Izlo`bi

Fotografii na polski avtori

Skopje, 10 maj.

Vo Muzejot na Makedonija be{e otvorena izlo`ba na fotografii "@rtvata vo tradicionalnata narodna makedonska obrednost". Avtori na izlo`enite fotografii se Marjan Prokopek, profesor na Katedrata za etnologija i kulturna antropologija na Var{avskiot univerzitet i Toma{ Stron~ek, direktor na Muzejot na istiot univerzitet.

Dela na grupata "77"

Bitola, 10 maj.

Vo Umetni~kata galerija be{e otvorena izlo`ba na likovnata grupa "77", koja e sostavena od umetnicite Sveto Manev, Dimitar Ko~evski - Mi~o i Ilija Ko~ovski. Na izlo`bata postaveni se 30 sliki vo maslo, raboteni vo poslednive dve godini.

Humoristi~ni fotografii

Kumanovo, 10 maj.

Vo izlo`beniot salon vo Centarot za kultura "Trajko Prokopiev" be{e otvorena izlo`ba so humoristi~ni fotografii na Gi Fulon. Izlo`enite fotografii napraveni se vo Germanija, SAD, Francija, Anglija, Japonija i [vajcarija.

"Aspekti na balkanskata fotografija"

Skopje, 10 maj.

Fotosojuzot na Makedonija u~estvuva{e na ovogodine{nata Balkanska izlo`ba na fotografii pod naslov "Aspekti na balkanskata fotografija", koja se odr`a vo Solun. Pokraj stranskite u~esnici, so svoi dela se pretstavija i makedonskite avtori: Boro Rudi}, Stojan Georgiev, Cvetan Gavrovski, Rade Lukovi}, Aleksandar Kondev, Biljana Jurukovska i Pece Jurukovski.

"Makedonija niz vekovite"

Strumica, 10 maj.

Vo Domot na kulturata be{e otvorena izlo`bata "Makedonija niz vekovite". Izlo`eni se 450 eksponati-arhivski dokumenti, fotografii, karti i ilustracii od najva`nite nastani, procesi, li~nosti od istorijata na makedonskiot narod.


Knigi

An~evski ~len na me|unarodnoto `iri

Skopje, 9 maj.

Dodeluvaweto na presti`nata nagrada "Balkanika" za najdobro kni`evno ostvaruvawe na balkanskite prostori, godinava }e se odr`uva vo Ohrid. Izdava~kata ku}a "Kultura", koja e osnova~ i ~len na "Balkanika", vo ~ija organizacija se dodeluva nagradata, go odredi poetot Zoran An~evski za na{ pretstavnik vo internacionalnoto `iri.

"Balkan - kriza"

Skopje, 9 maj.

Vo prostoriite na Francuskiot kulturen centar se odr`a predavawe na tema "Balkan: op{testva vo potraga po Evropa". Predavaweto go odr`a @an Arno Derens, istori~ar, novinar i avtor na deloto "Balkan - kriza".

"Bele{ki za Galskata vojna"

Skopje, 10 maj.

Vo bibliotekata "Bra}a Miladinovci" be{e promovirana knigata "Bele{ki za Galskata vojna" na Gaj Julij Kajser (Cezar), vo izdanie na "Tri". Promotor na knigata be{e prof. Italo Bertoni.

"T'ga za jug-Makedonija vo srceto"

Pariz, 10 maj.

Ministerkata za kultura, Ganka Samoilovska - Cvetanova ima{e izlagawe za makedonska kultura i za duhovnite vrednosti. Nejzinoto izlagawe be{e vo ramkite na makedonskata poetsko-muzi~ka ve~er naslovena kako "T'ga za jug-Makedonija vo srceto".

DPM na Kongres na evropskite pisateli

Anglija, 13 maj.

Delegacija na DPM, sostavena od Gane Todorovski i Vele Smilevski u~estvuvaa na Kongresot na evropskite pisateli vo Varnik, vo svojstvo na nabquduva~i. Makedonskoto u~estvo e na pokana na Lora [ulc Vajld, generalen sekretar na Kongresot na evropskite pisateli.


Teatar

]e se odr`i "Vojdan ^ernodrinski"

Skopje, 9 maj.

Godine{niov 36. teatarski festival "Vojdan ^ernodrinski", i pokraj finansiskite neizvesnosti, sepak }e se odr`i od osmi do 14 juni vo Prilep. Napravena e selekcija od 19 predlo`eni pretstavi, a isto taka godine{noto `iri, poradi finansiskite mo`nosti, }e bide reducirano na tri ~lena.

Bitolskite akteri vo "Komesar`eskaja"

Bitola, 10 maj.

Ansamblot na Bitolskiot naroden teatar }e gostuva na scenata na teatarot "Komesar`eskaja" vo Sankt Petersburg. Bitolskite akteri }e izvedat tri pretstavi: "Dekameron", "Tretiot ~in" i "Na dnoto".

"Makedonska prikazna" pred KFOR

Skopje, 11 maj.

Teatarot za deca i mladinci, so pretstavata "Makedonska prikazna" nastapi pred oficerite na KFOR. Ovaa pretstava e vo organizacija na "Civil Military Cooperation".

"Posleden ma`, posledna `ena" vo "L'Oprim"

Pariz, 11 maj.

Vo teatarot "L'Oprim" premierno be{e izvedena pretstavata "Posleden ma`, posledna `ena", spored tekst na dramskiot pisatel Jordan Plevne{, a vo re`ija na Rusinkata Nika Kosenkova. Ovoj eminenten pisatel e ambasador na R. Makedonija vo Francija.

"Le piaf, comme moi"

Bitola, 13 maj.

Vo bitolskiot teatar be{e izvedena premierata na pretstavata "L Pjaf", vo dramatizacija i re`ija na Nata{a Poplavska. Orginalniot naslov na pretstavata e "Le piaf, comme moi", {to vo prevod zna~i vrap~eto kako mene e.


Muzika

Majski operski ve~eri

Skopje, 9 maj.

Vo Foajeto na MNT sve~eno bea otvoreni 29-tite majski operski ve~eri so pretstavata "Mo}ta na sudbinata", od Xuzepe Verdi koja za prv pat be{e izvedena vo Makedonija. Godinava ovaa manifestacija e vo ~est na tvore{tvoto na Xuzepe Verdi.

Godi{en koncert na FMU

Skopje, 10 maj.

Vo Domot na ARM, godi{en koncert odr`aa studentite od Fakultetot za muzi~ka umetnost. Koncertot be{e pod rakovodstvo na Leonid Nikolaev, a bea izvedeni dela od ^ajkovski, Britn, Kusevicki, Hajdn, Mocart i Verdi.

Trp~eski - umetnik na Bi-Bi-Si

London, 10 maj.

Pijanistot Simon Trp~eski e izbran za umetnik na novata generacija na londonskoto Bi-Bi-Si radio. Po toj povod, solisti~kiot koncert {to Simon }e go odr`i na 27 juni }e bide snimen od Bi-Bi-Si.

"Kino Kultura"

Belgrad, 14 maj.

Vo belgradskiot "Sava centar" be{e promoviran noviot album na Vlatko Stefanovski, "Kino Kultura". Albumot ja pretstavuva rabotata na Stefanovski na poleto na filmskata muzika.


Film

Prvo prika`uvawe na "Makedonija"

Skopje, 9 maj.

Vo kinoto "Manaki", za prv pat vo Makedonija be{e prika`an dokumentarniot film "Makedonija" (1923 godina) od Arsenij Jovkov. Be{e prika`ana i prvata filmska proekcija na bra}ata Limier, kako i selekcija od filmskite materijali, snimeni od bra}ata Manaki.

"Kultni avtori - kultni filmovi"

Skopje, 10 maj.

So proekcijata na filmot "Zaedno", vo re`ija na Lukas Mudison, zapo~na ciklusot "Kultni avtori - kultni filmovi". Vo ramkite na ovoj ciklus "Art-kinoto" prika`a sedum dela.

40-ti jubilej na dokumentarniot film

[tip, 14 maj.

Vo Domot na kulturata "Aco [opov" se odr`a premierata na dokumentarniot film "Saga za Romeo i Julija". So toa po~na odbele`uvaweto na 40-godi{niot jubilej na dokumentarniot film vo [tip.

"Jazol"

Skopje, 15 maj.

Vo kinoto "Manaki" be{e prika`an igraniot film "Jazol", vo re`ija na Kiril Cenevski. Scenarioto e na Slavko Janevski, spored negoviot roman "Dve Marii".