Izlo`bi

"Laf muabet"

Skopje, 20 april.

Vo Muzejot na sovremena umetnost, oficijalno be{e otvorena me|unarodnata izlo`ba "Laf muabet/Small Talk". Avtorite, vo tekot na eden mesec, postojano }e ja sozdavaat i nadgraduvaat izlo`bata.

"Sliki od ateljeto - Li~enoski"

Skopje, 25 april.

Vo Likovniot salon na MANU, po povod 100 godini od ra|aweto na akademik Lazar Li~enoski, be{e otvorena izlo`bata "Sliki od ateljeto - Li~enoski". Izlo`bata ja otvori akademik Cvetan Grozdanov.


Knigi

"Animus Anonymus"

Skopje, 20 april.

Vo Kulturno-informativniot centar se odr`a promocija na stihozbirkata "Animus Anonymus" od Nata{a Dan~evska. Stihovi od knigata interpretira{e akterkata Magdalena Rizova, pridru`uvana od pijanistot Petar Makarievski i violinistkata Sne`ana \or|ieva.

"Umetnosta na govorot"

Skopje, 23 april.

Na Fakultetot za dramski umetnosti se odr`a promocija na knigata "Umetnosta na govorot" od Dane Drvarov. Deloto go promoviraa Vladimir Mil~in i Jelena Lu`ina.

Svetski den na knigata

Skopje, 23 april.

Vo Narodnata i univerzitetska biblioteka "Sveti Kliment Ohridski" se odbele`a Svetskiot den na knigata i na avtorskoto pravo. Spored stariot katalonski obi~aj na posetitelite im bea vra~eni kniga i cvet.

Zavr{i Saemot na knigata

Skopje, 25 april.

Na Saemot na knigata i librografika bea dodeleni nekolku nagradi. Nagradata za najdobro originalno izdanie od makedonski avtor, me|u dvata Saema na knigata, `irito na Zdru`enieto na izdava~ite i kni`arite mu ja dodeli na Slavko Janevski za knigata "I petto godi{no vreme". Memoarite na Kiro Gligorov "Makedonija e s# {to imame" se zdobi samo so priznanie za najprodavana kniga. Ovaa godina ne se dodeli najzna~ajnata saemska nagrada za najdobar izdava~ki potfat.


Muzika

Nastap na mladi pijanisti

Kumanovo, 18 april.

Vo Centarot na kulturata "Trajko Prokopiev" se odr`a koncert na mladi pijanisti. Nastapija Nenad Prokopiev i Sla|ana Stefanovska, a na programata bea dela od Bah, Hajden, [open, Betoven i [ubert.

Makedonskata filharmonija vo Novi Sad

Novi Sad, 18 april.

Makedonskata filharmonija, pod dirigentskata palka na Leonid Nikolaev gostuva{e vo SR Jugoslavija. Kako solisti nastapija Gordana Josifova - Nedelkovska na oboa, Laura Lejvai na flejta i Nikola Srdi} na klarinet od Jugoslavija. Bea izvedeni delata od Hidas, Sen-Sans, Rahmawinov i [uman.

Ve~er so Verdievi dela

Skopje, 19 april.

Vo Salonot 19,19 koncert odr`a sopranot Vesna \inovska-Ilkova vo pridru`ba na pijanistkata Liljana Ivanova. Na programata bea dela od Verdi, "^etiri solo-pesni", delovi od operite "Bal pod maski", "Don Karlos", "Travijata", "Nabuko", "Aida" i "Mo} na sudbinata".

Izvedba na romanti~ni baleti

Skopje, 20 april.

Baletot na MNT premierno gi izvede trite romanti~ni baleti. Na programata bea "Pa-de-katr" od kompozitorot ^ezare Puwi, "Don @uan" od Rihard [traus i "Varijacii" od @or` Bize.

Francusko-makedonska ve~er

Skopje, 20 april.

Vo Mladinskiot kulturen centar be{e odr`an koncert na francuskata muzi~ka grupa "Gurultu". Na ovoj koncert gostuvaa i makedonskite muzi~ari Stef~e Stojkoski i bugarskiot gajdaxija Petko Stefanov.

"Sintezis" vo SAD

SAD, 26 april.

^lenovite na grupata "Sintezis" otpatuvaa na turneja niz SAD kade odr`aa pet koncerti od koi zavr{niot be{e vo najpoznatiot wujor{ki xez-klub, "Niting fektori". Na ovie nastapi "Sintezis" ja promoviraa muzikata od najnovoto CD "Svinging Makedonija".


Film

"Pra{ina" na Venecijanskiot festival

Skopje, 17 april.

Vo Britanskiot kulturen centar (iako s# u{te vo postprodukcija) be{e oficijalno promoviran najnoviot film na Mil~o Man~evski, "Pra{ina". Tokmu na ovoj film mu e dadena ~esta da go otvori najstariot filmski festival na svetot, "Venecija".

Festival na amaterski film

Strumica, 20 april.

Vo Domot na kulturata "Blagoj Jankov-Mu~eto" be{e otvoren 30. jubileen Dr`aven festival na amaterskiot film. Od pristignatite 40 filmovi, vo oficijalna konkurencija vlezeni se 14 najuspe{ni kreacii na makedonskite neprofesionalni sineisti.

Makedonsko-belgiska koprodukcija

Skopje, 23 april.

Vo kinoto "Kultura" po~na prika`uvaweto na filmot "Odmazda". Stanuva zbor za makedonsko-belgiski film raboten po scenario na Slobodan Despotovski, a vo re`ija na Jan Hitjens.