S P O R T

FLE[ VESTI


PLIVAWE

Tomi Stefanovski }e bide edinstveniot makedonski pretstavnik na prviot maraton vo ovaa godina od Svetski kup na FINA, vo Salvador de Bahija (25 km.) vo Brazil dokolku uspee da obezbedi pari za avionski bilet!

Maratonot }e se odr`i na 31 januari, no nastapot na na{iot maratonec s# u{te e neizvesen. Pri~inata kako i mnogupati dosega koga se vo pra{awe nastapite na makedonskite maratonci povtorno se parite.


MARATONCI

Teodora Rapitis e osma na rang-listata na najdobrite maratonki vo 1998 godina, objavena od Svetskata pliva~ka federacija (FINA). Od trite nastapi vo minatata godina, na Skopskiot, na Ohridskiot i na maratonot vo San Feli~e, Italija, na{ata najdobra maratonka "sobra" 20 boda.

Na "ma{kata" rang lista so isto tolku nastapi, Tomi Stefanovski e 17-ti so 7 boda, a Jane Karajovanov e 18-ti so bod pomalku.


BOREWE

Sojuzot na bore~kite sportovi na Makedonija dobi viza za organizacija na Svetskoto prvenstvo vo borewe - sloboden i gr~ko rimski stil vo 2.000 godina. Pretstavnikot na FILA Teodoros Hamakos, inaku pretsedatel na gr~kata bore~ka federacija, po tridnevniot prestoj vo Makedonija smeta deka na{ite bore~ki rabotnici imaat doka`ani organizatorski sposobnosti i nema dilema deka uspe{no }e go organiziraat Svetskoto kadetsko prvenstvo.

Vo tekot na prestojot vo na{ata dr`ava, pokraj Skopje, Hamakos gi poseti Bitola i Ohrid. Me|utoa, toj smeta deka najdobra infrastruktura za organizacija na eden vakov {ampionat ima glavniot grad.

Visokiot funkcioner na FILA ima{e sredba i so ministerot za sport i mladi D-r Georgi Boev, potoa zamenik ministerot [aban Seidi, na{iot proslaven bore~ki as, potoa Dragoqub Lazov, potpretsedatel na MOK, i drugi funkcioneri na MOK.

Sega ostanuva na 6 i 7 fevruari vo Lozana, Izvr{noto biro na Me|unarodnata federacija, po referiraweto na gospodinot Hamakos, i oficijalno da ja potvrdi odlukata za dodeluvawe na SP na SBS na Makedonija.


SAVEVSKI

Toni Savevski be{e strelec na edinstveniot gol za AEK, no atinskiot tim zagubi na gostuvaweto kaj Ksanti so 1-2 vo 16, kolo od fudbalskoto prvenstvo na Grcija. Za AEK ne nastapi makedonskiot reprezentativec Boban Babunski. Savevski se povredil vo poslednata minuta na me~ot, po {to e neizvesen negoviot nastap vo slednoto kolo, vo derbito so Olimpijakos.


FUDBAL

- Intenzivno pregovarame so Fudbalskiot sojuz na Turcija i postojat golemi {ansi so nacionalniot tim na taa zemja da igrame prijatelski me|unaroden me~ kaj niv, vo fevruari. Prethodno pregovaravme i so fudbalskite sojuzi na Avstrija i Ungarija, no ne se dogovorivme, izjavi Ilija Atanasovski, generalniot sekretar na Fudbalskiot sojuz na Makedonija.


PRVI POENI

Makedonskite snoubordisti gi osvoija prvite poeni za Svetskiot kup (SK), otkako nedelniot veleslalom go zavr{ija site ~etvorica {to nastapija na trkata, vozena vo Madona di Kampiqo (Italija). Toa be{e debi-nastap na na{ite snoubordisti vo SK.

- Vo konkurencija na 60 natprevaruva~i, Bor~e Janevski be{e najdobar makedonski snoubordist so plasmanot na 36. mesto, {to mu donese 16 poeni vo SK. Zad Janevski, na 37. mesto se plasira Nikola Georgievski, koj osvoi 16 poeni, 38-mi be{e Kosta Angelov so 14, a 39-toto mesto go osvi Predrag Vasiqevi} so 12 poeni, izjavi Viktor Krstevski, makedonskiot reprezentativec.