POLITIKA

KOMENTAR: Toplo - ladnite {lakanici od Evropa

TURBO-FOLK DIPLOMATIJA!

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Dokolku ni svirat za da igrame, bi mo`elo da bide toa barem nekoj valcer ili nekoja poprikladna muzika, zatoa {to gospoda multimuzi~ari vo va{ata Filharmonija ne{to verojatno ne {tima. Ovde na Balkanot s# u{te se sviri {undot i turbo-{und diplomatijata, pardon turbo-folkot
  • Na ovaa sredba sobrani, asovite na ~etirite politi~ki partiii odigraa edna partija poker pred svetecot. Sredbata se odr`a vo "Sveti Pantelejmon"

Vo Strazbur imaat mnogu pozitivno mislewe za Makedonija i sosema n# poddr`uvaat, be{e izjavata na prviot ~ovek na makedonskiot Parlament, Stojan Andov, po negovata neodamne{na poseta na Strazbur.

Kako toa Evroparlamentot svoeto pozitivno mislewe preku no} go smeni sostavuvaj}i ja famoznata Predlog - rezolucija za BJRM e nejasno, a verojatno stanuva zbor za u{te eden specijalitet podgotven vo "golemata multievropska kujna" po recept kakov {to samo taa, evropskata dama, znae da go podgotvi.

Vo Predlog-rezolucijata za Makedonija na Sovetot na Evropa se poddr`uvaat nepostojnite pregovori okolu Ustavot (apsurd) i se bara sozdavawe na "vistinska multietni~ka" dr`ava (u{te pogolem apsurd).

So toa samo se doka`uva faktot {to za~inite od tipot apsurd, glumewe nedovetnost, pa poddr{ka, tapkawe po ramo, pa povtorno poddr{ka i na krajot dodavawe plamen vo ognot, ne & se nepoznati, tuku ve}e isprobani recepti na golemata evro - d(r)ama.

Potvrda za toa se i poslednite slu~uvawa. Dodeka evro(multi) parlamentarcite zagovaraat "da se intenziviraat obidite da im se stavi kraj na nasilstvata i da se vodi politika za re{avawe na konfliktot so politi~ki i demokratski sredstva", na makedonskata granica zaginaa u{te osum pripadnici na makedonskite bezbednosni sili.

E, sega verojatno gospodata }e treba malku da gi smenat preporakite za sredstvata za komunikacija so "ve~nite makedonski albanski nezadovolnici", ne za da se nahrani makedonskata sueta, tuku za da se opravda ispravnosta na nivnata "demokratija". Vo sprotivno, kako i {to se slu~i vo Evroparlamentot, }e se slu{aat samo kontroverznite "golemoalbanski" predlog-amadmani, koi bez nikakvi prigovori i bez mo`nost od dvajcata na{i "siroti" pretstavnici (koi za `al ne uspeale ni do zbor da dojdat) }e bidat bezrezervno prifa}ani.

"CRNI EVROBISERI"

Celata rabota se sostoi vo toa {to tie raboti {to ni se nagovestuvaa podolgo vreme, za prv pat se zapi{ani vo edno oficijalno evropsko pisanie. Ferman koj, dokolku go prifati Ministerskiot sovet, }e se najde na razgleduvawe i vo makedonskiot Parlament.

Taka, spored ovde{nite eksperti za ovaa problematika "diplomatskiot" skandal nare~en preporaka 1508 e "idejata za Republika Makedonija kako multietni~ka dr`ava e samo drug naziv na baraweto na Albancite da bidat konstitutiven narod", {to ovaa rezolucija bezuslovno im go nudi.

Zna~i, nivnoto evropsko pozitivno mislewe se sostoi od, kako {to ve}e edna{ be{e izneseno od gospodinot Solana, promena na Ustavot. Ili, bidej}i toga{ takvata izjava be{e okvalifikuvana kako nedorazbirawe, ne znaat {to baraat od nas ili, pak, povtorno ni nedostasuva ista frekfencija na komunicirawe.

Najnapred sme opsipani so poddr{ki i pofalbi, kolku da letneme vo oblaci, pa izjava ili dokument so koj duri i Vladata, kako {to e vo slu~ajot, nema da se soglasi, za na kraj s# da se svede na onaa narodnata "Ku~iwata laat, karvanot vrvi".

Vo toj kontekst e i izjavata na vladiniot glasnogovornik Antonio Milo{oski koj za preporakite za strukturata na dr`avata go iznese vladiniot stav deka Sovetot na Evropa preteral koga si zel za pravo da & sugerira na edna suverena dr`ava da se prestruktuira, {to smetaat deka e pretenciozno, neprifatlivo i nesimpati~no. Ako dosega na{ata Vlada ne zabele`ala deka Sovetot na Evropa ve}e podolgo vreme prezema takvi pretenciozni, neprifatlivi i nesimpati~ni odluki, za koi samo ja menuva formata na servirawe, toga{ za vakvi i sli~ni "nesimpati~ni" apsurdi }e treba da otvorime i "Crna kniga na evrobiseri za Makedonija".

[UND - DIPLOMATIJA

Vo predlog-dokumentot se bara sozdavawe na multietni~ka dr`ava, a takov termin vo me|unarodnoto pravo nema. Mo`e da se govori za me|uetni~ko op{testvo, no ne za dr`ava. Potoa se govori za albanska populacija i albanski partii kako da stanuva zbor za lica - dr`avjani na Albanija, a ne na Makedonija. Vo zemjava nema albanski partii, toa se makedonski partii na Albancite i na albanskoto malcinstvo. So takvata terminologija ne smee da se igra. Voop{to ne e te{ko da se razgrani~at tie termini, ako se zeme predvid eden prost primer. Koga Albanec od Makedonija ja preminuva makedonsko-albanskata granica ne go zaveduvaat kako Albanec, tuku kako makedonski dr`avjanin. Taka, ako ovie na{ive Albanci vo Albanija se makedonski Albanci, zo{to ovde vo Makedonija bi bile Albanci?!

I procedurata vo Sovetot na Evropa e jasna. Mora da se islu{aat dvete strani. Ovoj pat bila islu{ana samo ednata, "golemoalbanskata" za `al.

I povtorno se vra}ame na po~etok. Spored na{ite politi~ari rezolucijata na Sovetot za Evropa nemala pravno obvrzuva~ko dejstvo. Taa mo`ebi nema pravnoobvrzuva~ko dejstvo, no potoa }e izleze deka ima tolku golemo dejstvo i podolgo vreme zagovaraweto za "federalizacija" na Makedonija }e po~ne da im se ostvaruva na nekoi apetiti. Vpro~em i s# se slu~uva po toa scenario deka samite treba da si gi re{avame problemite, pa nekoi du{egri`nici n# sovetuvaat vaka ili onaka, za nie na krajot povtorno da igrame, se razbira kako {to tie me|unarodnite multiumovi ni svirat. E, dokolku ni svirat za da igrame, bi mo`elo da bide toa barem nekoj valcer ili nekoja poprikladna muzika, zatoa {to gospoda multimuzi~ari vo va{ata Filharmonija ne{to verojatno ne {tima. Ovde na Balkanot s# u{te se sviri {undot i turbo-{und diplomatijata, pardon turbo-folkot.

SVETECOT NA POMO[

Ne pomalku aktuelen e i momentot za formirawe na {irokata vladina koalicija, poradi {to amerikanskiot ambasador Majk Ajnik gi sobra stranskite diplomatski pretstavnici da izvr{at pritisok za sozdavawe na {iroka vlada. Na ovaa sredba sobrani, asovite na ~etirite politi~ki partii odigraa edna partija poker pred svetecot, bidej}i sredbata se odr`a vo "Sveti Pantelejmon".

I povtorno "Pretstavnicite na me|unarodnata zaednica izrazile zadovolstvo i poddr{ka za rezultatot od poslednata sredba na liderite na politi~kite partii so pretsedatelot Trajkovski" {to vo toj kontekst izjavi klu~niot igra~ Trajkovski.

"Tie se interesiraa i za o~ekuvawata od na{ite naredni sredbi kako i za mojata pretstojna poseta vo SAD. Najva`no e deka ednoglasno izrazija poddr{ka na procesot {to go vodime, a se interesiraa i za razlikite koi postojat i viduvawata za na~inot na koj te~at pregovorite".

O~igledno. dogovor za {irokata vlada ne se postigna, a toj li~no se nadeval oti vo Va{ington }e otpatuva so informacija deka takov dogovor e postignat.

"Potrebna e dvi`e~ka sila da se postigne dogovor za me|uetni~ki konsenzus vo ovaa zemja. Od toj proces proizleze svesta deka najdobar na~in za implementacija na ona {to proizleguva od nego e sozdavaweto na golema koalicija. O~igledno postoi nekoja logika", se nadeva Ajnik i dodava deka "ako klu~niot igra~ smeta deka e toa najdobar na~in, o~igledno e deka }e go poddr`ime, a nie go poddr`uvame".

Vo vrska so rezolucijata, amerikanskiot ambasador }e re~e: "Nie velime deka va{a rabota e kako da gi postignete tie kompromisi. Edinstvena rabota na koja se nadevame i }e se obideme da ja obezbedime e patot do tie kompromisi da bide miren i demokratski".

Kolku e toj pat miren i demokratski so poslednite slu~uvawa ostanuva nejasno, no dokolku se prodol`i po vakov "demokratski" teroristi~ki pat, Makedonija na krajot }e stane edna golema "oaza na smrtta".

Do 11 i 12 ovoj mesec, koga e zaka`an Ministerskiot sovet, ostanuva odgovornosta na na{ata diplomatija da zastane vo odbrana na makedonskite interesi i so Predlog-kominiketo da se izmenat spornite formulacii.