"Cvetnici 2001"

UBEDLIVA POBEDA ZA "UTRINSKA KOBA"

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Na ovaa manifestacija, kako i sekoja godina, prodefiliraa mnogu poznati lica od folk-estradata

Minatiot vikend, vo prepolnetata Univerzalna sala se odr`a tradicionalniot folk-festival "Cvetnici 2001". Ovaa godina, nagradata Gran-pri, za koja odlu~uvaat i `iri-komisijata i publikata, otide vo racete na Zuica Lazova za pesnata "Utrinska koba". Mladata interpretatorka se zakiti i so nagrada za interpretacija, prva nagrada od `irito, kako i vtora nagrada od publikata. No, toa ne e s#. Pesnata "Utrinska koba" im donese nagrada i na tekstopisecot Bor~e Ne~ovski, kako i na Todor Traj~evski za najdobar aran`man. Tretoto mesto od `irito i prvoto od publikata mu pripadna na poznatiot Vojo Stojanovski za pesnata "Prokleti da se zlatnicite", dodeka vtorata nagrada od `irito ja dobi Mile Kuzmanovski za pesnata "Zemjo zastani". Tretata nagrada od publikata ja dobi sekoga{ veseliot Goce Arnaudov za pesnata "Ova srce da go iskornam", koja be{e nagradena so ogromen aplauz. No, Goce Arnaudov, o~igledno razo~aran od nagradata, ne se pojavi na scenata.

Na ovaa manifestacija, kako i sekoja godina, prodefiliraa mnogu poznati lica od folk-estradata me|u koi Tatjana Lazarevska, Ibu{ Ibraimovski, Irena Spasovska, Elena Georgieva, sekoga{ elegantnata Rosana Sari}-Todorovska, Goran Todorovski i mnogu drugi, a imavme mo`nost da go vidime i interpretatorot na zabavni melodii, Blagoj Morotov, koj so nastapot na ovoj festival, zapliva i vo folk-vodite.

Bra~nata dvojka, Tatjana i Ba`e Grujovski, prekrasno se vklopija i kako voditelska dvojka na festivalot "Cvetnici 2001".