POLITIKA

KOMENTAR: Jalovi pregovori me|u vlasta i opozicijata

VLADA ZA SPAS ILI "^ETKA" NA PREMIEROT?

Qup~o PAN^EVSKI

@aklina MITEVSKA

  • Golemata koalicija koja se zagovara{e podolgo vreme, po s# izgleda propadna. Pregovara~ite na najgolemata opoziciona partija ne razmislija za "prefriganosta" na Premierot i docna sfatija deka so vakvite sredbi samo se kupuva vreme
  • Bez dobivawe ministersko mesto vo MVR, SDSM nema da gi prodol`i pregovorite za novata koalicija, a najavuva i ispolnuvawe na "vetuvaweto" za masovni protesti

Pregovorite me|u premierot Georgievski i socijaldemokratot Crvenkovski za formirawe golema koalicija koja bi zna~ela nacionalen spas za Makedonija, i pokraj mnogute pregovarawa i dodvoruvawa, padnaa vo voda. Glavniot vinovnik za fijasko na opozicijata e neotstapuvaweto na resorot vnatre{ni raboti od strana na aktuelnata vlast, {to vsu{nost be{e i ultimatumot {to go postavi opozicijata za da vleze vo pregovorite za novata Vlada.

Vo izminatiov period mo`evme da se iznaslu{ame za kombinaciite za preraspredelbi na ministerskite mesta vo idnata vlada. No, razgovorite bea "mlatewe prazna slama", kupuvawe vreme i u{te edno udirawe ~etki na Premierot. Kako trgna i kade zaglavi "trkaloto vo kalta"!

Kako izlez od voenata kriza koja vo Makedonija sekojdnevno s# pove}e se prodlabo~uva{e, liderot na SDSM ponudi Vlada vo koja pokraj Xaferi i Georgievski bi u~estvuval i toj i negovata partija. Pritoa, Crvenkovski naglasi deka nema namera da sedi mirno i, zamislete, da gleda kako mu se raspa|a dr`avata.

"SDSM nema namera da sedi so skrsteni race. Georgievski mora vo najkratok rok od nekolku dena da ja prifati idejata za formirawe {iroka koaliciska Vlada ili da podnese ostavka", izjavi Crvenkovski.

@elbata za vlast tektonski go naru{i imixot na "skopskiot fraer" i vo trkata {to pobrzo da se vrati onamu kade {to "presede" pove}e od {est godini, go zagubi dostoinstvoto i avtoritetot. Crvenkovski se zakani so uli~na demokratija!

PREGOVORI

Otkako rakavicata be{e frlena, Georgievski go prifati ultimativnoto barawe na Crvenkovski so obrazlo`enie deka nikoga{ vo negoviot `ivot ne prifatil nitu eden ultimatum, no ovoj na "skopskiot fraer" }e go prifati. Dali se ispla{i od zakanata ili toa be{e samo "udirawe u{te edna ~etka" na iskusniot Premier?!

"[tom tolku saka da u~estvuva vo Vladata, }e go povikam da razgovarame za idejata za {iroka koalicija", izjavi Georgievski i vo stilot na "golem igra~" to~no na pladne ja zaka`a prvata sredba so svojot ve~en rival. Crvenkovski replicira{e i pojasni deka li~no nema namera da u~estvuva vo taa koaliciska Vlada, a go povika Premierot da napravi isto takov gest i da poka`e deka i od negova strana ne stanuva zbor za gola `elba za za~uvuvawe na vlasta.

Po me|usebnite obvinuvawa i nadmudruvawa vo ve}e poznat stil, sredbata me|u dvata politi~ki rivala sepak se ostvari. Qub~o Georgievski i Branko Crvenkovski odr`aa dvo~asovna sredba "o~i v o~i" vo Vladata, po koja be{e izdadeno kratko soop{tenie vo koe se veli:

"Dvajcata lideri razmenija mislewa za vkupnata politi~ko-bezbednosna sostojba vo zemjava. Branko Crvenkovski ja elaborira{e idejata za formirawe {iroka koaliciska vlada, pri {to pretsedatelot na VMRO-DPMNE, Qub~o Georgievski, iznese svoi viduvawa i predlozi. Poradi neophodnosta od dopolnitelnite konsultacii, dvajcata lideri se dogovorija kone~ni stavovi da bidat zazemeni na slednata sredba, koja }e se odr`i slednata nedela".

Do odr`uvaweto na najavenata vtora po red sredba vo javnosta se katapultiraa najrazli~ni {pekulacii za mo`nata raspredelba na ministerskite mesta vo novata koalicija. Stavot na SDSM be{e deka pri eventualnata raspredelba na ministerskite fotelji, vo novata vlada treba da gi dobijat isklu~ivo resorite od koi direktno zavisi regularnosta na predvremenite izbori. Se aludira{e na Ministerstvoto za vnatre{ni raboti i na Ministerstvoto za pravda.

Arno ama, pregovara~ite na najgolemata opoziciona partija ne ja vkalkuliraa i "prefriganosta" na Premierot i docna sfatija deka so vakvite sredbi toj (Premierot) samo kupuva vreme. Imaj}i ja predvid neraskinlivata "vrska" me|u Qub~o i Dosta i svesni za faktot deka na "Qub~o s# u{te ne mu e dosta od Dosta", SDSM duri prifati, i nema ni{to protiv toa, idniot premier vo novata Vlada da bide od redovite na VMRO-DPMNE. S# be{e vo igra samo za da se postigne celta - dobivawe na Ministerstvoto za vnatre{ni raboti.

FIJASKO NA OPOZICIJATA

Mnogute {pekulacii i pretpostavki odea dotamu {to tokmu "predizvikuva~ot" se zalo`il iden partner vo novata Vlada da bide i PDP (za koja Xaferi i Ta~i izjavija deka e predvodena od "biv{i udba{i" i oti "prosperitetot e odamna potro{en") koja bi go dobila Ministerstvoto za pravda i edno ministersko mesto bez resor.

"I nie imame svoi principi i barawa i nema da gi otkrieme kartite dodeka ne ni ja izlo`at idejata, a isto taka }e barame paritetna zastapenost kako rivalskata DPA", izjavi Naser Ziberi, koordinator na PDP.

I dodeka opozicijata prave{e "{ema" za raspredelbata na ministerskite mesta , nebare ja zavr{ija rabotata okolu formiraweto na novata Vlada, vlasta tera{e po svoe i prodol`i da vr{i opstrukcija na pregovorite. Liderot na Liberalnata partija, Risto Gu{terov, be{e zagri`en za svoeto mesto vo koalicijata i be{e protiv nejzino formirawe.

I pokraj {pekulaciite deka se odr`ala u{te edna tajna sredba me|u Qub~o i Branko, sepak o~igledno e deka na nea ne se postignal nikakov dogovor.

Po soznanieto deka nekoj ja vrti vodata na svojata vodenica, za vakviot sramen debakl portparolot na SDSM, Bu~kovski, izjavi:

"Javno se licitira so resori i so personalni re{enija, iako na{ata zamisla vo odnos na {irokata koalicija be{e taa da re{i tri raboti: stabilizacija na bezbednosnata sostojba, dijalog za site otvoreni pra{awa i organizirawe predvremeni izbori".

Pritoa vo SDSM u{te edna{ potenciraa deka bez dobivawe ministersko mesto vo MVR nema da gi prodol`at razgovorite za formirawe nova koalicija, a najavija i deka e mo`no da se realizira idejata za masovni protesti.

Denovive, liderot Crvenkovski soop{ti deka nema namera da go amnestira Georgievski, no ima namera da ja realizira idejata za masovni protesti i da go pobedi VMRO-DPMNE na vonredni izbori.

Kako i da e, ova e u{te eden neuspe{en obid na opozicijata da se vrati na vlast i u{te edna od mnogute "~etki" na Premierot.