ODBOJKA

Prvo mesto za "Rabotni~ki fer{ped"

Odbojkarkite na "Rabotni~ki fer{ped" vo krajno dramati~en i neizvesen me~, poln so presvrti, so posledniot blok na Marovska vo pettiot set, dojde so pobedata vo finaleto nad "Kometal Student" i po osmi pat ja osvoija i titulata vo Kupot na Makedonija.

"@elezni~arkite" vo me~ot koj trae{e re~isi dva ~asa go pobedija favoriziraniot tim na "Kometal S." so 3-2 po setovi (26-24; 12-25; 23-25; 25-20; 15-9), a spored terenerot na "Rabotni~ki fer{ped", Svetislav Peica, pobedil timot kaj koj preovladuvala `elbata za pobeda.


RAKOMET

"Gevgelija" povtorno vo ^elinxer-kupot

Rakometarkite na "Gevgelija" po dvegodi{na pauza, izdr`uvaj}i ja kaznata od EHF, v godina povtorno }e igraat vo evropskite kupovi, poto~no vo ^elinxer-kupot, otkako vo doma{noto prvenstvo go osvoija tretoto mesto.

Vo minatite dve sezoni, "Gevgelija" ne mo`e{e da nastapuva na me|unarodna scena,bidej}i pred tri godini, otkako se prijavi za nastap, go otka`a u~estvoto vo Kupot na EHF vo sezonata 1998/99, koga treba{e da igra protiv Elda Presti`o od [panija, po {to be{e kazneta pari~no i so dvegodi{na apstinencija.


FUDBAL

Natprevarite so zabrzano tempo

Rakovodstvoto na Fudbalskiot sojuz na Makedonija razmisluva da gi prezaka`e poslednite tri kola od Prvata i poslednite pet kola od Vtorata liga - natprevarite da se igraat so zabrzano tempo, so cel prvenstvata da zavr{at pobrgu. Do ova mislewe do{lo poradi poslednite nastani vo zemjava i poradi mo`nosta da se vovede vonredna sostojba. Vo toj slu~aj bi se proglasil privremen moratorium za site sportovi, vklu~uvaj}i go i fudbalot.


VATERPOLO

Na mladinskoto EP, Makedonija bez plasman

Mladinskata vaterpolo reprezentacija na Makedonija ne uspea da se plasira na Evropskoto prvenstvo (EP) za igra~i do 18 godini, otkako na kvalifikaciskiot turnir, odigran minatiot vikend vo Skopje, go osvoi tretoto mesto. Na EP {to vo juli }e se odigra vo Germanija odat dvete prvoplasirani reprezentacii, Romanija i Turcija.