FORUM

SIMBIOZA

Angelina Markus

Jugoslavija se raspadna. Pet dr`avi se ispilija kako etni~ki ~isti. Na Makedonija & zalepija opa{ kako Biv{a Jugoslovenska multietni~ka dr`ava, za da se ba{karat nivnite malcinstva. Rezerva za natamo{no grabawe, delewe, diveewe pod izgovor ~ovekovi prava i demokratija {to ni samite Makedonci gi nemaat vo svojata dr`ava. Malcinskata simbioza nad makedonskoto tkivo ne e ni{to drugo, tuku korist {to parazitite, li{aite, krastite se hranat na tu| grb niz makedonskite planini i makedonskite gradovi. Da iskopale rovovi, da dovle~kale ne~ueno oru`je, da ja minirale zemjata, od sekoja ku}a vo sekoe selo bunker da napravele so poga~i i piti da se go{tevale, so humanitarna pomo{ da se prehranuvale, tolku ~eda po edno na majka ispoubile i "~esni Albanci sakaat da bidele". Makedonija vo crno ja zavitkale, kolku deca siraci ostavile, kolku raneti odvaj pre`iveale, na krv makedonska se nastrvile i nagrnale na ograbuvawe, ubivawe, la`ewe i ucenuvawe. Makedonija }e ja delele, bez ime, bez ustav, bez narod }e ja ostavale.

Dijalog, cel svet zgrme, istite tie {to bombardirale, sega soveti ni davaat: "Zapadniot razvien svet ne priznava razgovor so oru`je, demokratija, ~ovekovi prava da se dadat za da ne se pukalo". Makedoncite hristijani bile, }e gi udri{ po grb, obraz }e ti svrtat. Dobar nekoj narod. Pred dve godini na site s# im dade, iako toga{ za vozvrat ni{to ne dobi, sega pukotnici i zagubi, grabewe, ru{ewe, zagaduvawe i begawe kako Germancite od Tetovo. Mila im e svojata ko`a, a na drugite neka im se dere. Narodot na cedilo e samo raselen, ne e begalec, pa {to?

Simbiozata na parazitite se meri samo so korista {to ja dobivaat.

Grcite se {eknaa. Ministrite sekoj den sletuvaat vo bezimenata zemja, da ne gi isprevarat Albancite vo grabawe na teritoriite, da ne im se soprat konvoite so kiperi so koi gi preseluvaat vo Grcija makedonskite planini od mermer i zlato. Se rastr~aa so idei i predlozi kako i od ovaa vojna da izvle~at {to pove}e profiti. Go opusto{ija makedonskoto stopanstvo. Barem mo`ea metodot na metla {to kaj niv ja primenuvaat da ni ja pozajmat. [to so niv se dogovaraat, ne razbravme. Tie so Albancite i Bugarite imaat istovetni soveti od Evropskata unija: "Da ne se odgovara na terorizmot so oru`je. Na Albancite da se zadovolat site apetiti, a na Makedoncite?

Vo simbiozata na Makedonija izgleda Bugarija e izigrana. Ne & dozvolija da vleze i da se presmeta so albanskite teroristi~ki familii kako {to toa uspe{no go stori pred {eeset godini vo Makedonija. Iljadnici bugarski prostitutki }e bea vrateni i na albanskite makroa }e mu ja skratea pove}emilionskata korist i zarabotuva~ka so koi{to se naoru`uvaat. Kriminalot so kriminal se zdru`uva. Mo`ebi NATO-silite kako glavni konsumenti na tie "~ovekovi prava" mislea deka im se oddol`uvaat na Albancite za neplatenata kirija na kasarnite, pati{tata, fabrikite i seta besplatna infrastruktura. Makedonskiot narod ne gi zaslu`i ni {tetite ni `rtvite od nieden od niv. Ute{no za Bugarija }e bide ako za nevme{uvaweto vo krizata dobie nekoj gratis od devizi i logistika za NATO. Toga{ mo`e da gi sobere site Albanki od rotira~kite vojni~ki brakovi po bordelite okolu NATO-bazite.

Sega site neka si baraat druga simbioza da parazitiraat niz pobogati zemji, evropskite na primer. Nivnite medijatori imaat bogato iskustvo od pred stotici godini {to sega i go zacrtuvaat kako iden pat na Makedonija. Se pravat deka ne razbiraat, deka terorizmot kaj nas se prelea od nivnite mati~ni zemji, od Albancite {to go praktikuvaat celokupniot kriminal za terorizirawe ne samo na Makedonija, tuku s# po{iroko kade im se dala tezga.

Neka ni se `ivi i zdravi na{ite tolku sposobni portparoli, gi nadvi{ija site svetski diplomati. Od krle`ite sami se otresivme i nikoga{ pove}e simbioza so niv. Neka im e lesna zemjata na mladite mom~iwa {to kratko po`iveaja. Ni{to nema da zaboravime. Tie {to ispla{eni od ova {to n# snajde, navreme se iselija zaedno da ja sakame, da ja spasuvame i da ja is~istime Makedonija od sekoj vid natrapnici.

(Avtorot e profesor po filozofija)