POLITIKA

@RTVI: Ultimatumot kako osloboditelna presuda za zlostornicite

KOJ, VSU[NOST, GI UBI?

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Vo uslovi koga ne be{e vovedena voena sostojba vo dr`avava, ministerstvata za odbrana i vnatre{ni raboti upatija ultimatum (od konkretni institucii kon "apstraktniot" neprijatel?!), da go polo`at oru`jeto i da im se predadat na nadle`nite organi ili da ja napu{tat teritorijata na Republika Makedonija
  • Stanuva zbor za nevoobi~aena reakcija vo koja odlukata za upatuvawe ultimatum voop{to nemala zakonska osnova. Vakva odluka mo`e da donese isklu~ivo Sobranieto na RM i Pretsedatelot na dr`avata koj vo uslovi na voena sostojba e vo uloga na vrhoven komandant na vooru`enite sili na dr`avata

Koga na makedonskiot politi~ki vrv mubea potrebnidvaesetina dena da go "definira" neprijatelot i negovite celi i u{te tolku vreme da odlu~i so kakvi sredstva }e se soo~i so "nedefiniraniot neprijatel", ginea makedonski sinovi. Sedummina zaginati pripadnici na ARM i MVR i {eesetina povredeni lica e tragi~niot bilans od aktivnostite na "nedefiniranite" teroristi~ki bandi koi rovarea skoro dva meseca na teritorija na Republika Makedonija.

Vo uslovi koga ne be{e vovedena voena sostojba vo dr`avava, ministerstvata za odbrana i vnatre{ni raboti upatija ultimatum (od konkretni institucii kon "apstraktniot" neprijatel?!), da go polo`at oru`jeto i da im se predadat na nadle`nite organi ili da ja napu{tat teritorijata na Republika Makedonija. Vo soglasnost so ova, se veli vo soop{tenieto, od 21 mart, pa do 24 ~asot do sledniot den, pripadnicite na bezbednosnite sili na Republika Makedonija }e se vozdr`at od otvorawe ogan vrz poziciite na teroristite, osven vo slu~aj na napad od sprotivnata strana.

CRNI UNIFORMI

Zarem navistina nekoj od ovie ministerstva o~ekuva{e deka onie so crni uniformi koi ubivaa }e zatropaat na nivnite vrati i }e se predadat?! Postra{no e toa {to so ultimatumot se dade mo`nost i vreme nekomu, i pokraj nizata zlostorstva i ubistva, ednostavno da si zamine od teritorijata na Republika Makedonija. Samo za potsetuvawe, do denot na donesuvaweto na ovaa odluka od oru`jeto na seja~ite na smrtta zaginaa ~etvorica pripadnici na makedonskata Armija i policija.

Na ~etvrti mart vozilo na ARM, koe se dvi`e{e kon karaulata Tanu{evci, vo predelot na Ramno, naleta na mina pri {to zaginaa Kir~e Dimitriev, kapetan vo ARM, roden vo 1968 godina vo Vinica, o`enet i tatko na dve maloletni deca i Dejan Jakimovski, roden vo 1975 godina vo Kumanovo, vojnik po dogovor i tatko na dve maloletni deca. Teodor Stojanovski, vojnik po dogovor, roden vo Skopje vo 1977 godina, o`enet i tatko na edno maloletno dete, petnaesetina minuti podocna e ubien so snajperski istrel kaj Tanu{evci.

Na desetti mart, konvoj so policiski vozila be{e napadnat od strana na triesetina albanski ekstremisti kaj seloto Brest, vo blizina na makedonsko - jugoslovenskata granica. Za vreme na napadot zagina makedonskiot policaec Goran Stojanovski (28) od Kriva Palanka, o`enet i tatko na dve maloletni deca. Stojanovski vozel xip, koj bil del od policiskiot konvoj {to nosel humanitarna pomo{ za gra|anite od Brest i nastradal koga se upatil kon periferijata na seloto naletuvaj}i na nagazna mina. Vedna{ potoa vrz nego e strelano od raketen frla~.

Istiot den so soop{tenie se oglasi i Ministerstvoto za trud i socijalna politika vo koe se veli deka poradi nastanatata sostojba vo Tetovo i okolinata i podra~jeto na Skopska Crna Gora, odreden broj gra|ani, osobeno `eni i deca (stanuva{e zbor za 10.000 gra|ani, n.z.) gi napu{tija svoite domovi i tie se organizirano prifateni i smesteni vo semejstva.

CRNI [AMII

Toa {to do upatuvaweto na ultimatumot ~etiri makedonski majki gi zagubija svoite sinovi i se zavija vo crno i sedum maloletni deca ostanaa siraci, kako i toa {to pove}e iljadi semejstva gi napu{tija svoite domovi, na ministrite za odbrana i za vnatre{ni raboti ne im be{e voop{to gri`a. Tie se soglasija ubijcite ednostavno da si zaminat!

]e odgovara li nekoj za vakvata odluka?

Od razgovorot so nekolkumina voeni analiti~ari, konstatiravme deka stanuva zbor za nevoobi~aena reakcija vo koja odlukata za upatuvawe ultimatum voop{to nemala zakonska osnova. Vakva odluka mo`e da donese isklu~ivo Sobranieto na RM i Pretsedatelot na dr`avata koj vo uslovi na voena sostojba e vo uloga na vrhoven komandant na vooru`enite sili na dr`avata. Zo{to ministerstvata za odbrana i za vnatre{ni raboti ja prezedoa ulogata na Sobranieto i Pretsedatelot i se drznaa da donesat odluka koja voop{to ne se sovpa|a so nivnite ingerencii?

Zo{to, od druga strana, koga ve}e ka`uvame deka epilogot od borbite so ekstremistite e pobeda na na{ite bezbednosni sili, se manipulira so nekakvi obvrski koi nie kako dr`ava treba da gi izvr{ime kon albanskoto malcinstvo? Zarem treba da pregovarame so porazenite, preku legalnite pretstavnici na albanskoto tkivo vo dr`avava, za nivnite `elbi i barawa? Ako e taka, a po s# izgleda taka e, zo{to toga{ gi dadoa `ivotite pove}e pripadnici na na{ite bezbednosni sili? I, na krajot na krai{tata, ~ii `rtvi se tie - na ekstremistite od Tanu{evci i od Tetovsko Kale, ili pak na na{ata kilava vladeja~ka garnitura na koja & bea potrebni mnogu denovi za da se soo~i so edna "mala grupa teroristi". Sosema logi~no se nametnuva pra{aweto - Koj gi ubi makedonskite sinovi?!


Zaginaa po ultimatumot

Goran Stojanovski (35), policaec od Kriva Palanka, na 21 mart be{e podmolno ubien od dvajca zlostornici vo prodavnicata za mobilni telefoni "Bejmobil" vo trgovskiot centar "^air~anka" vo Skopje.

Pri urivaweto na helikopter na ARM na Popova [apka zagina Dragan~o Ilievski. Pri ve`bovni aktivnosti na voeniot poligon vo Veles zagina Dejan Bogdanov (21), rezervist na ARM. Grani~arot na Armijata na Republika Makedonija, Igor Nikolovski (27), go zagubi `ivotot pri obikolka na stra`arskite mesta vo reonot na karaulata.

Vo mesnosta Kika, isto~no od Ramno, od podmetnata protivtenkovska mina od strana na albanskite teroristi, zagina Qup~o Mir~evski, kapetan prva klasa vo Armijata na Republika Makedonija, roden vo 1964 godina, o`enet i tatko na dve maloletni deca.