Izlo`bi

"Avtoportreti"

Skopje, 25 april.

Vo CIX-Galerija vo Centarot za sovremeni umetnosti be{e otvorena izlo`ba na fotografii "Avtoportreti" na Karol ^o i Marko Georgiev. Na izlo`bata se postaveni 13 fotografii raboteni vo period od dve godini, zaedni~ka rabota na dvajcata avtori.

Tronot - cel na li~na ambicija

Skopje, 25 april.

Vo Likovniot salon na DLUM be{e otvorena izlo`ba na Jovica Mijalkovi}, koja se sostoi od instalacii i objekti. Ovoj proekt e treto samostojno pretstavuvawe na Mijalkovi}, a temata na izlo`bata e stolot i negovata povisoka gradacija - tronot, kako objekt i cel na li~na ambicija.

Stoj~evski - jubilej

Skopje, 26 april.

Vo Muzej na grad Skopje be{e otvorena jubilejna izlo`ba na Dimitar Stoj~evski. Ovoj poznat slikar na na{ite prostori raboti ve}e trieset godini. Ekspozicijata ja so~inuvaat stotina dela, koi gi opfa}aat site negovi avtorski periodi.

Drveni kutii

Skopje, 26 april.

Vo galerijata KO-RA vo Domot na grade`nicite be{e otvorena izlo`ba na Stoj~e Tocinovski. Na izlo`bata se postaveni drveni kutii, koi se bojosani vo belo, so povremena intervencija na sivo.

Crte`i na Kir}anski

Skopje, 26 april.

Vo KIC be{e otvorena izlo`ba crte`i na Du{ko Kir}anski od SRJ, koj dosega ima napraveno nekolku samostojni izlo`bi. Dobitnik e na pove}e nagradi i priznanija.

Karikatura i aforizam

Ohrid, 26 april.

Vo Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" be{e otvorena izlo`ba na karikaturi od Vtoriot festival na karikatura i aforizam {to na po~etokot na ovaa godina se odr`a vo Strumica. Izlo`eni se dela na avtori od Makedonija, Bugarija i od Jugoslavija.

"Iseleni{tvo od Makedonija"

Kriva Palanka, 27 april.

Vo Domot na kulturata e otvorena izlo`ba "Iseleni{tvo od Makedonija". Ovoj proekt go pretstavuva pe~albarstvoto kon krajot na 19 i po~etokot na 20 vek.

Akvareli, masla, skulpturi

Strumica, 27 april.

Vo Likovniot salon "Ru" pri Rabotni~kiot univerzitet "Joska Sve{tarot" be{e otvorena samostojna izlo`ba na gostinot od Bugarija, Dimitar Ugrinov. Izlo`eni se 30 dela - akvareli, masla i skulpturi.


 Knigi

"Tancuva~ot" i "Kom{i-kapixik..."

Skopje, 26 april.

Vo kulturnata lokacija "Mesto" be{e pretstaven proektot "Tancuva~ot" na Vesna Dunimagloska, a isto taka be{e promovirana i knigata "Kom{i-kapixik. Kultura i politika-umetnosta i deficitot na setilnosta". Proektot se sostoi od pet fotografii so detski igri i tekstovi koi gi objasnuvaat odnosite me|u razli~nite generacii i razli~nite kulturi.

"Prorokot od Diskantrija"

Skopje, 28 april.

Denovive be{e promovirana knigata "Prorokot od Diskantrija" od Dragi Mihajlovski. Ova e prv roman na Mihajlovski, a negovo petto kni`evno delo po proznite knigi: "Re~no uli{te", "\on", "Skok so stap", "Tripolska kapija".


Teatar

"Bure barut" vo Japonija

Skopje, 25 april.

Tekstot "Bure barut" od dramskiot pisatel Dejan Dukovski be{e postaven i vo japonski teatar vo Tokio. "Bure barut" dosega e najizveduvan makedonski dramski tekst na teatarskite sceni vo svetot.

"Paviljon"

Skopje, 26 april.

Najnoviot proekt na Dramata na MNT, ~ii probi ve}e zapo~naa, e pretstavata "Paviljon" spored tekstot na jugoslovenskata avtorka Milena Markovi}. Stanuva zbor za crna komedija, koja izobiluva so `estoki urbani momenti i energi~nost.

"Tetovirani du{i"

Skopje, 28 april.

Na scenata na Dramski teatar premierno be{e izvedena novata postanovka na "Tetovirani du{i" od Goran Stefanovski, vo re`ija na Sa{o Milenkovski. Tekstot datira od pred 15 godini, a direktorot na Dramski, Senko Velinov, prikaznata ja ocenuva kako "sudbinska rabota {to se povtoruva" i smeta deka "ova e najdobro vreme za ovoj tekst, koj se zanimava so smislata na na{eto postoewe".

"Kr~ma kaj patot"

Prilep, 29 april.

Vo Teatarot "Vojdan ^ernodrinski" be{e izvedena premierata na pretstavata "Kr~ma kaj patot" od ^ehov. Re`iser na pretstavata e Branko Stavrev.

Dramski vo Pariz

Pariz, 1 maj.

Dramski teatar zamina na gostuvawe vo Pariz kade {to vo teatarot "Del Oprim", pred francuskata publika se pretstavi so {est pretstavi. Bea odigrani pretstavite "Filoktet", "Divo meso", "Poblisku", "Kandid vo zemjata na ~udata", "Mefisto" i premierata "Eden ma`, edna `ena".


Muzika

Nastap na ungarski orkestar

Skopje, 25 april.

Vo Makedonskiot naroden teatar, Simfoniskiot orkestar na Matav od Ungarija odr`a koncert so pijanistot Jene Jando, a pod dirigentstvo na Andra{ Ligeti. Na programata bea izvedeni dela od Betoven.

[ukarova vo Bukure{t

Skopje, 25 april.

Makedonskata balerina i koreograf, Iskra [ukarova, naredniot mesec }e prestojuva vo Romanija, na seminarot Bukure{t - istok - zapad, koj se odr`uva vo ramkite na Internacionalniot festival za zapadno-isto~na sorabotka vo oblasta na razvivaweto na moderniot tanc. Makedonskata balerina e vo sostavot na sedumte najdobri izbrani umetnici.

Filharmoniski koncert

Skopje, 26 april.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a koncert pod vodstvo na dirigentot Patrik [trub. Kako solistka nastapi gostinkata od Ungarija, Rozalija [abo na flejta. Na programata bea dela od Vagner, Nilsen, Barber, Stravinski.

Makedonski tenor na svetska scena

Skopje, 27 april.

Operskiot peja~ Mihajlo Arsenski (tenor) od Makedonija }e u~estvuva na natprevarot "Kardif-peja~ na svetot", {to }e se odr`i vo "Sent Davids Hol" vo Kardif, Velika Britanija. Vo konkurencija od 500 prijaveni od celiot svet, na{iot peja~ se najde me|u 25-te izbrani.