Folk-Fest Valandovo '99
NOVI HITOVI NA NA[ATA ESTRADA
Pi{uva: Koce STOJMENOV

Slika22.jpg (8938 bytes)


  • "Sudbina bila" vo ispolnenie na Blagica Kaleva i Pero Hristov so grupata Modus i "Ve~er }e ti dojdam" vo ispolnenie na Naum Petreski ja osvoija nagradata od publikata, odnosno od `iri-komisijata.

Jubilejniot 15-ti Folk-Fest Valandovo odr`an minatata nedela ja potvrdi "dominacijata" na ovoj muzi~ki sobir kako eden od najdobrite vo Republika Makedonija. Toa go potvrduvaa od godina vo godina so dobar izbor na pesni u~esni~ki koi za kuso vreme se obnaroduvaat i dolgo vreme se peat me|u narodot. Posebno za ilustracija e kompozicijata na Hilmi Bilbil, "Biser balkanski" {to ja ispolni Goce Nikolovski.

No, da se navratime na Folk-Fest Valandovo '99. Ovaa godina Folk-Fest Valandovo na makedonskata scena & dade novi 29 pesni na novokomponirana narodna muzika. Raspredeleni vo dve polufinalni ve~eri vo finaleto viza obezbedija 24 pesni, 12 od publikata i 12 od `iri-komisijata. Na krajot od 2320 glasa najmnogu dobi kompozicijata na Gligor Koprov "Sudbina bila", tekst na Ognen Nedelkovski i aran`man na Miodrag Bo`inovski, a vo intrerpretacija na Blagica Kaleva i Pero Hristov so grupata Modus koja osvoi 332 glasa. Vtorata nagrada ja dobi pesnata "Zaquben vo tebe", muzika i aran`man na Milan Zavkov, tekst na Ognen Nedelkovski, a vo ispolnenie na Goce Arnaudov osvoi 263 glasa. Tretata nagrada ja osvoi pesnata "Pla~am i se raduvam" so muzika i aran`man na Riste Tu{evski, tekst na Natka An~evska, a vo ispolnenie na Jadranka Tu{evska osvoi 237 glasa.

Za razlika od publikata, stru~noto `iri prvata nagrada ja dodeli na pesnata "Ve~er }e ti dojdam", muzika i tekst na Dimitar Masevski, tekst na Bor~e Ne~ovski, a vo ispolnenie na Naum Petreski. Osvojuva~ite na prvata nagrada od publikata so pesnata "Sudbina bila" se osvojuva~i i na vtorata nagrada od stru~noto `iri. Kompozicijata na Van~o Dimitrov, "Zlaten kafez", aran`man na @ivoin, Gli{i}, tekst na Ivan Karadak, a vo ispolnenie na Milica Kuzmanovska, ja odnese tretata nagrada od `iri-komisijata.

Nagradata za najdobra interpretacija ja osvoi Suzana Jov~eva za kompozicijata "Zgre{iv edna{" (muzika i aran`man na Vane Jov~ev, tekst na Natka An~eva). Il~o Jovanov ja odnese nagradata za najdobar aran`man za pesnata "Angeli mi se svatovi" vo ispolnenie na Sowa Lozanovska i grupata Balkanski biseri. Na Folk-Fest Valandovo '99 najdobar tekst ima{e Ognen Nedelkovski za stihovite na pesnata "Qubovta e sveta", vo interpretacija na Nino Veli~kovski. Qupka Nikolovska so pesnata "Kako gospod nikoj ne e" ja osvoi nagradata za najdobar debitant.

Plaketata na Folk-Fest Valandovo za u~estvo na festivalot, be{e dodelena na Ilija Lukov od Sandanski, Republika Bugarija.

Za informacija da spomeneme deka Qupka Nikolovska i Ilija Lukov kako debitanti na ova festivalsko izdanie, vo finaleto vlegoa so glasovite na publikata, a Ilija Lukov so pesnata "Jas sum golem pesnajlija" spored glasovite vo finaleto go osvoi osmoto mesto.

Pokraj natprevaruva~kiot karakter na Folk-Festot pred finalnata ve~er be{e postavena izlo`bata "35 godini od MTV" od fotoreporterot Zoran Kostovski i promovirana knigata "15 godini Folk-Fest Valandovo" od Mir~e Karamu~ev.

Ova e edno od najkvalitetnite izdanija, zaedno so prvite nekolku finalni sredbi, na Folk-Fest Valandovo, istakna Mir~e Karamu~ev, {ef na pres-slu`bata na festivalot.