POLITIKA

Semakedonski protest pred zgradata na Obedinetite nacii vo Wujork

REVOLT PROTIV EKSTREMNIOT ALBANSKI RADIKALIZAM

Pi{uva: Traj~e VELJANOVSKI

  • I pokraj lo{oto i vrne`livo vreme, prosledeno so sne`ni veavici i vetrovi, na protestot se sobraa nad iljada Makedonci i Makedonki
  • Od pozdravnite telegrami bea pro~itani telegramite od pretsedatelot na Makedonskata alijansa, \or|ija - Xorx Atanasoski, kako i od Redakcijata na makedonskiot svetski nedelnik "Makedonsko sonce"

Na 26. 3. 2001 godina, pred zgradata na Obedinetite nacii vo Wujork - SAD se odr`a semakedonski protest na koj u~estvuvaa site pretstavnici na makedonskite pravoslavni crkovni op{tini od SAD i Kanada, se razbira so sve{tenstvoto i pretsedatelite na crkovnite upravi, isto kako i prestavnicite na makedonskite organizacii, dru{tva i klubovi, za da go izrazat revoltot protiv ekstremniot albanski radikalizam, koj, pojavuvaj}i se vedna{ po osamostojuvaweto na na{ata dr`ava Makedonija, ja predizvika vojnata i vo na{ata zemja.

Na{iot semakedonski miroven protest zapo~na vo 12 ~asot i trae{e do ~etiri ~asot popladne.

I pokraj lo{oto i vrne`livo vreme, prosledeno so sne`ni veavici i vetrovi, na protestot se sobraa nad iljada Makedonci i Makedonki.

Na protestot se zabele`aa u~esnici i od drugite nacionalnosti od SAD. Se pojavija srpskite emigranti, kako i [panci od Meksiko i Portoriko. Po~etokot po~na so nastapot i otvoraweto na protestot od strana na g. Vlado Arsovski, kako ~len na Organizaciskiot odbor i kako ~len - sekretar na MPC "Sv. Kiril i Metodija" Sidel Grov - Wu Xersi.

MOLITVA I PANIHIDA

Vedna{ po nego, se napravi molitvata i panihidata, za site u~esnici i zaginati borci vo vojnata.

Tekstovite od makedonski na angliski, bea preveduvani, od strana na g. Sa{ko Brzanovski.

Od u~esnicite na makedonskite pravoslavni crkvi od SAD i Kanada prisutni bea: "Sv. Kiril i Metodija" - prota Du{ko Spirkoski, koj e istovremeno i pretstavnik na Amerikansko - kanadska eparhija; "Sv. Kiril i Metodija" od Bafalo - prota Dimitar Alni~anec; "Sv. \or|ija" od Sirakus - Branko Postolovski; "Sv. Nikola" od Kanada - Stefan Gruevski; "Sv. Kliment" od Toronto - stavros prota Ilija Donev; "Sv. Dimitrija" od Ro~ester - Slobodan Petkovski; "Sv. Naum" od Hamilton - Done Ilievski; "Sv. Bogorodica" od Kembrix - Goce Despotovski; stavros prota Aleksandar Spirkovski i prota Risto Gocinov. Od imeto na Amerikansko -kanadskata eparhija, se obrati prota Du{ko Spirkoski od Wu Xersi.

Od samostojnite govornici prisutni bea: pretsedatelot na Obedinetite Makedonci i glavniot i odgovoren urednik na vesnikot "Makedonski glas" g. Dragi Stojkovski; g. Pajenson od [ileroviot institut - Wujork; pretsedatelot od MPC "Sv. Kiril i Metodij", g. Krste Bla`evski, pretsedatelot na Crkovnata uprava od "Sv. Nikola" - Totova, g. Ivo Markovski (koj ja pro~ita Deklaracijata); pretsedatelot na organizacijata "Human Rajt", g. \or|i Tomov; pretstavnikot - direktor na Kancelarijata na SMK, g. Vlado Trajanovski; pretstavnikot na Agencijata na iseleni{tvo, g. Martin Pe{ev; Dru{tvoto "Polog" od Tetovo, g. Mi{ko Vaskov, d-r Coci Stojanovski od Detroit, pretstavnikot na SMK od Wu Xersi - Cane Janevski i makedonskiot aktivist - Traj~e Veljanovski.

Od Organizaciskiot odbor, zavr{niot govor go odr`a g-|a Violeta Dandunevska.

So odobrenie na site u~esnici na demonstracijata, se bara{e da se spomnat i imiwata na organizatorite na bezbednosta, g. Dim~e Micevski, kako i imeto na ~ovekot, koj go na finansira{e avtobuskiot prevoz, biznismenot od Wu Xersi, g. Zlate Skeparovski.

DEKLARACIJA I REZOLUCIJA

Site govornici nastapija vedna{ po odr`aniot govor na makedonskiot lider od Severnoamerikanskiot kontinent prof. Nestor Oginar.

Na protestot be{e pro~itana Deklaracijata i Rezolucijata, koi vedna{ po demonstracijata, so prof. Nestor Oginar, pretsedatelot na Obedinetite Makedonci od Kanada - g. Dragi Stojkovski i pretstavnikot na Amerikansko-kanadskata eparhija - prota Du{ko Spirkoski, mu bea vra~eni na asistentot na Generalniot sekretar na Obedinetite nacii, g. Liljan Sorbenzen, do Generalniot sekretar na ON, g. Kofi Anan, vo prisustvo na izvr{niot oficer za bezbednost, g. Kevin Kenedi.

Vo me|uvreme se pro~itaa i pozdravnite telegrami, koi pristignaa od Makedonija kako i od SAD:

Od pretsedatelot na Makedonija, g.Boris Trajkovski, premierot na Vladata, Qub~o Georgievski, MANU, od gradona~alnikot na Skopje, g. Risto Penov, od makedonskiot Crven krst, Socijaldemokratskiot sojuz, VMRO -vicepretsedatelot Boris Stojmenov, MAAK- Stra{o Angelovski, Demokratskiot sojuz - Pavle Trajanov, AVNS od fa{izmot -Borko Temelkovski i od Viktor Migrahi. Se pro~ita i telegramata na SMK, od g. Todor Petrov. Isto taka bea pro~itani i telegramite na prviot premier na makedonskata dr`ava, g. Nikola Kqusev i od porane{niot pretsedatel, Kiro Gligorov. Telegrama pristigna i od SDPSM - Dragi{a Mileti}.

Od telegramite na SAD bea pro~itani: od pretsedatelot na Makedonskata alijansa, \or|ija - Xorx Atanasoski, kako i od Redakcijata na makedonskiot svetski nedelnik "Makedonsko sonce".

Demonstracijata pomina bez incidenti.

Pokraj ova, protesti na Makedoncite se odr`aa i vo Vindzor - Kanada, na koj isto taka be{e izrazena poddr{ka vo soo~uvaweto so albanskiot ekstremizam i terorizam vo Makedonija.