Se odi li kon definitivno uni{tuvawe na makedonskata nacija?
MAKEDONSKIOT NAROD MORA DA SE BRANI OD SOPSTVENOTO IS^EZNUVAWE!
Pi{uva: Daniel MELVIL

Slika3.jpg (8015 bytes)


  • I bez prilivot od novo albansko naselenie, vo Republika Makedonija zaradi demografskiot prirast na albanskoto naselenie, postoe{e opasnost Makedoncite vo sopstvenata dr`ava da se najdat eden iden den kako stranci, kako malcinstvo
  • Nikoj to~no ne znae kolku begalci do{le vo dr`avava, nivniot broj se ocenuva me|u sto i dveste iljadi, a mo`ebi se i pove}e. Nitu edna dr`ava vo Evropa ne mo`e da izdr`i tolkav broj od stransko naselenie dojdeno odedna{

Bi se reklo deka nekoi Makedonci se sramat da go upotrebat zborot genocid, koga se zboruva za istorijata na makedonskiot narod od ovoj dvaesetti vek. Me|utoa, za `al, toj poim sosema e objektiven - po~nuvaj}i od Balkanskite vojni (1912-1913 godina) vo Makedonija zapo~na ona {to turskata vlast ne se obide da go izvr{i vo tekot od okolu 550 godini vladeewe na tie prostori, a toa e celosno uni{tuvawe na edna nacija so svoja istorija, so svoja kultura, so svoj jazik i etni~ki identitet. Vo golem del toj genocid be{e konkretiziran - od dene{ni vozmo`ni i logi~ni pove}e milioni Makedonci, ostanaa re~isi raka narod, okolu 1,5 milion lu|e i, sega, postoi opasnost i vrz niv da se izvr{i genocid. Vo vakvi slu~ai odgovorot e eden: odbrana, bidej}i koj ne se brani, is~eznuva od ovoj svet.

 

BIOLO[KA VOJNA

I bez prilivot od novo albansko naselenie, vo Republika Makedonija zaradi demografskiot prirast na albanskoto naselenie, postoe{e opasnost Makedoncite vo sopstvenata dr`ava da se najdat eden iden den kako stranci, kako malcinstvo. Osven toa, idejata za "Golema Albanija" ne e nova: ve}e triesetina godini taa se razviva me|u Albancite na Balkanot i vo stranstvo. Nekoj tie idei gi nasadi kaj lu|eto, koi ne se svesni deka takvite streme`i mo`at ne samo na drugi balkanski narodi da im donesat nesre}i, tuku i na nivniot, za {to vo momentov zboruvaat kosovskite nastani vo Jugoslavija.

Nekoi lu|e se pra{uvaat dali tie sega{ni balkanski nastani ne se del od mnogu poobemna i podlaboka svetska strategija i taktika, ~ija cel e opkoluvawe na ogromnata ruska zemja od 17 milioni kvadratni kilometri, so muslimanski dr`avi so cel taa da bide vovle~ena vo nova, klasi~na, a ne nuklearna vojna i smalena me|u drugoto so hemoragija i raspa|awe na Ruskata federacija? So ova, kako porano so komunizmot, u{te edna{ slavjanskite zemji bi bile blokirani vo nivniot ekonomski razvoj i kako takvi, ne bi prestavuvale konkurent na doma{en, a osobeno na nadvore{en plan, na zapadnite razvieni industriski dr`avi. Nekoi od ovie zapadni zemji vo poslednite nekolku veka palea i `area po cel svet bez konkurent, bez protivte`a, a sepak, sega i pokraj site akumulirani bogatstva i sila, se nao|aat na pragot od siroma{tijata. Vo Anglija na primer, spored zapadnite mediumi, edna tretina od naselenieto se siroma{ni. Vo SAD, koi vo golem del se zbogatija blagodarej}i na dvete svetski vojni od koi dobija ogromni profiti, me|u drugoto so razvivawe na industrijata za voeni celi i so davawe zaemi na drugi dr`avi, ima okolu 20 milioni siroma{ni (no mo`ebi ovoj broj e mnogu pogolem).

Kako i da e, nikoj deneska ne mo`e da si dozvoli atomska vojna i zatoa, ve}e odamna se znae deka }e ima obidi vo idnina da se predizvikuvaat lokalni ("klasi~ni") vojni so cel da slu`at kako ventil na sigurnost i za oslabuvawe na dr`avi - konkurenti i istovremeno zbogatuvawe na nekoi dr`avi i poedinci. Ona {to vo takvite hipotezi se zaborava e deka "doma{niot esap na pazar ne izleguva", t.e. postojat ili se javuvaat nepredvideni ili nepredvidlivi ~initeli i faktori {to mo`at sosema da gi zamrsat "ubavite" inicijalni smetki. Posledi~no, mo`e da se slu~i da se realiziraat proro{tvata od Francuzinot Nostradamus od {esnaesettiot vek deka Rusite }e dojdat do @eneva vo [vajcarija i do Atlantskiot okean, preku vojna, bidej}i Rusija koja potencijalno e mnogu posilna i ponenaivna otkolku {to nekoi si zamisluvaat, sekoga{ se branela vo istorijata, i nema pri~ini da se misli deka i vo idnina nema da bide taka. Se rabira deka na ovaa svetska {ah-tabla ne treba da bidat izgubeni od predvid i drugi dr`avi, kako na primer kineskiot gigant. Obidite da se turkaat edni protiv drugi nekoi zemji slavjanski me|u sebe ili protiv muslimanski, ili Kina protiv Rusija itn., mo`at da imaat sosema druga evolucija, drug rasplet, nepredviden od strana na manipulatorite.

Vo granicite na vakvoto gledawe na ne{tata, mo`e da se pretpostavi so golema doza na bliskost do vistinata, deka Albancite od Kosovo, ili od kade i da se, kako i drugi narodi, se samo pioni {to se vle~at, koi se upotrebuvaat edni protiv drugite, oti na nekoi na ovoj svet po tradicija tu|ite stradawa i tu|ata krv im se mnogu slatki (i profitabilni).

 

ETNI^KO ^ISTEWE OD STRANA NA NATO?

Sega{nite nastani vo Jugoslavija voop{to, vo Kosovo posebno, ne iznenaduvaat.Tie bea o~ekuvani ve}e dolgo vreme, najmalku od pred petnaesetina godini. Bea o~ekuvani, posakuvani i diskretno pomagani od strana na nekoi "misliteli". Po Bosna, {to mo`ebi e samo pauza pred idni prodol`uvawa na borbi za i vo nea, a osobeno poslednite nekolku meseci i nedeli, sega{nite kosovski nastani mo`ea so sigurnost da se predvidat. Imeno, ni edna dr`ava na svetov ne mo`e da si dozvoli pasivno da gleda del od svojata populacija da raboti protiv nea. Sega, pak, koga Jugoslavija, prvenstveno Srbija, e sistematski bombardirana od strana na NATO, srpskiot narod e tolku razluten protiv Albancite od Kosovo, {to te{ko e da se o~ekuva da se ima soglasnost za nivno vra}awe vo Kosovo.

O~ekuvanata srpska reakcija na Kosovo, poradi bombardiraweto od strana na NATO, se slu~i - represija i terawe na Albancite kon sosednite dr`avi, bidej}i istite se smetani kako tu|o telo vo granicite na Srbija. I po~nuvaat postepeno da se pojavuvaat na videlo zadnite misli od nekoi lisici. Od edna strana vo Albanija, so prilivot na Albanci od Kosovo, lu|e so donekade razli~en mentalitet, koi vo Jugoslavija steknaa nekoi kulturni i materijalni dobra {to "albanskite Albanci" gi nemaat, se javuvaat prvite predznaci na sudruvawa me|u samite Albanci, me|u drugoto i zaradi toa {to "albanskite Albanci" `iveej}i vo avtarhija pod Enver Hoxa, vo izvesna merka si go zadr`ale staroto rodovsko ureduvawe, a i golemata siroma{tija.

Ova zna~i deka dvestete, ili pove}e iljadi begalci od Jugoslavija i od Kosovo vo Republika Makedonija, za makedonskata nacija prestavuvaat smrtna opasnost.

Ovaa opasnost be{e ve}e poznata, i zaradi toa be{e predviden koridor za kanalizirawe preku Makedonija na begalcite kon Albanija. Prevideniot plan za toj koridor bil izostaven. Makedoncite vo stranstvo i vo dr`avata sakaat da znaat to~no zo{to taka se postapi, so ~ie re{enie, so ~ij makedonski potpis toj plan e napu{ten? Dali nekoj vo Makedonija bil potkupen za taka da se postapi, ili, pak, bil izlagan so prazni vetuvawa dadeni od stranstvo? Imeno, sega bo`em me|u intervencionisti~kite zemji protiv Jugoslavija se javuvaat nesoglasuvawa na mnenijata. Edni zboruvaat za nekakov avionski most za prenesuvawe na begalcite vo drugi dr`avi, a ne site, samo nekolku desetici iljadi, drugi zboruvaat za potrebata tie da bidat zadr`ani vo Makedonija, na jugoslovenskata granica, bo`em nabrzo da bile vrateni od kade {to do{le.

Seto ova, po s# izgleda, e gluma, laga, ~ija cel e begalcite da si ostanat tuka, a rezultatot }e bide kraj na makedonskata dr`ava i na makedonskata nacija i vo pobliska ili podale~na idnina, te{ki nastani na Balkanot, a i po{iroko. Makedoncite sakaat da znaat i dali makedonskite ambasadori i drugi pretstavnici vo stranstvo imaat raboteno kako {to treba, dali tie ja imaat izvestuvano konkretno makedonskata Vlada za tie opasnosti, ili se zadovoluvale samo so priemi i so primawe plati?

Se postavuva i pra{aweto zo{to vo dr`avata site onie kaj koi do{le da `iveat stranci, od Kosovo na primer, ne se zadol`eni pod zakana na globa ili na zatvor da gi prijavat do nadle`nata vlast strancite {to gi primile kaj niv, kako i {to se postapuva vo sekoja dr`ava na svetov, osobeno vo vakvi momenti kakvi {to sega se slu~uvaat na tie prostori?

 

MAKEDONIJA MORA DA OSTANE DOSTOINSTVENA!

So stra{livost ni{to ne se postignuva. Republika Makedonija, iako e mala dr`ava, ima i treba da ima svoe dostoinstvo. Nikomu ne treba edna dr`ava da mu dozvoli da go gazi nejzinoto dostoinstvo profitiraj}i od nejzinite slabosti i te{kotii. Nikoj to~no ne znae kolku begalci do{le vo dr`avava, nivniot broj se ocenuva me|u sto i dveste iljadi, a mo`ebi se i pove}e. Nitu edna dr`ava vo Evropa ne mo`e da izdr`i tolkav broj od stransko naselenie dojdeno odedna{. Nikoj ne treba da se zala`uva so prazni vetuvawa vo vrska so tie novodojdenci deka bo`em na eden ili na drug na~in }e si odele i deka tie vo Makedonija bile privremeno. Makedoncite koi se vo stranstvo poleka sogleduvaat deka namerite na NATO ne se tolku iskreni kolku {to se mislelo. Portparolot na NATO vo Brisel, koj o~igledno bil izbran na svojata funkcija zaradi svojot dolg jazik sposoben brzo da odgovori na koe bilo, makar i te{ko pra{awe, nikoga{ vo svoite izjavi ne veli Makedonija, tuku Biv{ata Jugoslovenska Republika Makedonija. Drugi, pak, masmediumi i sli~no, po~nuvaj}i od napadot na NATO vrz Jugoslavija, denono}no grmat so imeto Makedonija, me|utoa sega se osoznava deka takvata prijatelska postapka mo`ebi krie galewe na `ivotno vo klanica za da stane doverlivo pred da mu se zadade smrtonosniot udar. Imeno, se konstatira po kojznae koj pat vo slu~aj na svetski lokalni ili po{iroki krizi, deka slobodata na masmediumite e mit i deka vo takvite momenti tie se orientirani od nekoi centri i slu`at za dezinformacii, intoksikacii, manipulacii iako za naivniot i neupaten ~ovek nivnite "vesti" izgledaat protkaeni so `elba publikata da bide kolku se mo`e podobro informirana.

Sosema normalno e Albancite izbegani od Kosovo da se naselat kaj nivnite bra}a i sestri vo Albanija. Ova go potvrdi denovive i pretsedatelot na Republika Albanija odgovaraj}i direktno po telefon na pra{awata {to mu bea postaveni od Francuskoto nacionalno radio (Frans enter). Dokolku vo pobliska ili podale~na idnina tie mo`at da se vratat vo Kosovo, toa }e go storat, ako sakaat da se vratat od Albanija. Po koja logika tie begalci treba da se nastanat vo Republika Makedonija? Vo vrska so famozniot koridor preku Makedonija za Albanija vo vremeto koga se predviduva{e nivnoto zaminuvawe ili isteruvawe od Kosovo, toj mo`e{e da profunkcionira, no dali i sega slu~ajot e takov? Imeno, se javuvaat prvite konflikti me|u kosovskite Albanci i albanskite Albanci. So drugi zborovi, onoj koj vo Makedonija re{il da se izostavi koridorot, storil namerno ili ne katastrofalna gre{ka ~ii posledici, dokolku NATO i Evropskata unija ne se iskreni prijateli na Makedonija, }e ima u`asni posledici za makedonskata nacija.