Izlo`bi

Mal bitolski Monmartr

Skopje, 4 maj.

Dve devoj~iwa od Detskoto likovno studio pri Maliot bitolski Monmartr, Veronika Osmanli i Martina Trajkovska, dobija nagradi na Me|unarodniot likoven konkurs na UNESKO vo Pariz. Na konkursot nasloven kako "Po~etocite: prv pat jas" u~estvuvaa pet iljadi prijaveni tvorbi od koi 35 tvorbi bea od Likovnoto studio od Bitola.

Makedonska rezba vo Rim

Skopje, 7 maj.

Vo organizacija na Muzejot na Makedonija, vo Palatata Barberini vo Rim, naskoro }e bide otvorena tematskata etnolo{ka izlo`ba "Rezbata vo makedonskata tradicionalna ku}a". Izlo`bata se otvora vo ramkite na manifestacijata za ~estvuvawe na bra}ata Kiril i Metodij, a }e bidat prezentirani tavanici, musandri, dolapi i poku}anski predmeti, koi se koristele od krajot na 18 vek, vo tekot na 19 i po~etokot na 20 vek.


Knigi

"Prvata `ena"

Skopje, 3 maj.

Romanot "Prvata `ena" na turskiot pisatel Nedim Gursel, koj datira u{te od 1968 godina, be{e prezentiran na Saemot na knigata, preveden na makedonski jazik, a vo izdanie na "Kultura". Ovoj roman koga za prvpat se pojavi ja dobi presti`nata nagrada "Ipek~i", a e pi{uvan vo Pariz za vreme na studiite na Gursel.

"Golemata iluzija-promeni"

Skopje, 3 maj.

Vo izdanie na "Kultura" izleze u{te edna kniga "Golemata iluzija-promeni" od prof. d-r Natalija Nikolovska. Ovaa kniga pretstavuva zbir na kolumnite {to Nikolovska gi ima{e objavuvano dosega. Tekstovite sodr`at naglaseni analiti~ki opservacii, najmnogu vo odnos na devijaciite i negativnite reperkusii predizvikani od merkite na oficijalnata politika.

"Voajer"

Skopje, 4 maj.

Neodamna izleze od pe~at najnovoto prozno ostvaruvawe na sovremeniot makedonski avtor, Aleksandar Prokopiev, pod naslov "Voajer". Vo knigata stanuva zbor za site vidovi eros ili za razli~ni erotski kombinacii, a taa e zbogatena so erotski fotografii od krajot na minatiot vek, snimeni vo Pariz.

Prijavuvawe za "Bra}a Miladinovci"

Skopje, 5 maj.

Do petti juni poetite }e mo`e da konkuriraat za nagradata "Bra}a Miladinovci", koja se dodeluva za najdobra poetska kniga objavena na makedonski jazik. Spored Upravata na Stru{kite ve~eri na poezijata, konkursot va`i za dela {to bile objaveni vo periodot od prvi septemvri minatata godina do petti juni ovaa godina.

"Mora da se prodadat 100 iljadi knigi"

Skopje, 7 maj.

Akcijata "Mora da se prodadat 100 iljadi knigi", sprovedena minatiot mesec vo AEA izdava~i "Misla" be{e uspe{no izvedena. Prvite dva dena bea prodadeni 20 iljadi knigi, a do krajot na akcijata brojkata se zgolemi za u{te 100 iljadi prodadeni knigi. Motivirana od uspehot na ovaa akcija, "Misla" podgotvuva nova proda`na akcija.


 Teatar

"Vrap~eto kako mene"

Bitola, 7 maj.

So poddr{ka od Francuskata alijansa, vo ramki na sorabotkata me|u zbratimenite gradovi Bitola i Epinal, minatiot mesec, Centarot za razvivawe na umetnosta i kulturnata sorabotka "Art medija" gi po~na podgotovkite na nezavisniot proekt "Vrap~eto kako mene". Stanuva zbor za patuva~ko kabare, posveteno na `ivotot na francuskata {ansonierka Edit Pjaf. Dramaturg na biografijata na Pjaf i re`iser e Nata{a Poplavska.


Muzika

Nagradeni "Menada" i "Milenium"

Bad I{l, 3 maj.

@enskiot hor "Menada" od Tetovo na Pettiot me|unaroden horski festival vo Avstrija ja osvoi prvata nagrada od publikata i specijalnata nagrada na gradot Bad I{l. Na me{aniot hor "Milenium" pri Domot na kulturata "Ko~o Racin", koj isto taka be{e u~esnik na ovoj festival, od stru~noto `iri ja dobi tretata nagrada.

Simpozium za turskata kultura

Valandovo, 4 maj.

Vo ovoj grad be{e otvoren Me|unarodniot festival na proletni veselbi "Hid-bah {en fest", a istata ve~er zapo~na i me|unaroden simpozium za turskata narodna kultura. Festivalot prodol`i so izvedba na pretstava na Turskata drama pri Teatarot na narodnostite od Skopje.

Andergraund festival

Skopje, 5 maj.

Vo MKC se odr`a Andergraund festivalot - dete na 20 vek. Na ovoj koncert koj trae{e tri dena nastapija 18 grupi, a vo prostoriite na Centarot za izveduva~ka umetnost "Multimedia" ima{e videoart-proekcii. Bea prezentirani deset avtori od Bosna i Hercegovina, kako i dva filma vo produkcija na "Mikrosinema" od Sietl.


Film

25-godi{en jubilej na Kinotekata

Skopje, 9 maj.

Vo Muzejot na grad Skopje, Kinotekata na Makedonija proslavi 25 godini od nejzinoto postoewe. Programata, koja se odviva vo kinoto "Manaki", sodr`i proekcii na filmovi od depoata na Kinotekata.