Pred potpi{uvaweto na deklaracijata me|u Republika Bugarija i Republika Makedonija
PROTEST OD OMO "ILINDEN"
OMO "Ilinden"- Pirin

OMO "Ilinden", Partija za ekonomski razvoj i integracija na naselenieto i site ~esni Makedonci koi{to `iveat vo Republika Bugarija, so golemo vnimanie go sledat razvivaweto na pregovorite me|u Republika Makedonija i Republika Bugarija. Vo nivniot protest se veli:


Mnogu sme ogor~eni i zagri`eni od sodr`inata na predlog-deklaracijata {to e podgotvena za potpi{uvawe i prezentirana od premierot Ivan Kostov na 10 ovoj mesec pred Narodnoto sobranie na Republika Bugarija. Od pro~itanata deklaracija jasno se gleda deka Makedonskata vlada se podgotvuva da izvr{i eden vid predavstvo kon Makedonija odrekuvaj}i se od makedonskoto malcinstvo vo Bugarija.

Razbirlivo e da nema teritorijalni pretenzii sprema sosednata dr`ava, no sosema drugo e da se otka`e{ od svoite bra}a i sestri prisilno razdeleni od istata taa dr`ava i nejzinite sosedi. Novata makedonska vlada da ne zaboravi deka Bugarija be{e inicijator za podelbata na Makedonija. I denes Bugarija si go prisvojuva istoriskoto i kulturnoto nasledstvo na Makedonija, a lu|eto vo Makedonija gi narekuva Bugari.

I denes Bugarija vodi psiholo{ka i mediska borba i ne izbira sredstva za da go promeni osamosoznavaweto na makedonskoto malcinstvo.

I denes Bugarija bara Bugari i tamu kade {to gi nema. Ponatamu vo protestot se veli deka ne slu~ajno Bugarija go izmisli jazi~niot problem i istovremeno saka da ja prinudi Makedonija da se otka`e od svoite malcinstva koi{to `iveat na teritoriite vo sosednite dr`avi.

Nie Makedoncite od Republika Bugarija ne dobivavme nikakva pomo{ od starata vlada na Republika Makedonija, ne o~ekuvame takva pomo{ nitu od novata. No, da se otka`at od nas i nas da ne imaat kako para za potkusuruvawe, toa }e bide najgolem sram vo istorijata na Makedonija.

Redno e da se pra{ame se veli vo protestot kade e recipro~nosta vo Deklaracijata, bidej}i vo nea go nema tekstot kako {to e sledniov:

"Republika Bugarija izjavuva deka ni{to od nejziniot ustav ne mo`e i ne treba da se tolkuva deka zastapuva ili nekogo treba da zastapuva i ne }e se me{a vo vnatre{nite raboti na Republika Makedonija so cel da se za{titi statutot i pravata na licata koi ne se nejzini dr`avjani".

Na{ata partija poznavaj}i go bugarskiot mentalitet u{te pred edna godina predvide "podoben razvoj" na ne{tata i izleze so deklaracija od 29.03. 1998 godina koja{to be{e distribuirana vo makedonskite mediumi ~ij{to del od tekstot glasi:

"Takanare~eniot makedonski nau~en institut vo Sofija gi sovetuva bugarskite vlasti da gi internacionaliziraat `elbite na Bugarija i apsurdniot spor za jazikot i nacijata da go iskoristat pri idnoto re{avawe na sporot me|u ovie dve zemji so toa {to Bugarija }e bara otstapki od Makedonija, kako na primer otka`uvawe od priznavawe na makedonskoto malcinstvo od pirinskiot del na Makedonija (vo Bugarija)".

So ova na{e predupreduvawe od pred edna godina se doka`uva deka sme go predvidele razvojot na ne{tata i zatoa gi predupreduvame Makedoncite od Mala Prespa, od dijasporata, a i Vas Makedoncite koi `iveete vo Vardarskiot del na Makedonija deka po otka`uvaweto od Makedoncite vo Egej i Pirin, doa|a redot i na Vas! Bidete budni, sudbinata na Makedonija i makedonskiot narod zavisi od samite nas. Za sre}a, vladite doa|aat i si odat, a Makedonija i makedonskiot narod se ve~ni.

OMO "Ilinden"- Pirin