Sednica na SMK za Evropa vo Fulda
OBEDINUVAWE VO SMK
Izvestuva: Goce DURTANOSKI

  • Na 20 mart 1999 godina vo prostoriite na Makedonskiot klub "Makedonija" vo Fulda, Sojuzna Republika Germanija se odr`a pro{irena sednica na Pretsedatelstvoto na Svetskiot makedonski kongres za Evropa so pretsedatelite na makedonskite zaednici za Severna Germanija, Ju`na Germanija i [vedska i pretsedatelite na opredelen broj makedonski klubovi od Sojuzna Republika Germanija.

So Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa pretsedavaa pretsedatelot na SMK za Evropa, g-din Dragi Bogoevski i pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, g-din Todor Petrov. Rabotnoto pretsedatelstvo na Pretsedatelstvoto go so~inuvaa Todor Petrov, Dragi Bogoevski i Naste Palioski.

Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa rabote{e spored sledniot ednoglasno usvoen dneven red: 1. Donesuvawe odluka za formirawe makedonski zaednici vo Evropa, 2. Zaklu~oci za ureduvawe na me|usebnite odnosi me|u Ministerstvoto za iseleni{tvo i Svetskiot makedonski kongres, odnosno makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva, 3. Barawa do Vladata i Parlamentot na Makedonija, 4. Informacija za obedinuvawe vo edinstven Svetski makedonski kongres, 5. Zaklu~oci za zarobenite devizni {tedni vlogovi, 6. Donesuvawe na Statut na Makedonska zaednica, Statut na makedonski klub, odnosno dru{tvo i Upatstvo za rabota na makedonskite zaednici i klubovi, odnosno dru{tva, 7. Izgotvuvawe adresar na makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva, 8. Usvojuvawe Programa za rabota na makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva vo Evropa, 9. Donesuvawe Odluka za odr`uvawe na Pettoto Sobranie na SMK za Evropa, i 10. Informacija za odr`uvawe na 8-to, 9-to i 10-to Generalno sobranie na SMK.

Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa ednoglasno go usvoi Zapisnikot od ^etvrtoto Sobranie na SMK za Evropa odr`ano na 25 april 1998 godina vo Makedonskiot klub "11 Oktomvri" vo Rem{aid, SR Germanija i zaklu~i da se dostavi cirkularno pismo do site ~lenovi na Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa izbrani i proglaseni na ^etvrtoto Sobranie na SMK za Evropa, dali go potvrduvaat svoeto ~lenstvo vo Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa ili ne. Dokolku oddelni ~lenovi podnesat ostavka ili ne odgovorat na cirkularnoto pismo, sostavot na Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa da se kompletira na Pettoto Sobranie na SMK za Evropa.

Vo vrska so rabotata na makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva, Pretsedatelstvoto gi donese slednite zaklu~oci: 1. Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa ima zada~a da prezeme merki i aktivnosti za formirawe na makedonski zaednici, klubovi i dru{tva tamu kade {to gi nema, odnosno da svikuva izborni sostanoci tamu kade {to telata na makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva ne funkcioniraat, 2. Pettoto Sobranie na SMK za Evropa da usvoi kriteriumi za formirawe makedonski zaednici, klubovi i dru{tva, 3. Vo edna dr`ava, po pravilo, site makedonski klubovi, odnosno dru{tva treba da se obedinat vo edna Makedonska zaednica za taa dr`ava, 4. Vo SR Germanija se potvrduvaat Makedonskata zaednica za Severna Germanija, Makedonskata zaednica za Sredna Germanija i Makedonskata zaednica za Ju`na Germanija, 5. Se zadol`uvaat pretsedatelite na makedonskite zaednici za Severna i Ju`na Germanija zaedno so pretsedatelot na SMK za Evropa i Pretsedatelot na SMK da svikaat sednici na Sovetite na zaednici na koi{to treba da se izvr{i izbor na pretsedatel, potpretsedatel, sekretar i blagajnik, i pretsedatel i dvajca ~lenovi na Nadzorniot odbor na Zaednicata za naredniot mandaten period i da se donese Statut na Makedonskata zaednica, 6. Se zadol`uva pretsedatelot na SMK za Evropa i pretsedatelot na SMK da svikaat sednica na Sovetot na Makedonskata zaednica za Sredna Germanija, 7. Da se sklu~i spogodba za sorabotka i za ureduvawe na me|usebnite odnosi me|u Svetiot arhierejski sinod na Makedonskata pravoslavna crkva i Svetskiot makedonski kongres, 8. Se poddr`uvaat aktivnostite na Svetskiot makedonski mladinski kongres i formiraweto na makedonski mladinski, u~eni~ki i studentski dru{tva vo ramkite na SMMK kako podmladok na SMK, i 9. Im se prepora~uva na makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva da prezemat posebni merki i aktivnosti za animirawe i organizirawe na mladite Makedonci.

Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa ja prifati informacijata za obedinuvawe vo edinstven SMK. Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa go prifati tekstot na Predlog-dogovorot za sorabotka me|u Ministerstvoto za iseleni{tvo vo Vladata na Republika Makedonija i Svetskiot makedonski kongres i smeta deka istiot pretstavuva realna osnova za postignuvawe kone~en dogovor, so toa {to odredbite od Predlog-dogovorot treba da va`at i za ~lenkite na SMK, odnosno makedonskite zaednici, klubovi i dru{tva. Pretsedatelstvoto na SMK za Evropa izrazi soglasnost Pretsedatelstvoto na SMK da gi prodol`i razgovorite so Ministerstvoto za iseleni{tvo vo Vladata na Makedonija zaradi postignuvawe dogovor za sorabotka i ureduvawe na me|usebnite odnosi.