Aleksandar DONSKI: Istorijata ne e samo minato
MAKEDONIJA SE BRANI NA INTERNET!
                           

  • Na Internet za prvpat vo istorijata dojde do otvoren me|useben i masoven sudir pome|u argumentite na makedonskata istoriografija i argumentite na stranskite {ovinisti, koi ja negiraat makedonskata nacija.
  • Neodamna formiraniot Sovet na makedonskite internet borci od celiot svet, uspe{no ja vodi "Internet bitkata" za Makedonija pred o~ite na desetici iljadi makedonski, gr~ki, bugarski i drugi ~itateli dnevno.

So pojavata na Internet mre`ata, koja ve}e e navlezena vo re~isi sekoj dom vo Zapadniot svet (a i kaj nas e se poprisutna), svetot vo bukvalna smisla na zborot stana edno "golemo selo" (barem od aspekt na protokot na informaciite). Preku Internet, na primer, ve}e mo`ete vo svojot dom da slu{ate muzika od nekoja lokalna selska radio-stanica vo dale~nata Kina, SAD ili Avstralija, a nabrgu taka }e bide i so TV stanicite.

Zna~i, Internetot e najlesniot na~in za dotur i priem na informacii. Gledano od aspekt na vistinata za makedonskata nacija (koja, za `al, duri i vo ovie vremiwa se u{te e negirana od sosednite {ovinisti i od nivnite sledbenici), Internetot ni otvori ogromni mo`nosti za plasirawe za na{ite argumenti vo svetot, a posebno vo po{irokata javnost na zemjite, ~ija oficijalna politika i natamu go negira postoeweto na makedonskata nacija. Vo ovie zemji doturot na informacii za vistinata za na{eto istorisko postoewe se dr`e{e pod embargo pred sopstvenite gra|ani, a posebno pred denacionaliziranite etni~ki Makedonci. No, so Internetot seto ova se izmeni. Ili, podobro ka`ano, se javi mo`nost za da se izmeni. Ova go napi{av poradi faktot {to najgolemiot broj od na{ite odgovorni institucii kako se u{te da spijat vo pogled na Internet mo`nostite. Taka, na primer, Makedonskata Pravoslavna Crkva dolgo vreme nema{e svoja veb-stranica, t.e. svoja internet-prezentacija pred svetot. Duri i koga eden Makedonec od SAD na svoj tro{ok posaka da napravi veb-stranica na MPC, naide na odreden otpor kaj poedinci od nejzinata administracija. Sepak, sega toa e re{eno i gospodinot od SAD (Qup~o Pa~ukovski) uspea da otvori veb-stranica na MPC. Od politi~kite partii, pak, samo VMRO-DPMNE, MAAK-Konzervativna i DA imaat svoja veb-stranica (barem kolku {to jas uspeav da vidam). A, kade e MANU? Kade e Institutot za nacionalna istorija? Tie verojatno i ne znaat deka postoi Internet. No, dodeka da doznaat, Internet borbata za Makedonija ni ostanuva nam poedincite, koi od sopstveniot xeb go pla}ame vodeweto na ovaa borba.

 

KOE E ZNA^EWETO NA INTERNET-VOJNATA?

Za zna~eweto na Internet-vojnata za Makedonija, samo mo`eme da ka`eme deka e ogromno! Do neodamna na{ata, re~isi nikakva, makedonska nacionalna propaganda i istoriska vistina nie ja plasiravme samo preku na{iot pe~at i preku na{ite pe~ateni knigi, koi samo nie ovde si gi ~itavme. Svetot ednostavno ne znae{e ni{to za na{ata vistina. I onie retki knigi koi se preveduvaa na stranskite jazici, odvaj dali nekoj gi ~ita{e vo stranstvo. Edna{ eden na{ istori~ar mi se pofali deka objavil kniga so koja, kako {to re~e, im odgovoril na gr~kite hipotezi za negiraweto na na{ata nacija. Jas go pra{av: "Pa dobro, kolkumina Grci ja pro~itaa Va{ata kniga?". Toj za~udeno me pogledna i mi odgovori: "Nitu eden." E, pa, kakov e toj odgovor upaten do Grcite koga nitu eden Grk go nema pro~itano? No, so pojavata na Internetot seto ova se izmeni za sto nasto. Prakti~no sega preku Internet se vodi najgolemoto me|usebno soo~uvawe na na{ite argumenti nasproti golemogr~kite i golemobugarskite (iako ponekoga{ mnogu retko se javuvaat i ekstremni Srbi i Albanci). Desetici iljadi Grci i Bugari za prvpat izvorno se soo~uvaat so na{ite istoriski argumenti i vo krajna linija toa mo`e duri i da im pomogne na onie poumerenite da gi izmenat stavovite kon na{ata nacija vo pozitivna smisla. Tie sega sekojdnevno gledaat deka nie sme nacija so dlaboki istoriski koreni, za {to, dosega bile onevozmo`uvani od strana na nivnite propagandi.

Da ka`eme i nekolku zborovi za na~inot na vodeweto na ovaa borba. Na Internet postojat takanare~eni "grupi za diskusija". Toa se kako eden vid elektronski oglasni tabli, vo koi se istaknuvaat poraki od najrazli~en karakter (kultura, istorija i sl.) povrzani so grupata. Porakite sekojdnevno gi ~itaat desetici iljadi posetiteli na tie grupi. Vakvi grupi imaat pogolemiot broj nacii vo svetot. Za `al, nam Makedoncite do neodamna ni be{e onevozmo`eno da formirame makedonska nacionalna internet grupa poradi toa {to bevme nadglasani od Grcite. Sepak, pred dve godini e formirana edna makedonska, taka da se izrazam, sporedna grupa (alt.news. macedonia), no, vo nea, svoi antimakedonski poraki postojano ufrluvaat mnozina Grci i Bugari. Makedoncite redovno odgovaraat na nivnite poraki, a za da im se vozvrati so ista mera, poraki so makedonska nacionalna sodr`ina se ufrluvaat vo gr~kata i vo bugarskata nacionalna internet grupa, na koi, pak,tie odgovaraat. Taka, se razviva vistinska vojna: Makedonci protiv gr~ko-bugarskite {ovinisti. Neodamna, pak, dobiv izvestuvawe deka Makedoncite sepak uspeale da formiraat, ne edna, tuku duri dve Makedonski kulturni internet grupi, isti takvi kakvi {to imaat site pozna~ajni nacii vo svetot i deka najzaslu`ni za ova bile tokmu ~lenovite na Sovetot na makedonskite internet borci.

 

SOVETOT NA MAKEDONSKITE INTERNET BORCI

Sovetot na makedonskite internet borci pretstavuva organizirana grupa na smeli Makedonci od razli~ni zemji, koi zaedni~ki dejstvuvaat protiv anti-makedonskite propagandi na Internet. Se raboti za Makedonci od SAD, Avstralija i Kanada. Nekoi od niv se: Slavko Mangovski, g-|a Nade Radeva, Boris Docevski, Daniel Balalovski, Qup~o Pa~ukovski, Josif Grezlovski (site od SAD), Qubi Uzunovski, Bil Nikolov i Makedonecot pod psevdonim "Ilinden" (site od Kanada), potoa @ivko Apostolovski, Sa{a [opov i eden Makedonec pod psevdonimot "Makedon" od Avstralija, a od R. Makedonija ~len na ovoj Sovet e Aleksandar Donski.

Inaku, site ~lenovi na Sovetot sme povrzani preku zaedni~ka elektronska adresa ({to zna~i deka pismo {to go ispra}a eden, go dobivaat site vo svoite kompjuteri) i zaedni~ki interno diskutirame za problemite okolu na{ata borba, za strategijata za napad ili odbrana i sl., a si pru`ame i pomo{ vo informacii. Osven toa, gi posetuvame i gi "napa|ame" antimakedonskite veb-stranici i kreirame sopstveni. [to se odnesuva do ~lenuvaweto vo ovoj Sovet, treba da se znae deka sekoj makedonski borec e dobredojden vo Sovetot, no pritoa treba da ispolnuva odredeni uslovi. Osven {to treba da ima poznavawe od angliskiot jazik i od makedonskata istorija, treba da ima i debeli nervi, t.e. da bide podgotven na mnogu neprijatnosti. Vo Internet prostorot nema cenzura i treba da ste naviknati na sekakvi niski udari, kako na primer: postojano da apsorbirate navredi, zakani i pcosti na va{a adresa i na adresa na va{eto semejstvo, kako i na adresa na na{ata nacija i dr`ava i sl. Sekako deka treba da ste podgotven i da vozra}ate na niv. Inaku, dobar del od polemikite sepak se vodat na kulturno nivo, pa ovde, osven golemoto poznavawe (glavno na istorijata) treba da imate ume{nost i da manipulirate so podatocite, bidej}i i najmala gre{ka vo iznesenite podatoci im nosi poeni na anti-makedonskite propagandisti vo o~ite na deseticite iljadi ~itateli dnevno, koi, od celiot svet, ja sledat ovaa vojna. Zgora na seto ova i smetkata za koristeweto na Internetot treba da ja pla}ate od sopstveniot xeb (eve povik do zainteresiranite sponzori!). Deka seto ova ne e voop{to naivno, }e ja spomnam zakanata {to na eden porane{en makedonski internet borec mu bila upatena od tajnata gr~ka policija deka }e ima posledici do kolku ne se povle~e od "vojnata". Ponatamu, poradi svojata aktivnost vo Internet-vojnata, smeliot makedonskiot internet borec Boris Docevski, neodamna bil napadnat na ulica vo Wujork od dvajca Grci. Iako bil iznenaden, Docevski uspeal da go izbegne prviot udar, po {to gi nokautiral obajcata. Na mojot li~en prijatel i organizator na Sovetot, Slavko Mangovski od Florida (SAD), edna bugarska {ovinistka preku Internet prostorot javno mu se zakani deka }e isprati plateni ubijci za da go likvidiraat. Potoa sleduva{e lavina na zakani od Makedonci na adresa na ovaa {ovinistka, po {to taa se povle~e.

 

SINHRONIZIRANA ANTI-MAKEDONSKA BORBA

Interesno e i toa {to vo Internet prostorot najmnogu dojde do izraz antimakedonskata sorabotka na na{ite neprijateli. Gr~kite {ovinisti postojano trubat deka nie Makedoncite sme "Grci", bugarskite tvrdat deka sme "Bugari", no, iako tvrdat razli~ni raboti, nikoga{ dosega ne zabele`av konflikt pome|u niv!!! Duri otkrivme i sorabotka pome|u niv. Vo edna polemika so eden amerikanski Grk otkrivme deka podatocite so koi toj manipulira{e (konkretno se rabote{e za podatoci okolu Boris Sarafov i Krste Misirkov) gi dobil od eden Bugarin od London. Taka, duhot na kobnata 1913 godina, eve stigna i vo Internet prostorot.

Za na~inot na vodeweto na ovaa "vojna", }e spomnam eden interesen slu~aj. Se raboti za internet borecot Qubi Uzunovski od Kanada. Toj koga posakal da sozdade sopstvena veb-stranica so imeto "Makedonija" od internet-organizatorot bil predupreden deka toa ime e ve}e avtorizirano i registrirano od Grcite. Sepak, g-din Uzunovski ja sozdade svojata makedonska veb-stranica i sega ~eka da odi na sud od Grcite za "kra`ba" na imeto Makedonija vo Internet prostorot. No, dodeka ja ~eka{e sudskata pokana, g-din Uzunovski im vrati na Grcite so ista mera. Imeno, toj uspea da go registrira imeto "Elada" kako "svoe" avtorizirano ime. Gr~kite {ovinisti mnogu se nalutija, no mojot soborec ne zapre samo na ova. Za kratko vreme uspea da gi registrira i imiwata: "Pan-Makedoniki", "Pan-Eliniki", "Tesalonika", "Florina" i drugi. Sega nitu eden Grk ne smee da gi koristi ovie imiwa do kolku ne saka da se soo~i so sudski spor od strana na nivniot "avtor" g-din Uzunovski. Sekako, deka postojat i umereni Grci, so koi kulturno mo`e da se diskutira, pa duri eden Grk prizna deka vo Grcija `iveat pove}e nacionalnosti. Drugite, pak, koga se soo~uvaat so neodbranlivite makedonski argumenti - ednostavno se povlekuvaat. Na nivno mesto se pojavuvat novi i taka borbata prodol`uva. Vo prodol`enie na slednite nekolku broevi }e preneseme interesni izvadoci od moeto minatogodi{no pove}emese~no u~estvo vo Internet-vojnata za odbrana na makedonskata vistina.