Izlo`bi

Vtora nagrada za Kostovska

Kru{evac, 1 april.

Na Me|unarodniot festival na humor i satira "Zlatna Kaciga" {to se odr`a vo Kru{evac, SR Jugoslavija, makedonskata karikaturistka Nata{a Kostovska ja osvoi vtorata nagrada. Kostovska ovaa nagrada ja dobi vo konkurencija me|u 250 avtori od 32 zemji. Tema na festivalot e "Ozonska dupka", a prvata nagrada ja dobi karikaturistot Robert Mangosi od Italija.

"Strip vo lift"

Skopje, 4 april.

Vo Muzejot na sovremena umetnost be{e otvorena strip-izlo`ba nare~ena "Strip vo lift". Izlo`bata e vo ramkite na proektot "[irewe na marginite", a na nea bea pretstaveni nad 150 strip-tabli na umetnicite Aleksandar Stankovski, Igor To{evski, Goran Da~ev, Zoran Krstevski.

"Korespondencii"

Berlin, 5 april.

Dela na Ana Stojkovi} i Oliver Musovi} bea prezentirani na izlo`bata "Korespondencii" vo galerijata na IFA (Institut za kulturni vrski so stranstvo). Vo prviot del od izlo`bata {to ja obrabotuva temata za zemjotresite nastapi Ana Stojkovi} so deloto "Institut za hibridni bolesti", a vo vtoriot del be{e vklu~en Oliver Musovi} so fotografskata instalacija "Sosedi".

"Prostor" na Desoska

Skopje, 5 april.

Vo Muzejot na Skopje be{e otvorena izlo`ba na mladata Monika Desoska. Izlo`bata pod naslov "Prostor" pretstavuva komentar na avtorkata deka slikata ne e samo prostor za realizirawe na li~nite metafori, tuku i samata slika stavena vo prostor sodr`i vo sebe svoevidna trodimenzionalnost.

Karikaturi i aforizmi

Kumanovo, 5 april.

Vo centarot na kulturata "Trajko Prokopiev" be{e otvorena internacionalnata izlo`ba na karikaturi i aforizmi. Izlo`bata e naslovena kako "Festival na karikatura i aforizmi".


Knigi

Stihozbirka na Taneski

Skopje 4 april.

Najnovoto delo na Zvonko Taneski e stihozbirkata pod naslov "Horot na gnilite lisja". Ovaa kniga e vo izdanie na "Matica makedonska", a pokraj ovaa stihozbirka, toj e avtor i na stihozbirkata "Otvoreni vrati".

"Medium celuloza"

Skopje, 5 april.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e promovirana knigata "Medium celuloza" od Simon [emov. Vo knigata stanuva zbor za na~inite na ra~nata izrabotka na hartija, vidovite celuloza od doma{no podnebje i nivnata paralela so ve}e poznatite celulozni surovini.

"Nepoznatoto" na francuski

Skopje, 9 april.

Neodamna od pe~at izleze zbirkata poezija "Nepoznatoto" od Ante Popovski na francuski jazik. Izdava~ na ovaa kniga e renomiranata francuska izdava~ka ku}a " Duhot na ostrovite".

"Makedonija e s# {to imame"

Skopje, 11 april.

Izdava~kiot centar TRI gi pretstavi memoarite na prviot Pretsedatel na Makedonija, Kiro Gligorov. Ovoj monumentalen i senzacionalen proekt nasloven e kako "Makedonija e s# {to imame".


Teatar

"Makedonska prikazna" vo Italija

Skopje, 4 april.

Teatarot za deca, so pretstavata "Makedonska prikazna", }e u~estvuva na 12 internacionalen festival Teatri del Mondo od Porto sant Elpido (Ankona), Italija. Festivalot }e se odr`i od 22 do 29 juli.

Premiera vo Vele{kiot teatar

Veles, 6 april.

Vo Teatarot "Jordan Haxi Konstatinov - Xinot" premierno be{e izvedena "Bajka za mrtvata carska }erka" od Nikolaj Koljada. Ovaa pretstava e vo re`ija na Qup~o Georgievski.

"Na dnoto"

Bitola, 9 april.

Poznatiot re`iser Bora Dra{kovi} zapo~na so probi na tekstot na Gorki "Na dnoto". Vo realizacija na proektot e anga`iran celiot akterski sostav na Bitolskiot teatar.

"Oliver Tvist"

Skopje, 11 april.

Vo Teatarot za deca i mladinci premierno be{e izvedena pretstavata "Oliver Tvist" vo izvedba na deca-~lenovi na Prvata detska ambasada "Me|a{i" vklu~eni vo proektot "Uli~en detski teatar". Pretstavata e proekt finansiran od Me|unarodnata organizacija na trudot i e nameneta za itno spre~uvawe na zloupotreba na detskiot trud.


Muzika

Simfoniski koncert

Skopje, 5 april.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a koncert pod dirigentskata palka na Angel Stankov, gostin od Bugarija, koj ima{e i solo-violinski nastap. Na koncertot nastapi i violinistot Petar Man~ev od Makedonija, a bea izvedeni delata od Mocart, Vivaldi i od Dvor`ak.


Film

Videoart i kratki filmovi

Skopje, 5 april.

Vo prostoriite na "Multimedia" bea prika`ani proekcii od makedonski videoart i kratki filmovi, regionalni proekcii na videoart i kratki filmovi, kako i internacionalni proekcii na Mikrosinema-nezavisno prika`uvawe-Sietl.