FORUM

POLITI^KA BESPOLEZNOST

Predrag Nikolovski

Kaj premnogu pripadnici na makedonskiot narod, od obi~nitelu|e do onie koi imaat zavr{eno najvisoki {koli i zazemaat va`ni funkcii, mo`e da se zabele`i politi~ka bespoleznost. Slu`at za da branat interesi na drugi dr`avi (kako evnusi koi ~uvaat harem), na sosednite narodi, ka`uvaat paroli i visoki principi, za koi ne e ni vreme, ni mesto dodeka nivniot, na{iot narod se bori za gola egzistencija. Mu davaat pravo na sekoj, samo ne na svojot narod!

Se opredeluvaat da bidat samo bedni {rafovi vo tu| mehanizam, po tu|i pravila i na tu| jazik, a nikoga{ da konstruiraat svoj ambiciozen golem i uspe{en mehanizam, vo koj nema da bidat samo statisti, tuku glavni li~nosti.

Kako sira~iwa "mu pripa|aat" sekomu. Zarem potoa e ~udno {to se marginalni koga mesto lepak koristat voda - ne{to {to ne dr`i. Kako nekoj mo`e da go saka tu|oto, ako ne go saka svoeto?! Mnogu poedinci od nas - Makedoncite ne se odnesuvaat kako del od narod, tuku samo kako del od tolpa poedinci. Zatoa sme slabi kako narod, {to mu se odmazduva podocna na sekoj poedinec. Nikakva pouka tie poedinci ne izvlekuvaat od istorijata (a narod koj ne si go po~ituva minatoto ne mo`e da ima ni idnina), pa ni od sega{nosta. I, ako nekoj poedinec ne{to pove}e napravi na profesionalen plan, pogolema e sramotata {to ~ove~koto go zaborava, {to ostanuva nezaokru`ena, nekompletna, defektna li~nost.

Samo na Makedoncite ne im e va`no ona {to im e va`no na site drugi, umni, u~eni, bogati, golemi, jaki, onie {to si ja po~ituvaat tradicijata i kulturata. Kaj nas, nacionalnata svest e uni{tuvana od zavojuva~ite, koi vo toa imale golem uspeh. Se gleda deka toa {to ni gi ubivale naju~enite dalo plod. Taka sme stanale kolonija, deponija, na{ite lu|e ne veruvaat vo sebe i svoite, tuku samo vo po nekoj od komisiite, koi naj~esto samo {kartot ni go pra}aat, dodeka malku koj od nas bara da n# po~ituvaat!

Makedoncite ostavaat vpe~atok na nekoj koj{to e dojden od pustelija, fizi~ka i duhovna. Tie vo mnozinstvoto, koe go porazuva dostoinstvoto, gledaat samo za sebe, da pro`iveat, da ne se zamerat, kako dotoga{ da ne `iveele, kako ni{to da ne videle. Ostanuvaat na najniskata skala na postoeweto, ne mislej}i po{iroko, na zemjata i narodot, na svoeto poteklo, ne pomagaat vo negovata afirmacija i razvoj. Toa gi ~ini retki, mo`ebi edinstveni vo svojata zaostanatost i egoizam, a voedno gi osuduva na isklu~ivo periferni rolji vo `ivotot i svetot.

Albancite baraat malcinski prava pogolemi od evropskite i svetskite standardi, povikuvaj}i se na svojata brojnost (okolu 22 otsto od naselenieto na Republika Makedonija). Zna~i li toa deka Kinezite ili Indijcite, so ogled na nivnata brojnost, treba da imaat pove}e prava od drugite dr`avi ili narodi?! Individualnite prava na sekoj ~ovek treba da se suvereni podednakvo vo sekoja dr`ava, bez ogled na negovata nacionalna, verska ili nekoja druga pripadnost i brojnost na negovata nacija. Vpro~em, naj~esno i najubavo, so eden zbor najpravilno, e da se baraat pravata koi zainteresiranata strana mu gi dava na drugite.

"Golemata sila" Albanija bara od sosednite dr`avi za lu|eto so albansko etni~ko poteklo pogolemi malcinski prava, otkolku {to e toa po evropskite i svetskite standardi, vr{ej}i pritisok na i preku me|unarodnata javnost, a voedno vo istata Albanija na pripadnicite od drugite narodi ne im dava ni pribli`no isti prava, koi

Albancite vo Makedonija ve}e gi u`ivaat! Duri vo popisot, Makedoncite ne mo`at da se izjasnuvaat kako Makedonci, a da ne zboruvame za {koluvaweto na makedonski ili radio i televizija na istiot jazik. Zgora na toa, Makedoncite se segregirani vo Albanija, ni{to ne se vlo`uva vo razvojot na regionite kade gi ima najmnogu i pretstavuvaat najsiroma{en del na naselenieto, o~igledno ne slu~ajno. Najpravedno bi bilo ako pravata na malcinstvata bidat ednakvi za site zemji vo regionot!

Se nametnuva i pra{awe kako toa etni~kite Albanci od site dr`avi od regionot, imaj}i fantasti~na kohezija i me|usebni vrski, na bezbrojnite interni sostanoci "ne zabele`ale" kolku se obespraveni drugite? Zatoa i nemaat moralno pravo da gi podu~uvaat drugite i da baraat ne{to dodeka ne se korigiraat samite i sostojbata vo svojata mati~na dr`ava!

Etni~kite Albanci od Makedonija se `alat deka se obespraveni. Kako go objasnuvaat toga{ faktot deka tokmu vo Republika Makedonija imaat najgolem ekonomski podem, pove}e od samite etni~ki Makedonci ili od etni~kite Albanci od Kosovo, Jugoslavija ili samata Albanija kade se nositeli na dr`avnosta, kade vo Parlamentot govorat na svojot maj~in jazik i kade site zakoni se po nivna mera, zatoa {to sami si gi donesuvale?!

Dosega Albancite od regionov na dr`aven plan poka`ale samo podgotvenost za uni{tuvawe na dr`avi, getoizacija od plemenskiot, etni~kiot tip, netolerancija kon drugite. Koga }e poka`at dobra volja za gradewe odnosi na zaemno po~ituvawe i sorabotka na ramnopravno nivo?

Ima li nekoi stranski barawa, koi na{ive politi~ari do sega gi odbile? Ne! Sekoj koj }e pobara, ni go menuva Ustavot! Neprijatelite na na{iot narod razbraa deka so sila, poradi me|unarodnata javnost, ne mo`at da n# uni{tat, pa zatoa n# prinuduvaat toa sami da go storime, da se otka`eme od sebesi, svojata suverenost, da se izbri{eme so guma!!! Ako ve}e nekoj odi na toa da n# uni{ti, da ne postoime, toga{ barem neka ne o~ekuva sami da go napravime toa, a nie za tu|i potrebi i perverzno zadovolstvo nema da se samouni{tuvame!

Albancite se vooru`uvaa, ubivaa policajci, vojnici i civili, Makedoncite begaa, a bile zagrozeni?!

Toa e potsmevawe na pravoto, voop{to!

Biografiite, stru~ni i gra|anski, na albanskite teroristi, nivnite me|unarodni sou~esnici i na onie koi{to go velat toa, neka se soop{tat javno.