so sebe nosele te{ka oprema koja se sostoela od kameri i fotoaparati, najmile nekoj "div" taksist koj okolu 20 ~asot gi ostavil vo atarot na seloto Gorno Blace. Istiot den vo 22 ~asot se sretnale so petmina Albanci so kowi. Novinarite, spored nivnata prikazna, pobarale od Albancite da im ja ponesat opremata na kowite so obrazlo`enie deka sakaat da snimaat na Kosovo no}e. Utredenta, od navodno nepoznati pri~ini, kowite po~nale da begaat, pritoa pettemina nivni voda~i trgnale da gi baraat izbeganite `ivotni, a novinarite ostanale da ~ekaat.

Ponatamu, prikaznata im e poznata i na grani~arite. Izbeganite kowi so poln trk vlegle vo karaulata "Ezero". Otkako bile fateni, bilo konstatirano deka se natovareni so: detektor za otkrivawe mini, dvogledi za no}no nabquduvawe i maskirni uniformi. Spored MVR, na kowite ne bile najdeni oru`je i municija, no ne bila najdena nitu novinarskata oprema (kamerite i fotoaparatite) za koja{to, novinarite na Si-en-en tvrdele deka e natovarena na kowite. Dvajcata novinari bile fateni taka {to samite do{le do karaulata velej}i deka si ja baraat opremata.

Spred MVR, pettemina Albanci (ako voop{to postoele) so koi patuvale novinarite, ne se fateni i nema informacii za toa koi se tie. Novinarite pak, otkako dale izjava, bile pu{teni na sloboda bidej}i spored zakonot, policijata nema pravo da gi zadr`uva dokolku ne postoi sudsko re{enie za toa. Protiv niv, spored ~lenot 66 od Zakonot za preminuvawe na dr`avnata granica i dvi`ewe vo grani~niot pojas, e podnesena prekr{o~na prijava, zatoa {to nitu eden od niv nemal odobrenie za premin na granicata. Za vakov prekr{ok, ovoj Zakon predviduva pari~na ili kazna so zatvor od 30 dena.

Spored Ministerstvoto za informacii na Makedonija, tie gi proverile site akreditacii na novinari na Si-en-en vo Makedonija i zaklu~ile deka na 11 maj, vo spisokot so imiwata na akreditiranite novinari na Si-en-en, se nao|aat i imiwata na dvajcata fateni - Robertson, bil akreditiran kako korespodent, a Kudikort kako producent. Tvrdewata na Si-en-en deka dvajcata fateni novinari ne se akreditirani vo Makedonija, ne se to~ni, velat vo Ministerstvoto za informacii.

Spored neoficijalni informacii, obvinetite Robertson i Kudikort se odjavile od recepcijata na hotelot "Palas" kade {to prestojuvale i od aerodromot Petrovec poletale vo nepoznat pravec.