Po objavenoto intervju so potpretsedatelot na MPO, d-r Qubomir Todorov (29.01 1999) ni se javi de`urniot branitel na bugar{tinata, Georgi Mladenov, so slednoto pisanie:

PISMO OD G. MLADENOV

Poleka mom~iwa, poleka!

Vo tekot na celata godina imeto na G. Mladenov se pojavuva na stranicite na srbokomunisti~kiot pe~at vo gradot Skopje. Kako ~ovek so izvonredno visoko bugarsko nacionalno ~uvstvo, dol`en sum da ka`am nekoi raboti kako odgovor na ona {to e napi{ano na moja adresa i na moja smetka.

]e se zadr`am na ona {to go ka`a vo intervjuto objaveno vo vesnikot "Makedonsko sonce" od 29. 01 godinava, mojot dobar prijatel d-r Q. Todorov.

U{te na po~etokot na svoeto famozno intervju, odnosno istorijata na MPO, d-r Todorov zapadnal vo sme{na situacija. ]e se zadr`am na negovoto ka`uvawe za ~len dva od Ustavot na MPO.

D-r Todorov neka se vrati malku nazad i neka pro~ita, zo{to toj ~len od Ustavot na MPO e tolku zna~aen za nego.

Kon krajot na Prvata svetska vojna vo ^ikago se sobiraat site vidni Bugari i sozdavaat Makedonsko-bugarski komitet koj{to na Konferencijata vo Pariz bara{e vra}awe na Makedonija vo bugarskite granici, bidej}i taa e celosno naselena so Bugari. Liceto koe `estoko }e se zalaga za bugarskata kauza vo Pariz e Vangel Sugarev koj bil najobrazovaniot emigrant vo toj period. Istorijata na bugarskite emigranti od toj perid vo SAD e objavena od d-r T. Mitev koj isto taka ja objavi i istorijata na MPO do krajot na Vtorata svetska vojna.

D-r Todorov znae mnogu dobro za tie publikacii, no ne mu odgovara da gi soop{ti pred porobenite Bugari vo Vardarska Makedonija, bidej}i se pla{i da ne bide ekstradiran od SAD i vraten vo Makedonija.

Zo{to d-r Todorov, koga zboruva za slobodna i nezavisna Makedonija, voop{to ne spomnuva deka slovenskoto naselenie vo Makedonija e bugarsko?

Prvo, toj samiot treba da pro~ita {to pridonese liderot na VMRO, gospodin Todor Aleksandrov, vo toj period da premine od idejata za prisoedinuvawe na Makedonija kon Bugarija, kon idejata za slobodna i nezavisna Makedonija.

]e go potsetam d-r Todorov deka samo nekolku denovi pred sojuzni~kata vojna vo 1913 godina gospodinot Todor Aleksandrov pi{uva pismo do svojot prijatel P. Javorov vo koe veli: "Jas bugarskiot narod vo vojna }e go vovedam, no }e go obedinam". Nie se pra{uvame dali na{iot imanenten doktor Todorov ~ul ne{to za toa ka`uvawe na liderot na VMRO?

Vtoro, samiot Aleksandrov se soglasuva da se prifati idejata za slobodna i nezavisna Makedonija. Toj pi{uva deka zasega e va`no da ostaneme Bugari i potoa }e ~ekame blagoprijatni uslovi za da se prisoedinime kon Bugarija. Mislam deka mojot prijatel, d-r Todorov, go znae toa mnogu dobro.

[to se odnesuva pak do toa {to cel `ivot pi{uval Ivan Mihajlov, }e citiram edno negovo pismo isprateno do CK na MPO vo 1977 godina na 30 januari. Kopija od toa pismo Ivan Mihajlov ispra}a specijalno do negoviot prijatel Pando Mladenov, za da znae zo{to toj go predupreduva CK na MPO. Vo edinaesettata to~ka od toa dolgo pismo Ivan Mihajlov pi{uva:

"Nikoga{ nemalo vo na{eto dvi`ewe istoriski pat koj bi zna~el oddale~uvawe na na{iot narod od negovite bra}a vo Bugarija. Pro~itaj ja mojata kniga 'Po trnliviot pat', osobeno poslednata fraza. Celata borba na VMRO se vodela prvenstveno za duhovno edinstvo so bugar{tinata voop{to. Duri i tu|incite znaat deka nekoi vo stranstvo nikoga{ nema da ni poveruvaat deka sme za nezavisna Makedonija. Toa e dobro poznato."

Ova pismo se nao|a vo arhivata na MPO i d-r Todorov mo`e da go pro~ita, se razbira, ako saka da ja znae vistinata.

Mojot dobar prijatel d-r Todorov mo`e da go pro~ita i misleweto na Amerikanskata tajna slu`ba za MPO. Vo arhivata na MPO go ima i sledniot dokument: "Foreign Nationality Groups in the United States - Memorandum by the foreign nationalities branch to the director of stratigic service, Number 189, 13 May 1944." vo koj pi{uva deka MPO pod zborot Avtonomija na Makedonija podrazbira Makedonija da bide vo bugarskite politi~ki i nacionalni granici.

Vo odnos na pra{aweto dali Ivan Mihajlov e za posebna dr`ava Makedonija, mnogu e pi{uvano i mnogu e ka`ano. Ona {to toj samiot go ka`al kon krajot na svojot `ivot vo intervjuto so italijanskiot novinar Antonio Pitamic e slednoto: "Makedonija vo po~etokot i sekoga{ pretpo~ituvala obedinuvawe so Bugarija".

Vesnikot "Makedonska tribuna" go objavuva toa intervju, no ne i najva`noto od nego. A toa e - Makedonija da se prisoedini kon Bugarija.

Pokraj toa, na{iot imanenten doktor Todorov neka go pro~ita i posledniot razgovor na gospodinot Ivan Mihajlov so bra}ata Mladenovi i docent Dimitar Gocev od Makedonskiot nau~en institut.

Na pra{aweto {to misli gospodin Mihajlov za slobodna i nezavisna Makedonija, toj veli: "Za koja Makedonija zboruvate? Albancite ve}e stignaa do Vardar". I dodava: "Nie vo VMRO sekoga{ sme se borele za edinstvoto na bugarskiot narod". Celiot toj razgovor be{e objaven vo vesnikot "Nova Makedonija". Nie go pra{uvame d-r Todorov zo{to nikade vo "Makedonska tribuna" ne se ka`a za toj posleden razgovor na Ivan Mihajlov. Mo`ebi zatoa {to tamu stanuva zbor za eden bugarski narod vo edna bugarska dr`ava.

Ne mislam deka mojot prijatel doktor Todorov ima pravo da zboruva od imeto na Ivan Mihajlov, bidej}i ne go poznaval i zatoa ne mu se doveril za svoite li~ni stavovi vo vrska so "makedonskoto pra{awe".

Gospodinot Mihajlov kon krajot na svojot `ivot (juni 1990 godina) mu ka`uva na avtorot na ovoj materijal (G. Mladenov) da mu soop{ti na docent D. Gocev deka e nedopustlivo Makedonija da bide nadvor od bugarskite granici, bidej}i Bugarinot e naiven i }e bide izla`an.

Koj mu dava pravo na imanentniot doktor Todorov da zboruva vo imeto na Ivan Mihajlov?!

Vo odnos na pismoto koe onie od MPO go napi{ale za da povlijaat vrz Bugarija da ja priznae Makedonija kako dr`ava, }e ka`am ne{to {to d-r Todorov go znae, no ne mu odgovara da go napi{e. A toa e deka Bugarija ja prizna Makedonija za da bide nadvor od jugoslovenskite granici i zatoa {to nie, Bugarite, ja sakame cela i nepodelena vo na{ite pregratki.

I za kraj se pra{uvam, otkako re~isi cela Makedonija glasa{e za VMRO vo oktomvri minatata godina, dali toa ne be{e glasawe za edna bugarska dr`ava od Ohridskoto Ezero do bregovite na Crno More?

Georgi Mladenov


NEMA BUGARI - POROBENI, TUKU IMA MAKEDONCI - ODRODENI!

Bidej}i e spomnato imeto na Georgi Mladenov vo intervjuto so po~ituvaniot d-r Qubomir Todorov, G.M. re{il u{te edna{ da ni odr`i istoriska lekcija. Nemame ni{to protiv negovoto nacionalno izjasnuvawe kako Bugarin, iako potekloto mu e makedonsko, no i toj nema pravo da se gri`i za "porobenite Bugari vo Vardarska Makedonija". Kolku i da e mal brojot na Bugarite vo Republika Makedonija, sepak tie samite znaat kade da si gi pobaraat ~ove~kite i malcinskite prava i slobodi (pred Komisijata za ~ovekovi prava pri Sovetot na Evropa vo Strazbur, isto kako Makedoncite od Bugarija), a ne nekoj da se povikuva na "dale~nata" istorija od pred eden vek za da negira eden narod ~ii koreni poteknuvaat u{te od antikata.

Nam ni e milo {to gospodinot Mladenov si imal "visoko bugarsko nacionalno ~uvstvo", no toj nema pravo da go smestuva na{iot nedelnik vo "srbokomunisti~ka presa", za{to i od nivnata (srpskata) asimilatorska i hegemonisti~ka propaganda na makedonskiot narod mu e dojdeno preku glava.

Intervjuto so potpretsedatelot ne be{e famozno, iako malku vesnici go objavija vo Republika Makedonija. D-r Todorov si ka`a {to mislat 90 otsto od MPO, a {to deset otsto "sanstefanci", me|u koi e i dedo Georgi Mladenov.

Znaeme mnogu dobro koj ode{e na Pariskata mirovna konferencija vo 1919 godina i so kakvi celi. I od "golemata" gri`a za Makedonija na (ne)Makedoncite, sleduva{e makedonskoto raspar~uvawe.

Ako ka`el d-r Todorov za "porobenite Bugari", }e bil ekstradiran od SAD!?

SAD go imaat ambasadorot Kristofer Hil, pa toj mnogu dobro znae dali i kolku e porobeno nekoe malcinstvo vo Republika Makedonija. ]e bevme presre}ni ako i makedonskoto malcinstvo vo sosedstvoto be{e taka "porobeno"!

Vo 1913 godina Todor Aleksandrov vo pismoto do Peju Javorov napi{al (tvrdi G. Mladenov): "Jas bugarskiot narod vo vojna }e go vovedam, no }e go obedinam".

Poradi takvoto pisanie i do denes T. Aleksandrov ostana kontroverzna li~nost vo svesta na osvesteniot makedonski narod, a od istori~arite (ideolo{ki) duri i premnogu ignoriran.

Ne e to~no deka Ivan Mihajlov cel `ivot pi{uval deka "nikoga{ nemalo vo na{eto (na Mihajlov, n.z.) dvi`ewe istoriski pat koj bi zna~el oddale~uvawe na na{iot narod od negovite bra}a vo Bugarija". V. Mihajlov s# do 1934 godina pi{uva{e deka makedonskiot narod poteknuva od anti~kata loza na Filip i Aleksandar. Zna~i, li~nite interesi i istoriskite okolnosti go razubedile deka obedinuvaweto na Makedonija i nejzinoto prisoedinuvawe kon Bugarija nemu }e mu donesat funkcija "gubernator na avtonomijata", a najdobro }e se asimiliraat vo eden narod - bugarski, iako faktite go tvrdat sprotivnoto. Za{to mnogu e postara makedonskata od turomongolskata loza!

Spomnuvaweto i citiraweto na poslednite (od `ivotot) razgovori so V. Mihajlov e isto kako i poslednite pisanija na G. Mladenov. Kolku pove}e odrodeniot se pribli`uva kon ve~niot dom, tolku pove}e se kae za nacionalnoto predavstvo i odroduvawe skrieno dlaboko vo du{ata, a javno manifestira gnev i bes kon sredinata i nacijata od koja{to poteknal, ja napu{til i nema pove}e vra}awe - ostanal odroden za vek i vekov. A toa {to toj veli "nie vo VMRO sekoga{ sme se borele za edinstvo na bugarskiot narod", zna~i "vie - zavedenite i odrodenite", a ne i nie Makedoncite.

Najposle, n# potsetuva G. Mladenov deka Bugarija ja priznala Makedonija za da ja ottrgne od jugoslovenskite granici i da si ja pridobie celata! "[to si Meca mislela - toa i si sonila".

Glasaweto za VMRO - DPMNE ne be{e za granici od Crno More do Ohridsko Ezero, tuku gnev protiv SDSM koj go odra Makedonecot, kako i verba vo Programata na VMRO - DPMNE so koja se predviduva dobrososedstvo so site ~etiri sosedi, sloboden protok na lu|e (turisti) i odewe na odmor na "Zlatnite pjasci" (Makedoncite) i na Ohridskoto Ezero (Bugarite, Srbite, pa i Grcite).

Duvnaa novi - civilizirani vetri{ta, baj Georgi. Makedonskiot jazik, a so toa i nacija, go priznaa Bugarite, samo ne i odrodenite Makedonci. Za sre}a, tie se malkumina i na zajdisonce.

Bugarija - na Bugarite, Srbija - na Srbite, Albanija - na Albancite, Grcija - na Grcite, Makedonija - na Makedoncite. S# drugo e utopija ili povod za uni{tuvawe na balkanskite idni generacii.

Vele Aleksoski