POLITIKA

Nerealni barawa i politi~ki uceni od albanskoto malcinstvo

[TO SAKAAT?

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Kakvi toa prava se baraat od makedonskata dr`ava koga vo periodot od osamostojuvaweto, pa do denes, so nitu eden ~in ne poka`aa deka se protiv {vercot, korupcijata, prostitucijata, ilegalnata trgovija so droga i drugi devijacii, iako makedonskoto dr`avjanstvo i paso{ go mavtaa i iskoristuvaa onamu kade {to treba{e da ja iska`at svojata la`na lojalnost i da gi iskoristat dr`avnite beneficii

Toa {to aktuelnata vladeja~ka garnitura, po ucenuva~kite zakani upateni od albanskite ekstremisti, se dovede vo situacija da sedne na zaedni~ka masa i da pregovara za ne{to za {to nikoj nema nitu legitimitet nitu mandat da odlu~uva, e samo potvrda deka za opstanokot na Makedonija vo momentov odlu~uva krajno neseriozna politi~ka garnitura. Mo`no li e opstojuvaweto na edna dr`ava da zavisi od `elbite i barawata na odredena etni~ka grupa koja so nepo~ituvaweto na instituciite na sistemot terorizira eden cel narod so mnoguvekovna tradicija. Za uspe{nosta na dosega{nata igra vo stilot "toplo-ladno", govori anga`iranosta na najvisokite pretstavnici na aktuelnata vlast koi se slepo orientirani kon re{avaweto na problemot na samo edno malcinstvo, a pritoa zapostavuvaj}i gi preostanatite etni~ki grupi i, {to bezdrugo e najtragi~no, zapostavuvaj}i go duri i sopstveniot narod. Komu mu e potrebno kr{ewe na ustavnite odredbi i pregovori so nekoj koj vo period od desetina godini nanazad so zakani i uceni, pa duri i so vojna, se obiduva da dobie ne{to {to ne mu pripa|a spored nitu eden svetski standard. Baraweto na malcinskoto albansko malcinstvo, koe ima mati~na dr`ava, da dobie status na konstitutiven narod, e samo potvrda za nepo~ituvawe na site me|unarodni normi vo koi nema vakov primer.

IGNORIRAWE

[to vsu{nost baraat Albancite, koga otsekoga{ se deklariraa protiv makedonskata dr`ava! Za onie na koi memorijata im podzataila, da potsetime deka pretstavnicite na ovaa etni~ka grupa ne go priznavaa referendumot za nezavisnosta na Makedonija, iako bea vo sostavot na delegacijata i pred evropskite pretstavnici glasaa protiv ovaa odluka na makedonskite gra|ani, bea protiv donesuvaweto na Ustavot na RM, ne gi priznavaa i o~igledno nemaat namera da gi priznaat atributite na makedonskata dr`ava (zname, jazik, institucii...), a miluvaat i sekoja prigoda ja koristat da istaknat zname na tu|a dr`ava, dodvoruvaj}i & se naj~esto na zapadnata diplomatija so amerikanskoto zname. Nelojalnosta ja potvrdija i so bojkotot na popisot vo 1991 godina, {to dr`avava ja ~ine{e u{te eden (vonreden) popis, a kako fil na nivnata arogantna gra|anska neposlu{nost e zastapuvaweto na akterite vo teroristi~kite napadi pred oficijalnite makedonski organi. Kakvi toa prava se baraat od makedonskata dr`ava koga vo periodot od osamostojuvaweto, pa do denes, so nitu eden ~in ne poka`aa deka se protiv {vercot, korupcijata, prostitucijata, ilegalnata trgovija so droga i drugi devijacii, iako makedonskoto dr`avjanstvo i paso{ go mavtaa i iskoristuvaa onamu kade {to treba{e da ja iska`at svojata la`na lojalnost i da gi iskoristat dr`avnite beneficii.

Kako nagrada za nivnata nelojalnost, ovaa siroma{na dr`ava go finansira albanskoto obrazovanie vo osnovnite, srednite i visokoobrazovnite institucii, finansira razni kulturni, sportski, zabavni i drugi manifestacii i zdru`enija, ponatamu gi finansira nekolkute mediumi (pe~ateni i elektronski) koi "zra~at" programa na albanski jazik, a mo`ebi najva`no od s# e obezbeduvaweto uslovi za neguvawe na jazikot, kulturata, obi~aite, folklorot i s# ona {to zna~i tradicija na edna etni~ka grupa. Makedonskata dr`ava e dovedena vo situacija "da go kr{i" duri i sopstveniot Ustav. Taka, pod zakrilata na "pozitivnata diskriminacija", koja va`i samo za pripadnicite na nacionalnostite, pri upisot vo visokoto obrazovanie se vr{i selekcija tokmu na makedonskata populacija so standardizirawe na kvoti koi na idnite bruco{i koi ne se Makedonci im se ovozmo`uva polesen upis na fakultetite. Isto taka, vo izminatiot period svedoci sme na bespravnoto vseluvawe, uzurpirawe i mehani~kiot priliv na albanskata populacija (so natalitet {to ni "Ginis" ne bi mo`el da go registrira) od Kosovo na makedonskata teritorija.

Nefunkcioniraweto, pa ako miluvate i nepostoeweto, na pravna regulativa samo dopolnitelno sozdade ekstra-uslovi i ovozmo`i razni samoproglaseni politi~ki lideri i "revolucioneri" da najdat zasolni{te vo dr`avava koi za `al podocna se transformiraa vo "spasiteli" na "kutrite Albanci vo Makedonija", koi so godini nanazad bile vo vtoriot red, arno ama za toa ne bile svesni!

FEDERALIZACIJA?

Sega koga pregovorite so albanskoto malcinstvo se vodat na najvisoko nivo, odnosno vo kabinetot na pretsedatelot Trajkovski, nivnite megalomanski apetiti od den na den se zgolemuvaat. Zakanite so pi{toli, pu{ki i bombi stanaa na{e sekojdnevie, a diskretnata konstatacija na Pretsedatelot deka Makedonija vo momentov e seriozna i stabilna dr`ava, e pove}e od sme{na. Ovaa retori~ka kvazikonstatacija e samo pandan na s# ona {to se slu~uva{e i na ona {to mo`e da se slu~i ako ne bidat prifateni barawata na partnerot od vlasta.

Koga stanuva zbor za dr`ava koja s# u{te e bez nacionalen konsenzus, za dr`ava bez dr`aven grb, bez seriozna ekonomska programa, za dr`ava so 400.000 nevraboteni i so 75.000 socijalni slu~ai, za dr`ava na koja{to seriozno & be{e zagrozen teritorijalniot integritet i suverenitet i za dr`ava koja se soo~i so militantniot islamski fundamentalizam, iluzorno e da se govori za nekakva nejzina stabilnost. Samo op{toto politi~ko slepilo i politi~kata neodgovornost mo`e da okarakterizira dr`ava so vakvi negativni atributi kako seriozna i stabilna.

No, zastra{uva~ko e soznanieto deka procesot na "samouni{tuvawe" i ponatamu te~e, a dokaz za toa e novata teritorijalna podelba sprovedena preku Zakonot za lokalna samouprava. So ovoj ~in samo dopolnitelno se cementira scenarioto za federalizacija na Makedonija. Zavien vo "multietni~ki" koncept i vo sinteza so Zakonot za visokoto obrazovanie, ovoj "lokalen" Zakon na albanskoto malcinstvo mu ovozmo`uva nikoga{ da nema potreba od izu~uvawe na makedonskiot slu`ben jazik vo dr`avava, a integracijata vo makedonskoto op{testvo i dr`ava }e bide mislovna imenka!

I pokraj s#, navodnata obespravenost na albanskoto malcinstvo e top-tema na site doma{ni i stranski mediumi, a pra{aweto za negovo re{avawe e ve}e postaveno na masa. Do kade }e odi popustlivosta na aktuelnite "vladari" vo makedonskata dr`ava za re{avawe na "problemot", }e zavisi od vetuvawata {to mu se dadeni na malcinskiot koalicionen partner koga se formira{e Vladata za pozitivno relaksirawe!