SPORT

Na stadionot vo \or~e Petrov - Skopje

BORBA ZA OPSTANOK

"Makedonija \P": Stojanovi}, Ilievski, Dimov, Ilioski, Qu{ev, Angelov (Manxukovski) Todorovski, Georgievski, \o{evski, Petkov, Spasovski (Milutinovi})

"Rabotni~ki Kometal": Jov~ev, Trajkov, Todorovski, J. Ivanov (Depostovski), \uri}, Andrevski, Markoski, Panov, D. Ivanov (Sterjov), Milo{evski (D. \eor|ievski), Markovski

"Makedonija \or~e Petrov" na gosti ja pobedi ekipata na "Rabotni~ki Kometal" so 2:1 i so toa go obezbedi opstanokot vo Prvata liga, iska~uvaj}i se na sedmata pozicija so 26 boda.

U{te na po~etokot na natprevarot se nasetuva{e krajniot rezultat. So postignuvawe na brziot gol vo 15-tata sekunda od me~ot "|or~epetrovci" najavija osvojuvawe na novi tri boda.

Celiot tim na "Rabotni~ki Kometal" vo prviot del be{e vo bunilo, no toa ne be{e iskoristeno od protivnikot.

Pritisnati od rezultatot, gostite po~naa da igraat malku posigurno, a so trite izmeni pred po~etokot na vtoroto poluvreme, trenerot na gostite od Gradskiot park, Ilija Dimoski, poka`a deka znae koga e potrebno osve`uvawe. Po odmorot, po samo ~etiri minuti, Kire Sterjov go izramni rezultatot.

Marko Markovski ja donese pobedata na "Rabotni~ki Kometal" vo 61 minuta i rezultatot be{e 2:1.

Se po~uvstvuva nezadovolstvo od tribinite kade {to naviva~ite besneeja, pa organite na javniot red i mir moraa da interveniraat pri {to bea privedeni nekolku lica.


FLE[

KO[ARKA

"Makedonija" isfrlena od trka

Kadetskata ko{arkarska reprezentacija na Makedonija nema da u~estvuva na finalniot turnir na 16. evropsko prvenstvo vo Riga od 13 do 22 juli, godinava. ^etirite ednopodrugo porazi ja isfrlija od trkata za prvite tri mesta na tabelata vo kvalifikaciite - grupa "A" i ja vratija ~ekor nazad, pritoa imaj}i gi predvid site nejzini dosega{ni nastapi vo izminatite ciklusi, koga be{e redoven u~esnik na zavr{nite samiti.

FUDBAL

FSM nema pari za sudiite!?

Fudbalskiot natprevar me|u ekipite na "Borec" i "Sileks" zapo~na so zadocnuvawe od 55 minuti. Pri~inite za docneweto be{e vo toa {to doma}inite ne bea vo mo`nost da gi platat sudiite pred po~etokot na natprevarot, {to spored propoziciite e obvrska na FSM.

Po dolgo dogovarawe me|u kancelarijata na FSM i pretstavnikot na doma}inite, sudijata i delegatot, nekako uspea da se najde re{enie i natprevarot kone~no da po~ne.

KAJAKARSTVO

Kuder stigna pred Popovski

Na 33-ot tradicionalen IKAS kajak-slalom vo disciplinata K1 pobedata mu pripadna na Slovenecot Ales Kuder.

Vo finaleto, koe se odr`a na osmi ovoj mesec na patekata Matka kaj Skopje, Kuder ima{e najdobro vreme vo dvete vozewa. Vtor na celta pristigna na{iot najdobar kajakar, Lazar Popovski, a tretoto mesto mu pripadna na Atanas Nikolovski, ~len na makedonskata reprezentacija.

RAKOMET

Zasiluvawe za "Kometal"

Spored dogovorot, minatiot vikend vo Skopje dopatuvaa zasiluvawata na dr`avniot `enski rakometen prvak i evropski vice{ampion "Kometal \. Petrov", trenerot od Rusija, Aleksandar Panov i ~lenkata na ruskiot prvak "Akva" od Volgograd, desnokrilniot napa|a~ Natalija Malahova. Tie gi potpi{aa ednogodi{nite dogovori i se zadovolni od uslovite {to im gi ponudil klubot i sponzorot.

Se spomnuvaat u{te dve imiwa od Rusija, koi bi trebalo da go zasilat na{iot `enski prvak, a toa se Elena [atalova od "Rostelma{" i Olga Ev~erenko od "Akva".

Podgotvila: Zorica NASKOVSKA