REPORTA@A

Me|u tradicijata i sega{nosta

ZDIVOT NA RADOVI[KATA ^AR[IJA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Potsetuvaj}i se za porane{niot izgled na radovi{kata ~ar{ija du}anxiite konstatiraat: "So doa|aweto na sovremenite zanaeti, se izmeni likot na ~ar{ijata, a otkako ja asfaltiraa stana samo obi~na ulica"
  • Vo centralnoto gradsko podra~je vo tek e izgradba na novata crkva "Sveta Troica", ~ija izgradba ja finansira gospodinot Risto Gu{terov, a koja }e bide osvetena na praznikot "Sveta Troica" vo tekot na juni

Nevoobi~aena turkanica n# zatekna na pazarot, na plo{tadot i na ulicite na Radovi{, koi kako {to velat radovi{ani, e taka poradi pazarniot den. Psihozata od ona {to se slu~uva vo Tetovo ne go odminuva i ova malo grat~e, koe e neobi~no mirno i tivko mesto za `iveewe.

Radovi{ i istoimenata Op{tina "Radovi{", smestena vo isto~niot del na Makedonija, naselena e prete`no od Makedonci i pomal del Turci, takanare~eni Juruci.

Pazaren den vo Radovi{

Stara gradba vo ~ar{ijata

Smesten vo nizina, gradot Radovi{ e mesto kade {to sekojdnevno niknuvaat novi i sovremeni gradbi, no niz ~ar{ijata mo`e da se zabele`i i po nekoja stara i raspadnata ku}a, svedok za vremeto koe izminalo. Isto taka, niz starata ~ar{ija mo`at da se zabele`at, iako vo mal broj, konduraxiski du}ani, saat~ija i drugi stari zanaet~iski du}ani.

Potsetuvaj}i se za porane{niot izgled na radovi{kata ~ar{ija du}anxiite konstatiraat: "So doa|aweto na sovremenite zanaeti se izmeni likot na ~ar{ijata, a otkako ja asfaltiraa, stana samo obi~na ulica".

Naselenieto na Op{tinata "Radovi{" prete`no se zanimava so tutunoproizvodstvo so godi{no proizvodstvo od tri do pet milioni toni tutun. Vo gradot, golem del od gra|anite rabotat vo "Goldmak"- Radovi{, [umarsko-industriskiot kombinat "Pqa~kovica", "Bu~im" i drugite privatni pretprijatija, koi nudat mo`nost za egzistencija vo edno malo grat~e kako {to e Radovi{. Za migracijata selo - grad radovi{ani velat deka sega takva migracija se odviva vo sprotiven pravec, bidej}i okolnite sela se snabdeni so s# {to treba za normalno `iveewe.

Novata crkva "Sveta Troica"

Crkvata "Sveti Prorok Ilija"

Vo centralnoto gradsko podra~je vo tek e izgradba na novata crkva "Sveta Troica", ~ija izgradba ja finansira gospodinot Risto Gu{terov, a koja }e bide osvetena na praznikot "Sveta Troica" vo tekot na juni. So netrpenie se o~ekuva osvetuvaweto i pu{taweto vo upotreba na ovaa crkva, koja e novata gordost na radovi{ani i, kako {to velat, sli~na i pogolema od Soborniot hram vo Skopje. Vo neposredna blizina na centarot se nao|a crkvata "Sveti Prorok Ilija", izgradena verojatno vo 18 vek i koja isto taka po obemot e golema.

Radovi{kata ~ar{ija

[to se odnesuva do kulturno - istoriskite spomenici vo Radovi{, navistina gi ima mnogu, osobeno obele`ja od NOB.

Edinstveno {to nedostiga, kako {to velat gra|anite, e Kulturen dom vo koj bi se odr`uvale razni kulturni manifestacii, promocii, izlo`bi i sli~no. [to se odnesuva do manifestaciite vo Radovi{, skoro tri decenii na denot na osloboduvaweto na Radovi{ se odr`uvaat "Karamanovi sredbi" i se dodeluva Karamanova nagrada za najuspe{en ciklus pesni.