Izlo`bi

"Ve~noto vra}awe dva"

Skopje, 27 mart.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e otvorena izlo`bata na Liljana \uzelova, naslovena kako "Ve~noto vra}awe dva". Ovaa izlo`ba pretstavuva vtor od trite planirani dela od istoimeniot ciklus.

"Od s# po ne{to"

Skopje, 28 mart.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`ba na fotografii pod naslov "Od s# po ne{to" na Igor Vasilev. Avtorot e dobitnik na treta nagrada za kolekcijata na me|unarodnata izlo`ba na fotografija "Mostovi".

Skulpturi

Ohrid, 28 mart.

Vo Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" be{e otvorena izlo`ba na skulpturi na Aneta Bo`inova. Temata na izlo`bata avtorkata ja razviva vo tri fazi, a bea prezentirani 15 dela.

Fotografija na 120 del~iwa

Skopje, 29 mart.

Vo Muzejot na Skopje - Otvoreno grafi~ko studio be{e otvorena samostojna izlo`ba na Hristina Ivanoska. Avtorkata ja podelila fotografijata na 120 del~iwa i im ja ispratila na 120 redovni posetiteli na likovni izlo`bi.

"Nemiri"

Nirnberg, 30 mart.

Vo ramkite na Programata za me|unarodna likovna sorabotka pome|u gradovite Skopje i Nirnberg, vo Galerijata Rathaus be{e otvorena izlo`bata na akademskiot slikar Nove Frangovski. Na izlo`bata nare~ena "Nemiri" akademskiot slikar se pretstavi so 31 delo, a tie se raboteni vo maslena tehnika na platno i hartija i akril na platno.

Makedonski grafi~ari vo Rim

Rim, 30 mart.

Vo galerijata "Il kvadrato di omega" be{e otvorena izlo`ba na pet makedonski grafi~ari: Slavica Jane{lieva, Ginter Kube, Dimitar Malidanov, Dim~e Nikolovski i Du{an Per~inkov. Na izlo`bata bea prezentirani 25 grafiki.

Galerija na ikoni po Veligden

Skopje, 2 april.

Na 18 april vo specijalno adaptirana prostorija vo Muzejot na Makedonija }e bide otvorena dolgonajavuvanata galerija na ikoni, ~ii eksponati se selekcija od 100 ikoni od zbirkata ikoni vo sopstvenost na Muzejot, koja broi okolu 500 primeroci.


Knigi

"Avtori i dela 2000"

Skopje,29 mart.

Vo Narodnata i univerzitetska biblioteka "Kliment Ohridski" se odr`a izlo`ba na dela pod naslov "Avtori i dela 2000". Ova pretstavuva redovna izlo`ba koja se realizira sekoja godina, a se sostoi od dela otpe~ateni vo izminatata 2000-ta godina.

Detski knigi vo Italija

Bolowa, 3 april.

Knigoizdatelstvoto "Detska radost" i godinava u~estvuva{e na Saemot na knigi vo Italija. Pokraj knigite od najnovata produkcija na "Detska radost", izlo`eni bea knigi za deca i od drugi izdava~ki ku}i. "Detska radost" na Bolowskiot saem pretstavi i pove}e slikovnici za deca.

"Goceva povelba" za Plevne{

Podgorci, 3 april.

Vo Podgorci, na godine{nive "Gocevi denovi", Jordan Plevne{, pisatel i momentno makedonski ambasador vo Republika Francija e dobitnik na presti`nata nagrada "Goceva povelba".

Spored pretsedatelot na manifestacijata, Velizar Stojanovski, ovaa nagrada na Plevne{ mu se dodeluva za negoviot tvore~ki opus i afirmacijata na makedonskata literatura i kultura vo svetot. Nagradata }e bide vra~ena na 19 maj.


Muzika

Najuspe{ni makedonski natprevaruva~i

Stara Zagora, 26 mart.

Na Me|unarodniot natprevar na duva~ki instrumenti, so u~estvo na 148 natprevaruva~i, u~enicite od Muzi~koto u~ili{te od [tip postignaa golem uspeh. Makedonskite muzi~ari osvoija ~etiri prvi, osum vtori i edno treto mesto. Na ovoj natprevar site 17 u~esnici od Muzi~ko-baletskoto u~ili{te "Ilija Nikolovski-Luj" od Skopje osvoija nagradi.

Koncert na gostin od SAD

Skopje, 28 mart.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e odr`an koncert na perkusionistot Gustavo Aguilar od SAD. Bea izvedeni dela od Petrovski, Alvarez, Din, Rzevski, Xonson i Aguilar. Koncertot se odr`uva vo ramkite na manifestacijata "Denovi na makedonskata muzika".

Po~ina akademik Vlastimir Nikolovski

Skopje, 28 mart.

Pome|u izvedbite na negovite najnovi muzi~ki dela "Papazjanija" i "Barbara" na "Denovite na makedonskata muzika", po~ina eden od najgolemite makedonski kompozitori na povoenata makedonska muzika, akademik Vlastimir Nikolovski. Toj e nositel na mnogubrojni nagradi i priznanija, me|u koi se nagradite "13 Noemvri" i "11 Oktomvri".

Simfoniski koncert i sredba so muzikolozi

Skopje, 29 mart.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a simfoniski koncert na koj bea izvedeni delata "Koncert za pijano i orkestar" od Qubomir Bran|olica i "Simfonija br 2 - Barbara" od Vlastimir Nikolovski. Isto taka, na Fakultetot za muzi~ka umetnost se odr`a sredba so kompozitori i muzikolozi od Moldavija, Albanija, Jugoslavija i Makedonija.

Manova, najdobra pijanistka

Wujork, 29 mart.

Na ovogodi{niot 29. natprevar vo Wujork, ~ija cel e promovirawe na mladi talenti od celiot svet, vo kategorijata pijano pobedi 25-godi{nata makedonska pijanistka, Ilinka Manova. Za sekoj mlad umetnik, debito vo Karnegi Hol e najvisoka otsko~na daska i pat kon solisti~ka kariera.

"Don Kihot"

Skopje, 30 mart.

Premierata na baletot "Don Kihot" se odr`a bez prvenkata Aleksandra Mijalkova vo uloga na Kitri. Sepak, vo tretata izvedba na ovoj balet ulogata na Kitri, vo najdobra svetlina, ja odigra Mijalkova.

Zavr{nica so muzika za pijano

Skopje, 2 april.

"Denovi na makedonskata muzika" zavr{ija so koncert na muzika za pijano vo izvedba na studentite od Katedrata za pijano. Vo tekot na osumdnevnoto traewe na 24-to izdanie na ovaa manifestacija bea izvedeni dela i na makedonski i na stranski avtori vo izvedba na makedonski umetnici.