Vo blizina na seloto Lojane - Kumanovsko

POLICIJATA OTKRI KOMANDEN [TAB NA OVK VO MAKEDONIJA

Pronajdeno e okolu 4,5 toni oru`je so razli~en arsenal - eksploziv, pu{ki, bombi, protivtenkovski i protivavionski mini kako i municija prete`no od kinesko proizvodstvo.

Vo oknoto na napu{teniot rudnik za hrom i antimon vo blizinata na seloto Lojane, {to se nao|a samo na 700 metri od granicata so SRJ, minatiot petok policijata otkri komanden {tab na OVK, kako i magacin vo koj bilo skrieno golemo koli~estvo oru`je.

Stanuva zbor za okolu 4,5 toni oru`je so razli~en arsenal - eksploziv, pu{ki, bombi, protivtenkovski i protivavionski mini kako i municija prete`no od kinesko proizvodstvo. Za dobrata opremenost na {tabnoto mesto zboruva i improviziraniot poligon na koj vojnicite od ovaa vojska se u~ele da ga|aat, kako i poseben bunker postaven na samiot vlez vo koj bile smesteni i pu{komitralezi koi bi slu`ele za odbrana vo slu~aj {tabot da bide otkrien.

Iako, vo tekot na racijata, policijata ne uapsila nitu edno lice, spored rasporedot na rabotite (kreveti, }ebiwa i ostanata oprema) se pretpostavuva deka vojnicite od OVK go napu{tile zasolni{teto neposredno pred akcijata na MVR. No, zatoa pak, spored informaciite od policijata, za rasvetluvawe na ovoj slu~aj ~etiri lica ve}e se povikani na informativen razgovor.

Na mestoto na improviziraniot {tab na OVK na 17 april bea ministrite za vnatre{ni raboti i za odbrana, Pavle Trajanov, i Nikola Kqusev, spored koi ova e samo u{te eden dokaz deka postoi scenario za destabilizirawe na Makedonija.

"Site informacii koi gi dobivavme u{te pred eden mesec uka`uvaat na toa deka se pravat obidi na ist na~in kako i vo Kosovo da se oformat kelii za dejstvuvawe na OVK i vo Republika Makedonija. Za ova razgovaravme so generalot Vesli Klark i so komandantot na NATO-silite za Makedonija, generalot Xekson. Dostavivme informacija i do site ambasadi vo Makedonija, ~lenki na Evropskata Unija, vo koja uka`uvame za dejstvuvawe na takanare~enata OVK vo Makedonija, preku ekstremni grupi i pove}e od o~igledno e deka se podgotvuva scenario za destabilizacija na na{ata zemja" - izjavi Trajanov.

Toj potvrdi deka vo edna po{iroka akcija na policijata na 16 ovoj mesec vo stru{koto selo Radoli{ta se pronajdeni 253 ra~ni bombi, deset sandaci municija. Pritoa dve lica se pritvoreni, dvajca se vo begstvo, a policijata ima informacii deka se pravat obidi za ilegalno prenesuvawe na oru`je vo Makedonija od Albanija.

"Postojat elementi za militarizacija na na{ata zemja, a nie toa morame da go spre~ime, zatoa {to vakvite aktivnosti mo`at da ja zagrozat polo`bata na begalcite koi prestojuvaat vo kampovite".

Trajanov pritoa potvrdi deka policijata imala informacii deka vo ovoj pograni~en pojas kade {to pripa|a i seloto Lojane imalo obidi za sozdavawe na klasi~ni voeni edinici so komandant na edinicite.

"Zaradi spre~uvawe od prelevawe na kosovskiot konflikt na teritorijata na Makedonija, treba da se spre~i kakva i da e aktivnost na OVK - kategori~en e ministerot Trajanov.


Sru{en avion ili proektil na Skopska Crna Gora

KOJ JA KONTROLIRA TERITORIJATA NA MAKEDONIJA - MVR ILI NATO?!

Kako {to doznavame, prvi na mestoto na nastanot stignale vojnicite na NATO koi ne dozvoluvale pristap nitu na novinarite, nitu na pripadnicite na MVR

Na 16 april vo ve~ernite ~asovi, `itelite na selata koi gravitiraat okolu Skopska Crna Gora, zabele`ale telo koe gori na padinite na ovaa planina, no poradi golemata oddale~enost ne bilo mo`no da se utvrdi za {to stanuva zbor. Somnevawata se deka e sru{en avion na NATO ili pak proektil koj padnal vo neposredna blizina na granicata so SRJ.

Ministerstvoto za odbrana potvrdi deka grani~arite od karaulata Tanu{evci, vo reonot na objektot "Ramno" jugoisto~no od granicata so SRJ, na dlabo~ina od 4 kilometri vo makedonska teritorija zabele`ale ogan, no poradi nepristapnost na terenot ne bile vo mo`nost da go lociraat ognot i da gi utvrdat pri~inite za negovoto nastanuvawe.

Vo tekot na minatiot vikend, skopskite televizii prika`aa snimka od ognot napravena od golema dale~ina, no i nivnata ekipa, koja bila zaedno so policijata, protiv po`arnite edinici i ekipi na [umskoto stopanstvo "Karaxica" stignala do poslednata mo`na proodna to~ka od kade bile potrebni u{te tri ~asa pe{a~ewe do mestoto kade {to gorel objektot.

Ministerot za vnatre{ni raboti Pavle Trajanov izjavi deka na padinite na Skopska Crna Gora padnal proektil, stru~nite ekipi se na teren i treba da utvrdat za kakov proektil stanuva zbor i od kade do{ol, no zasega snegot i lo{ite vremenski uslovi vo ovoj del od planinata ne go dozvoluvaat toa.

No, kako {to doznavame, prvi na mestoto na nastanot stignale vojnicite na NATO koi ne dozvoluvale pristap nitu na novinarite, nitu na pripadnicite na MVR. Postoele realni {ansi raspravijata me|u NATO-vojnicite i specijalcite od MVR da prerasne vo incident, pri {to policijata dobila naredba da se povle~e. Navistina ostanuva nejasno koj ka kontrolira teritorijata na Makedonija - MVR ili NATO!?


Dali zamenik-ministerot Nexipi transportira begalci so vozila od itna pomo{?

BEGALCITE POTVRDUVAAT - NEXIPI DEMANTIRA

Imam premnogu sostanoci i ne mo`am da koordiniram vozila na Itna pomo{, jas samo go znam organizaciskiot plan i toa deka vozilata na granica doa|aat samo koga ima potreba"

Zameniko-ministerot za zdravstvo, Muarem Nexipi, na svoja raka prezema dejstvija povrzani so zgri`uvaweto na begalcite. Kako {to tvrdat o~evidci, zamenik-ministerot Nexipi, denovive gi anga`iral ekipite na Itnata medicinska pomo{ so tri slu`beni kombi-vozila, pri {to im naredil da vlezat vo me|ugrani~niot prostor i namesto da interveniraat vo itni slu~ai, lekarite vo sekoe kombi trebalo da prenesat po 16 lu|e, so predupreduva~ki signal na makedonskata teritorija - tvrdat kosovski Albanci koi bile prisutni koga zamenik-ministerot za zdravstvo Nexipi preku eden policaec ja koordiniral situacijata.

"Bevme revoltirani, zar i za da gi spasime svoite `ivoti treba da bideme ne~ii lu|e", re~e eden od grupata koj ~ekal pove}e od 40 ~asa, a nekoi vleguvale samo {to }e ja napu{tat teritorijata na SRJ. O~evidcite potvrdija deka ekipite za Brza pomo{, pred o~ite na site prisutni `estoko se sprotivstavile i se vratile vo bazata bez da ja ispolnat naredbata na zamenik-ministerot.

Ovoj nastan vo Itna medicinska pomo{ ne sakaat voop{to da go komentiraat. Se doznava deka zamenikot voop{to ne go konsultiral ministerot za zdravstvo Stojan Bogdanov, a samiot Nexipi re~e: toa ne e to~no, a vie novinarite ne treba da veruvate na s#, vo vakvi situacii. Jas voop{to ne sum bil na Blace, osven onoj pat koga go pridru`uvav premierot na Bugarija, g-dinot Kostov, da vidi {to se slu~uva tamu. Imam premnogu sostanoci i ne mo`am da koordiniram vozila na Itna pomo{, jas samo go znam organizaciskiot plan i toa deka vozilata na granica doa|aat samo koga ima potreba".


Aferata so {tedilnicata "TAT" povtorno pred javnosta

PET MINISTRI OD PRETHODNATA VLADA ZAME[ANI VO AFERATA "TAT"

Pred dve nedeli imav sredba so ministerot za pravda d-r Vlado Kambovski. Taa sredba be{e slu`bena, pa imam i protokol. Pobarav da sorabotuvam i kone~no da gi ka`am zvu~nite imiwa vo TAT - veli Sowa Nikolovska

Pet ministri od Vladata na Branko Crvenkovski, desetina pratenici od porane{niot Parlament, polovina bitolski sudii od Osnovniot i od Apelacioniot sud, visoki li~nosti od policijata, funkcioneri, direktori i crkovni velikodostojnici, site zaedno pove}e od 150 du{i, zele pozajmici od TAT i ne gi vratile parite, tvrdi Sowa Nikolovska, direktorkata na propadnatata {tedilnica, vo izjavata za "Dnevnik".

Pogre{no se vodi istragata deka tie pari gi zele vo sudniot ~as. Pogre{no e {to se gledaat samo {tednite vlogovi. Parite treba da se baraat vo pozajmicite i plasmanite, oti otidoa tamu, a ne se vra}aa - tvrdi Sowa Nikolovska.

Pred dve nedeli imav sredba so ministerot za pravda d-r Vlado Kambovski. Taa sredba be{e slu`bena, pa imam i protokol. Pobarav da sorabotuvam i kone~no da gi ka`am zvu~nite imiwa vo TAT. Tie ja iskoristija {tedilnicata, a sega gi nema vo nieden dokument, pa se pravat "na to{o". Imiwata }e gi ka`am vo istragata. ]e baram soo~uvawa so niv i }e izveduvam sekakvi mo`no dokazi, za{to tie zedoa pari od TAT i do den deneska ne gi vra}aat, veli taa.

Po otvoraweto na crnite vre}i vo bitolskata policija, pred dve godini, Nikolovska ostana bez najsilnoto oru`je - dokazite. Taa veli deka od dvete vre}i se odvoeni i uni{teni golem broj dokumenti za glavnite"xokeri" vo igrata.

Vo toa vreme jas gi molev vlasta i sudovite da mi pomognat da gi naplatam hipotekite. Tie velea: Sowa, ima{ li nekoj povolen kredit ili pozajmica, ne{to "umreno" za nas... Bev prinudena da im izlezam vo presret. Tie ne doa|aa na {alter - doa|aa i imaa rabota so mene i zatoa bea vo crnite vre}i. Otkako crnite vre}i se otvorija bez moe prisustvo, nivnata traga ja snema. No, jas mora da ja doka`am taa rabota i zatoa baram sorabotka so organite i veruvam deka brzo }e ja dobijam. Dopolnitelen problem mo`e da se sozdade poradi toa {to koga krupnite li~nosti gi nosea parite kaj mene, gi stavaa na imiwa na tetki i vujni, za da se skrijat, raska`uva Nikolovska.