MAKEDONIJA VO SVETOT

PROTEST: Semakedonski demonstracii pred Belata ku}a vo Va{ington

"MAKEDONCITE ZA MIR VO MAKEDONIJA"

Pi{uva: Traj~e VELJANOVSKI

  • Na demonstracijata prisustvuvaa nad 250 u~esnici od site krai{ta na SAD i Kanada. Poradi brzata podgotovka, ovoj pat be{e otsutna delegacijata na Makedonska alijansa, no od pretsedatelot na ovaa partija, \or|ija-Xorx Atanasoski, pred samoto odr`uvawe, dobivme celosna poddr{ka

Na 12 maj 2001 godina, pred Belata ku}a vo Va{ington - SAD se odr`a semakedonski protest - "Makedoncite za mir vo Makedonija", koj zapo~na vo 11 ~asot i trae{e do 16 ~asot istiot den. Neo~ekuvanoto son~evo i toplo vreme, im ovozmo`i na na{ite mladi organizatori, bez pre~ki, da ja izvedat nivnata prekrasno podgotvena programa, za koja treba da im se zablagodarat na svoite sorabotnici, koi i ovoj pat nesebi~no go vlo`ija svojot trud, za {to poubavo i poorganizirano manifestirawe na zaedni~kiot revolt protiv ekstremniot polimilitaren i militaren nacionalisti~ki atak na albanskiot radikalen ekstremizam, koj na mnogu podmolen i yverski na~in gi zede `ivotite na na{ite makedonski vojnici i policajci, koi, branej}i ja slobodata i nivnata pradedova zemja, gi izgubija svoite `ivoti.

I ovoj pat, Mladinskata organizacija od Wu Xersi so svoite ~lenovi od Pensilvanija i dr`avata Wujork, pod rakovodstvoto na Organizatorskiot odbor ~ii ~lenovi se Mirjana Kolevska, Nikolina Malevska, Pece Crvenkovski, Vasko Temelkovski, Violeta Dandu{evska, Tome Tanevski i Metodija Kolovski, so neposredna kolsultacija i poddr{ka od makedonskiot lider na severnoamerikanskiot kontinent, profesor Nestor Oginar, ja izvedoa demonstracijata pred Belata ku}a vo Va{ington.

Na demonstracijata u~estvuvaa i pretstavnicite na drugite mladinski organizacii od na{ite pravoslavni crkovni op{tini od SAD i od Kanada. Od mladinskite organizacii od SAD u~estvuvaa pretstavnicite od: ^ikago, Detroit, Ohajo, Indijana, Pensilvanija, dr`avata Wujork, Wujork, Filadelfija, Va{ington, Baltimor, Klivlend i Arizona.

Od Kanada se pojavija pretstavnicite od Toronto. Od pobaranoto mislewe na ~lenovite i pretstavnicite na mladinskite organizacii od SAD, od gospodata Pero Trajkovski i Zoran Ivanovski (Klivlend-Ohajo), Toni Bu~kovski (Kolumbos-Ohajo), Brane Venkovski i Pan~e Tripunov (^ikago), isto kako i so \or|i Apostolski, dojdov do zaklu~ok deka zagri`enosta podednakvo e prisutna za sudbinata i idninata na na{ata dr`ava Makedonija, isto kako i za bolkata nanesena od albanskiot banditizam, so izvr{eniot masakr na na{ite osum Makedonci, koi, za ~udo, padnaa vo zaseda na albanskite banditi.

Od Kanada prisustvuva{e pretstavnikot na Mladinskata organizacija, g. Ximi [arkovski, koj odamna e poznat kaj makedonskite iselenici, i koj e mnogu podgotven i ostroumen mladinec i koj e sekoga{ organizirano nastapuval vo demonstraciite na makedonskoto iseleni{tvo i migracijata vo Kanada. Toj u{te edna{ ja potvrdi svojata podgotvenost, kako mnogu nau~no podgotven mladinec i vo svojot govor go iznese svojot gnev i zgrozenost od nastanot so na{ite vojnici, koi bea masakrirani od strana na albanskite banditi.

Od ostanatite prijaveni govornici, koi go poddr`aa ovoj mladinski protest se zabele`aa imiwata na m-r Uberto Paskali (od institutot [iler), d-r Vasil Babamov, d-r Milica Oginar, prof. m-r Nestor Oginar, Metodija Kolovski, Violeta Dandu{evska, Viktor Sekulovski, Mirjana Kolevska, Linda Dimitrievi}, Vasko Temelkovski, Ximi [arkovski i na{iot akademik, Nikola Kqusev.

Na demonstracijata prisustvuvaa nad 250 u~esnici od site krai{ta na SAD i Kanada. Poradi brzata podgotovka, ovoj pat be{e otsutna delegacijata na Makedonska alijansa, no od pretsedatelot na ovaa partija, \or|ija-Xorx Atanasoski, pred samoto odr`uvawe, dobivme celosna poddr{ka. Demonstracijata pomina bez incidenti.