Makedonija pritisnata od mnogubrojni ekolo{ki problemi
EKOLOGIJATA NI TE@I MILIJARDA DOLARI
Pi{uva: K.D.S.

Slika8.jpg (8248 bytes)


  • Bitolskite ekolozi se buntuvaat protiv upotrebata na gr~kiot lignit vo REK "Bitola", a resornoto Ministerstvo ni pra}a "aber" deka za re{avawe na problemite vo ekologijata ni se potrebni milijarda dolari. Od niv samo rekata Vardar }e n# ~ini 700 milioni dolari
  • Ribite {to se lovat kaj Veles ne se za upotreba. Tie imaat bledo`oltenikava boja ili se bezbojni, a nivnata ko`a se lupi. Vodata na rekata Vardar na toa mesto se tretira kako da e von kategorija, prosto re~isi kanalizacija

Ekolo{kite problemi vo Makedonija se mnogubrojni. So godini, pa i decenii, tie se natalo`eni taka {to so tekot na vremeto nivnoto razre{uvawe se uslo`ni. Denes se potrebni milijarda dolari za da se re{at site ekolo{ki problemi, a od niv samo rekata Vardar te`i okolu 700 milioni dolari, Ohridskoto Ezero 70 milioni, Dojranskoto Ezero 60 milioni dolari itn. Za `al, za niv vo Makedonija nema pari, a vo buxetot za '99 godina se predviduvaat samo 5,7 milioni amerikanski dolari. So niv mo`e samo da se organizira celokupnata struktura {to se zanimava so za{titata na prirodata, a za razlika od toa kaj nas sekojdnevno se slu~uvaat ilijadnici mali ili pogolemi ekolo{ki katastrofi. Vo prilog na ova se i poslednite previrawa {to se slu~uvaa okolu Mariovo i najgolemiot rudarsko-energetski kompleks REK "Bitola. Ne pomali posledici se po~uvstvuvaa vo selo Topolnica - Radovi{ko, a se uslo`nuvaat sostojbite okolu zatvoreniot rudnik za arsen vo seloto Lojane blizu makedonsko-jugoslovenskata granica. Site ovie potencijalni "ekolo{ki bombi", so karakteristiki sli~ni na scenite od japonskite gradovi Hiro{ima i Nagasaki, se eden vid opomena za generaciite {to doa|aat i za novoto Ministerstvo za za{tita na `ivotnata sredina.

 

REK "BITOLA" - STRUJA, ZDRAVJE ILI TEMNINA!?

Poslednite aktivnosti na resornoto Ministerstvo bea povrzani okolu {tetnoto vlijanie na REK "Bitola". Ovoj najgolem rudarsko-energetski kompleks dava 85 procenti od celokupnata elektri~na energija vo Makedonija. Kombinatot zapo~nal da se gradi vo sedumdesetite godini i spored planovite trebalo da se gradat 4 bloka. No, poradi hroni~niot nedostig na finansiski sredstva se izgradeni samo tri bloka. Energijata se dobiva so pomo{ na lignitot {to se eksploatira od povr{inskiot kop vo Suv Dol. Celi dve ipol decenii informaciite {to se povrzani okolu negovoto rabotewe i {tetnoto vlijanie vrz neposrednata okolina, dosega se vodele kako "strogo doverliva tajna". Ottamu se i opravdani reagirawata na Dvi`eweto za okolina "Molika" od Bitola. Ekolozite se revoltirani od dogovorot so gr~kata firma "Violignit" za koristewe na lerinskiot lignit. Rudata od Lerin za 2,58 pati pove}e sodr`i sulfur, no nosi finansiski efekt od 20 milioni dolari, koi se dobivaat po pat na kompenzacija jaglen-struja. Ovaa ideja ja turka makedonskata Vlada zatoa {to strate{kite rezervi vo suvodolskiot basen se namaluvaat, a REK "Bitola" bi rabotel samo do 2015 godina. Me|utoa, informaciite {to pristigaat od kancelarijata na DEM uka`uvaat deka vo seloto Biljani, blizu REK, kaj lu|eto ve}e se registrirani razni psiholo{ki zaboluvawa i problemi so di{nite organi. Istovremeno, poradi nesprovedenite ekolo{ko-tehnolo{ki za{titni merki, za koi se dadeni mnogu pari, 70 iljadi marki za proekt za odlo`uvawe na pepelta, 60 iljadi marki za sistem za orosuvawe na deponijata so pepel, del od `itnicata (so povr{ina od 1,127 hektari) od Pelagonija gi ~uvstvuva posledicite. Zatoa, ekolozite baraat: celokupna EKO - za{tita na trite bloka na REK, da se oformat sanitarni zoni, da se deponira otpadot, da se rekultivira neposrednata okolina i istovremeno da se vovede monitoring-sistem za sledewe na zagaduvaweto na vozduhot, vodata i po~vata vo Makedonija. Vo toj kontekst bitolskite ekolozi itno baraat da se nabavat instrumenti za sledewe na aerozagaduvaweto i toa posebno na parametrite na sulfur dioksid, na jaglerod monoksid, na koncentraciite od ~ad, pra{ina, azotni soli i na drugi. Pritoa }e treba da se izraboti nau~na studija za toa dali so izgradbata na "REK - 4" bi se naru{ila dosega{nata ekolo{ka ramnote`a.

 

LU\ETO IMAAT TE[KI PSIHI^KI RASTROJSTVA

Za poslednive {est meseci vo rudnikot Bu~im vo Radovi{ se slu~ija dve havarii. Kolektorskiot sistem na rudnikot kako grade`en objekt poka`a mnogu seriozni slabosti. Poslednata havarija na kolektorskiot sistem na hidrojalov{teto dovede do istekuvawe na flotaciska jalovina (2.000 kubni metri) vo koritata na rekite Topolnica i Lakavica. So ogled deka i po prethodnite izvr{eni intervencii za sanirawe na sostojbata koi ne vrodija so plod, vo pravo se `itelite od seloto Topolnica koi `estoko reagiraat. Tie odamna baraat da se iselat, bidej}i kaj lu|eto se zabele`ani zdravstveni tegobi na o~nite kapaci, te{ki di{ewa i psihi~ki rastrojstva. Zatoa dvata te{ki ekolo{ki incidenta uka`uvaat deka treba mnogu brzo da se reagira i da se re{i problemot. Mnogu sli~en problem ili opasnost pretstavuva jalovicata od rudnikot Toranica. No, blagodarenie na navremenoto dostavuvawe na finansiskite sredstva se otstraneti potencijalnite opasnosti za gra|anite od Kriva Palanka.

Mo{ne serozen problem pretstavuva zatvoreniot rudnik za arsen vo seloto Lojane koj se nao|a blizu makedonsko-jugoslovenskata granica. @itelite od ova selo skoro 30 godini se izlo`eni na truewa od ovoj toksi~en element. Rudnikot e napu{ten, no arsenoviot koncentrat e ostaven na otvoreno i zatoa pretstavuva postojana opasnost za lu|eto i za prirodata. Za nego e potrebno da se izraboti poseben tehni~ko-tehnolo{ki elaborat so koj }e se ponudat soodvetni izlezni re{enija.

 

VODATA TRPI STRAOTEN FIZI^KO-HEMISKI UDAR

Sostojbata so rekata Vardar, glavnata arterija vo Makedonija, e zagri`uva~ka i e alarmantna. Taa sekojdnevno se zagaduva od ~ovekot i od industrijata. Poslednite istra`uvawa poka`uvaat deka vo Vardar se pronajdeni golemi tragi od te{ki metali. Tie go uni{tuvaat rastitelniot i `ivotinskiot svet. Informaciite uka`uvaat deka ovoj problem te`i 700 milioni germanski marki. Problemot so Vardar i so negovoto slivno podra~je e 70 otsto od site ekolo{ki problemi vo dr`avava. I, ako se razgleduva celokupnata sostojba od izvorot do vlezot so Grcija, toga{ se dobivaat straotni ocenki. Prvite vlijanija na ~ovekot se sre}avaat vo samoto izvori{te - Vrutok. Toa e malo selce, no koe isklu~itelno vlijae vrz kvalitetot na vodata. Vardarskite vruto{ki vodi se od prva, eventualno od vtora kategorija. [tom Vardar }e navleze vo Gostivar, iako spored vizuelnite karakteristiki se dobiva vpe~atok deka li~i na mnogu ~ista reka, sepak e od treta kategorija. Ovaa situacija se dol`i na vlijanijata od klanicata vo Gostivar i na celokupniot otpaden materijal {to bez pre~istuvawe se vleva vo rekata. Vakvata situacija se uslo`nuva kaj Tetovo. Vo blizina na ovoj grad vodata trpi straoten fizi~ko-hemiski udar. Imeno, vo vodata se vlevaat raznorazni sostojki na herbicidi, pesticidi, koi se koristat kako za{titni sredstva vo Polo{kata Kotlina. Kraj Skopje vo rekata Vardar se vlevaat Treska, odnosno Lepenec. Toa se reki, ~ij kvalitet na voda e od vtora i od ~etvrta kategorija. Zagaduvaweto na rekata zna~itelno se zgolemuva kaj mostot vo naselbata Aerodrom vo Skopje. Tamu se vleva celata kanalizaciona i industriska mre`a na gradot. Od kaj seloto Jurumlari Vardar se ceni deka e od ~etvrta kategorija. Na ova mesto rezultatite od ispituvawata na koncentracijata na kislorodot vo vodata poka`uvaat na alarmantni pojavi. Namesto da sre}avame raznoviden svet od algi so koj se hranat ribite, tuka mo`at da se pronajdat dva ili edvaj tri vida na algi. Istovremeno na ova haoti~no dejstvuva rekata P~iwa koja vo Vardar ja nosi celokupnata kanalizacija od Kumanovskiot region.

Vo Veles se slu~uvaat mnogu ~udni i straotni ne{ta. Prvo, zaedni~kiot otpaden kanal za maslodajnata industrija i na Topilnicata nosi masni otpadni materii. Tie mo`at da se zabele`at na dnoto i na povr{inata na vodata. Na ova mesto, vo Veles, poradi golemite zagaduvawa se zabele`ani i vakvi pojavi - `ab~iwata i ribite, baraj}i vozduh -kislorod za di{ewe, izleguvaat na povr{inata od vodata. Analizite na stru~wacite poka`ale deka na eden milimetar voda ima preku milion bakterii. Ribite {to ovde se lovat ne se za upotreba. Tie imaat bledo`oltenikava boja ili se bezbojni, a nivnata ko`a se lupi. Vodata na rekata Vardar na toa mesto se tretira kako da e von kategorija, prosto re~isi kanalizacija. Ne{to podolu, poradi enormnite zagaduvawa od hemiskata industrija za proizvodstvo na ve{ta~ki |ubriva, na edno mesto, na Vardar, prosto nema `ivot, pa duri nema ni bakterii. Stru~wacite ova mesto go narekuvaat Mars na na{ata planeta. Toa mesto e gol kamen. Po izleguvaweto od gradot Veles, Vardar i natamu go zadr`uva kvalitetot na vodata od ~etvrta kategorija. Nejziniot kvaliet ne se podobruva. Pove}eto od stru~wacite smetaat deka za da se dovedat parametrite na kvalitetot na vodata vo rekata Vardar vo normalni vrednosti, pod itno mora vo 12 grada da se izgradat pre~istitelni stanici. No, poradi siroma{tijata, lo{ata ekolo{ka svest i nedisciplinata vo sproveduvaweto na za{titnite merki i standardi, ovoj proekt e sveden na nau~na fantastika.