Knigi

PET ZNA^AJNI DELA

  • Promovirani knigite "Panajot Ginovski, istra`uva~ki relacii", "Literaturni preokupacii", "Racin i ekspresionizmot", "Studii za Konstatin i Andreja Petkovi}i" i "Poetika i retorika na novata makedonska kni`evnost - XIX vek" od trojca avtori

Vo ponedelnikot, na Filolo{kiot fakultet vo Skopje bea promovirani pet knigi od trojca mladi avtori. Stanuva zbor za knigite "Panajot Ginovski, istra`uva~ki relacii" od m-r Nina Anastasova-^kinari}, potoa "Literaturni preokupacii" i "Racin i ekspresionizmot" od Vesna Mojsova-^epi{evska i poslednite dve "Studii za Konstatin i Andreja Petkovi~i" i "Poetika i retorika na novata makedonska kni`evnost - XIX vek" od prof. Van~o Tu{evski.

Avtorkata na knigata "Panajot Ginovski, istra`uva~ki relacii", crpej}i od dokumentarni izvori, preku istra`uva~ka dejnost dava najspecifi~en opis na narodnite zapisi za mija~kiot folklor na Panajot Ginovski. M-r Anastasova so ovaa kniga izvr{i dopublikuvawe na Panajotovata sobira~ko-zapi{uva~ka dejnost, istoriski mnogu zna~ajna ostav{tina. Dvete knigi na Vesna Mojsova-^epi{evska, isto taka zazemaat zna~ajno mesto na poleto na literaturata. "Racin i ekspresionizmot" pretstavuva prekrasna studija, koja pretstavuva proekcija na korpus Racinovi tvorbi, dodeka vtorata kniga opfa}a temi so po{irok karakter, koja sodr`i 20 statii prethodno objaveni na nau~ni sobiri. Knigite na prof. Van~o Tu{evski pretstavuvaat eden del od prou~uvaweto na makedonskata literatura, odnosno prou~uvawe na makedonskite literaturni tvorci od XIX vek, vo koi spa|aat ne mnogu poznatite makedonski pisateli, Konstatin i Andeja Petkovi~i.


Nova kniga na Vasil Tocinovski

"VOZBUDA PO ZBOROT" VREDNOSEN KNI@EVEN PRILOG

  • Knigata se odlikuva so novi i vrednosni arhivski istra`uvawa i rezultati, validni nau~ni elaboracii i stil, koj go privlekuva vnimanieto na ~itatelot

Knigata "Vozbuda po zborot" na Vasil Tocinovski donesuva {esnaeset novi studii posveteni na odredeni pra{awa i avtori od bleskavoto poglavje na makedonskata literatura. Stanuva zbor za vreme i pojavi, koi imaat posebno zna~ewe za konstituiraweto, razvojot i afirmacijata na makedonskata literatura. Za ovie pra{awa i dosega gospodinot Tocinovski posvetil stranici i vo svoite prethodni dela "Traga~i po vistinata" i "Trojca kru`o~nici".

Vo svoeto najnovo delo, niz novi arhivski istra`uvawa se razotkrivaat novi temi, pra{awa i tolkuvawa kakvi {to se tradicijata i individualizacijata niz iskustvoto na poetite na makedonskiot literaturen kru`ok vo Sofija, potoa za ajdutskite i komitskite motivi vo nivnata poezija i nivniot odnos i tvore~ki vlijanija so ruskata literatura.

Vasil Tocinovski e dosleden i vreden istra`uva~ na makedonskata literatura, koj postojano traga po novi dvi`ewa i procesi, avtori i dela, kako trajni vrednosti za makedonskata literatura i po{iroko za makedonskata kultura. Knigata se odlikuva so novi i vrednosni arhivski istra`uvawa i rezultati, validni nau~ni elaboracii i stil, koj go privlekuva vnimanieto na ~itatelot vo, bi rekle, nejziniot cvrst koncept vo tvore~kiot podvig za toa kako se saka i kako se brani tatkovinata vo ~ii ~elni redovi se i bleskavite avtori i revolucioneri, ~lenovi na Makedonskiot literaturen kru`ok.

Pi{uva: Mileva LAZOVA