KULTURA

Crkovnoto kulturno bogatstvo vo Muzejot na Makedonija

"GALERIJA NA IKONI" OD [EST VEKA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Me|u izlo`enite ikoni se nao|aat i ikoni od isklu~itelno zna~ewe: Bogorodica Pelagonitisa, Isus Hristos Spasitel, Bogorodica Odigitrija

Minatata nedela vo Muzejot na Makedonija be{e otvorena dolgonajavuvanata izlo`ba naslovena kako "Galerija na ikoni". Pretstaveni se najubavite i najvredni primeroci na ikoni, ~ie poteklo datira od XIII do XIX vek. Pokraj ikonite, koi poteknuvaat od najzna~ajnite crkvi i manastiri od Makedonija, svoe mesto na izlo`bata imaat i delovi od freski.

Viktorija Popovska - Korobar, kustos

Ikonostasen krst, sredina na XVI vek, manastir Slep~e, Demirhisarsko

Nedremano oko, kraj na XVII vek, crkva "Sveti Kliment" - Ohrid

Me|u izlo`enite ikoni se nao|aat i ikoni od isklu~itelno zna~ewe: Bogorodica Pelagonitisa, Isus Hristos Spasitel, Bogorodica Odigitrija.

Avtorot na koncepcijata na izlo`bata, Viktorija Popovska - Korobar, za ovaa zna~ajna kolekcija istakna deka e sozdavana re~isi 80-ina godini.

U{te vo 1940 godina postoela mo`nost da se otvori izlo`ba so prvite ikoni, koi bile dotoga{ evidentirani, no poradi po~etokot na vojnata taa se zanemaruva, veli gospo|a Korobar. Najzasileno sobirawe na ikoni zapo~nuva nekade vo 50-tite i 60-tite godini, koga Republi~kiot zavod za za{tita na spomenicite na kulturata, evidentiraj}i go ovoj vid kulturno bogatstvo od crkvite {to se napu{teni i neza{titeni, gi donese vo Muzejot na Makedonija. Vo 1985 godina, Muzejot na Makedonija oformi edna prekrasna postojana postavka, na koja bea izlo`eni stotina ikoni, no za `al mikroklimatskite uslovi ne odgovaraa na ikonite i tie vo 1993 godina bea vrateni vo depoto.

Carski dveri, Blagove{tenie, crkva "Sveti Spas", Ku~evi{te - Skopsko

Carski dveri, Blagove{tenie, XVI vek, manastir Nerezi, Skopsko

Bogorodica so Hristos i svetiteli, 1867 godina, crkva "Sveta Bogorodica" - Skopje

Koncepcijata na ovaa izlo`ba e podgotvuvana podolgo vreme i pri toa napravena e stroga selekcija od 400 ikoni. Odbrani se 136 ikoni za koi se smeta deka se najstarite, najreprezentativni primeroci, ikonografski kompozicii, koi{to se isklu~ivo retki.

Na izlo`bata se vklu~eni i fragmeti na originalni freski, koi datiraat od X do XIV vek i se najstarite izlo`eni eksponati.

Najstarata ikona e Bogorodica Odigitrija, koja datira od po~etokot na XIV vek i poteknuva od skopskoto selo Bawani. Na izlo`bata posetitelite imaat mo`nost da vidat ne samo razli~ni stilski dvi`ewa, tuku i razli~ni predmeti po funkcija: ikoni, delovi od ikonostasi, ikoni za celivawe, a imame i tri prekrasni ikonostasni krstovi od XIV vek, veli kustosot Viktorija Popovska - Korobar.