CRKOVNI VOJNI

SKANDAL: "Prestrelki" me|u Mitropolitot Jovan i sekretarot na Povardarskata eparhija, prota Stojko Ristovski

"LAKOMOSTA" PROTIV "NEMORALOT I GRKOMANSTVOTO"

Pi{uva: Anita DIMOVA

  • Razre{eniot sekretar na Povardarskata eparhija, prota-stavrofor Stojko Ristovski, upati skandalozni obvinuvawa kon Mitropolitot povardarski, g. Jovan
  • Problemot e vo namaluvaweto na negovite mese~ni prihodi, veli g. Jovan, obelodenuvaj}i vo javnosta deka od ven~avki i kr{tevki prota Ristovski mese~no zemal i po 3.000 marki

Minatata nedela, Povardarskata eparhija be{e razbranuvana so dve pres-konferencii. Prvata od strana na prota-stavrofor Stojko Ristovski, razre{en sekretar na Povardarskata eparhija, a vtorata od Mitropolitot povardarski, g. Jovan. Dvete sredbi so novinarite pominaa vo ist stil - so `estoki i skandalozni me|usebni obvinuvawa. Pri~ina za toa be{e razre{uvaweto na prota-stavrofor Stojko Ristovski od funkcijata sekretar na Povardarskata eparhija od strana na vladikata Jovan. Prota Ristovski revoltiran od usnoto i, kako {to veli, neustavno razre{uvawe, re{i da ja iznese pred javnosta svojata vistina i da go obvini Povardarskiot tatko za niza zloupotrebi vo negovoto rabotewe. Me|u drugoto, za nedoma}insko finansisko rabotewe, nemoralen odnos i grkomanstvo.

Nemam namera nikomu da popuvam, tuku samo sakam da funkcionira pravoto, bidejki spored ~len 48 od Ustavot na MPC, Poglavarot na Eparhijata mo`e da gi razre{uva slu`benicite, no samo dokolku negovata odluka bide potvrdena od Eparhiskiot upraven odbor. Jas insistiram odlukata da bide postavena na dneven red na posebna sednica, na koja }e se izjasnat ~lenovite od Upravniot odbor i taa odluka }e ja prifatam, kakva i da e, izjavi za "Makedonsko sonce" prota Stojko Ristovski.

Toj negovoto razre{uvawe go narekuva "klasi~en pu~ vo administrativno-zakonskoto pravo" i krajno samovolie na vladikata Jovan i toa samo zaradi toa {to toj i najgolemiot broj sve{tenici i ~lenovi na Eparhiskiot upraven odbor odlu~ile da ja "obelodenat" vistinata za Mitropolitot Jovan.

SKANDALOZNI OBVINUVAWA

Gospod mi e svedok deka na 22 noemvri minatata godina, po nazna~uvaweto na g. Jovan za Mitropolit na Povardarskata eparhija, mu ja ponudiv svojata ostavka, no toj ne ja prifati. Toa go storiv so cel da mu olesnam na Vladikata da formira svoja administrativna ekipa koja }e bide vo soglasnost so negovite potrebi, veli prota Ristovski.

Kako argumenti protiv g. Jovan, toj naveduva skandalozni obvinuvawa. Deka g. Jovan go promenil imeto na Povardarskata pravoslavna eparhija narekuvaj}i ja "Crkvata od Makedonija" ili "Vele{kata eparhija", deka go zamenil grbot na Eparhijata so dvoglav orel so mitra (isfrlaj}i go Svetiklimentoviot lik so obrazlo`enie deka toj ima pravo kako arhijerej da postavi svoe logo), deka koristi zname so dvoglav orel, deka vr{i del od bogoslu`bite na gr~ki jazik i sli~no.

Mitropolitot Jovan nastapuva so kontraargumenti i obvinuvawa kon razre{eniot prota Stojko Ristovski. Spored nego, prikaznata zapo~nala koga vo najdohodovnata crkva vo Veles, "Sveta Bogorodica", bilo isprateno treto sve{teno lice koe ne bilo prifateno od tamo{nite dvajca sve{tenici, najverojatno poradi toa {to ovaa odluka gi udrila po xebot. Gospodin Jovan veli deka sekoe pravdawe e polo{o od obvinuvaweto, no bidej}i skandalot ne mo`e da se spre~i, vo interes na vistinata, slu~ajot treba prvo da se dijagnosticira, a potoa da se lekuva. Toj go narekuva prota Ristovski "vnatre{en predavnik", a ona {to se slu~uva vo Eparhijata - "klasi~en pu~ za MPC".

Sega zasega ne sakame da pravime golema rabota, no ne mo`eme da dozvolime kako vo izminatite decenii, prota Ristovski da ima dve rabotni mesta, za{to i toa e protiv Ustavot na MPC. A toj, osven sekretar na Eparhijata, be{e i sve{tenik vo "Sveta Bogorodica", ostvaruvaj}i pri toa ogromni primawa, veli Vladikata Dremvicki.

Toj gi obelodeni javno primawata na prota Ristovski.

Za ilustracija, veli Vladikata, na ime primawa od plata od Eparhijata i drugi dodatoci, Ristovski zemal okolu 65 iljadi denari (57 iljadi plata, 10 iljadi patni tro{oci - za relacijata Skopje-Veles, 6 iljadi za hranarina, 10 iljadi za socijalno i penzisko osiguruvawe) i u{te okolu tri iljadi germanski marki od kr{tevki i ven~avki vo crkvata "Sveta Bogorodica".

Na obvinuvawata od Mitropolitot Jovan za visokite primawa, Ristovski povtorno so soodvetno objasnuvawe. Toj veli deka ako nekoj postojano raboti vo dve ili tri smeni, normalno e da zarabotuva pove}e, no deka toa e so blagoslov od Sinodot, koj pred izvesno vreme donel Odluka deka edno lice ima pravo da izvr{uva honorarna rabota na odredeno vreme.

"CRKOVNO TANU[EVCI"

Jas se obiduvam da vodam tivka konverzacija so Vladikata, no toj se slu`i so najrazli~ni navredi vrz mojata li~nost. Me narekuva "{upliv provinciski prota" i veli deka "}e mi leta glavata". No, jas ne bi sakal da vra}am so ista merka, tuku se obiduvam slu~ajot da go re{am po legitimen pat. Veli "`ali se", a jas nemam pismena odluka, tuku sum usno razre{en, istaknuva prota Ristovski.

Toj slu~ajot vo Veles go nare~e "crkovno Tanu{evci". Isto taka, prota Ristovski ni re~e deka Eparhiskiot upraven odbor mu zabranil na vladikata Jovan kakva bilo rabota so parite na Eparhijata, zatoa {to toj go zloupotrebuval materijalnoto rabotewe za {to }e pokrenat postapka za vra}awe na ovie sredstva. Mu se zabranuva i sekakva isplata i zastapuvawe na kakvi bilo doveritelni odnosi ili pak otu|uvawe inventar i osnovni sredstva na Eparhijata.

Na na{eto pra{awe {to podrazbira pod poimot otu|uvawe vo konkretniot primer, prota Ristovski ni objasni deka se slu{ale nekoi s# u{te nepotvrdeni {pekulacii deka mitropolitot Jovan go prodal "mercedesot" koj mu e daden na koristewe od Crkvata, bidej}i avtomobilot na neobi~en na~in is~eznal. Obvinuvawata odat dotamu {to prota Stojko go kritikuva nadle`niot Mitropolit za nezakonsko vrabotuvawe sve{tenici od drugi eparhii, za nenamensko i rasipni~ko tro{ewe na eparhiskite pari i za redovnoto prireduvawe sofri za gostite {to doa|aat od Bitola, [tip, Sveti Nikole i za no}evawe na `eni vo prostoriite na Eparhijata.

Na ovie obvinuvawa ne ostanuva dol`en i Vladikata Jovan koj od svoja strana gi naveduva grevovite na prota Ristovski, spomenuvaj}i go pritoa manastirskiot kompleks "Sveti Arhangel" vo seloto Teovo, koj slu`el i kako hotel, bidej}i tamu se napla}alo za spiewe. Za ova obvinuvawe prota Stojko veli deka so toa Vladikata saka da ja uni{ti i poni`i najgolemata radost vo negovoto semejstvo.

Inaku, ova ne e edinstven problem so sve{tenstvoto so koj se soo~uva vladikata Jovan, bidej}i toj be{e obvinuvan za sli~ni raboti i koga rabote{e kako vladika vo Bregalni~kata eparhija. Arhijereite na Svetiot sinod s# u{te oficijalno ne se izjasnile okolu nastanatiot problem, no doznavame deka ne se mnogu iznenadeni od slu~uvawata vo ovaa Eparhija, no toa se negovite arhijerejski prava.

Takti~nosta i umerenosta vo odnesuvaweto so sve{tenstvoto, sekako, nema da mu bidat na odmet na nadle`niot arhijerej, za{to vo sprotivno tie mo`at da mu ja otka`at poslu{nosta i da mu se povtori "Bregalni~kata eparhija".

Kako {to doznavame, razre{eniot eparhiski sekretar ja ima poddr{kata od pogolemiot broj ~lenovi na Upravniot odbor na Povardarskata eparhija, koi }e se borat za isteruvawe na pravdinata so site raspolo`ivi sredstva.



Na 23 mart vo na{ata Redakcija stigna soop{tenie od Povardarskata eparhija vo koe dvaeset potpi{ani sve{tenici go osuduvaat prota Stojko Ristovski za negovata postapka i velat deka toa pretstavuva o~ajni~ki obid da ne ja ispu{ti vlasta koja dosega ja imal.

Ovie obvinuvawa prota Ristovski kategori~no gi negira i veli deka toj samo saka da go po~ituva Ustavot na MPC, a ne da vojuva so Vladikata Jovan, a u{te pomalku da go zazema negovoto mesto. Za da go razjasni problemot, toj zaedno so osum svoi kolegi pobaral priem vo Svetiot arhijerejski sinod.

g. Jovan Dremvicki

Na 21 mart okolu 350 vernici od Veles se sobrale pred Povardarskata eparhija, sakaj}i bukvalno da go "lin~uvaat" Mitropolitot Jovan i da go izbrkaat od nivnata Eparhija.

 

Pri na{iot razgovor so prota Stojko Ristovski, neposredno pred zatvoraweto na vesnikot, toj gi demantira{e site {pekulacii koi vo izminative nekolku dena se objaveni vo mediumite, deka navodno toj na poslednoto sve{teni~ko sobranie na Povardarskata eparhija vo sabotata se pokajal i pobaral pro{ka od nadle`niot Mitropolit.

Naprotiv, veli prota Stojko, Mitroplitot Jovan pobara pro{ka od site prisutni sve{tenici, pa i od mene. Jas mu rekov deka li~no nema {to da mu pro{tevam, toa neka go stori nekoj drug, zatoa {to stojam zad s# {to dosega sum iznel pred javnosta i site materijali gi predadov vo Svetiot arhijerejski sinod.

Toj dodade deka na istata sednica mu ja podnel svojata neotpovikliva ostavka na g. Jovan, koja toj ne sakal da ja primi, i taka gi demantiral u{te edna{ {pekulaciite deka saka da go prezeme mestoto na Mitropolitot.


NEPO^ITUVAWE NA USTAVOT

Spored obvinuvawata na prota Stojko Ristovski, Mitropolitot povardarski, g. Jovan, ne go po~ituva Ustavot na MPC. Go promenil grbot na MPC i go prekr{il ~lenot 3 od Ustavot koj veli: "Grbot na Makedonskata Pravoslavna Crkva e vo sredinata na pla{t so purpurna boja, ukrasen so krst od desnata strana i {tit so zlatna arhierejska kruna postaven nad nego, a vo negovata sredina se nao|a Crkvata 'Sveti Kliment Ohridski' vo Ohrid".

Go promenil znameto i go prekr{il ~lenot 4 od Ustavot na MPC spored koj: "MPC ima svoe zname, koe se sostoi od platno so crvena boja, so razmer 1 sprema 2 metra, so centar vo dijagonalen presek vo sredinata, kade {to e vtisnata slikata od crkvata 'Sveti Kliment Ohridski' vo Ohrid, spored grbot na MPC".

Go promenil imeto na Povardarskata eparhija i go prekr{il ~lenot 7 od Ustavot na MPC koj veli deka taa se vika Povardarska Pravoslavna Eparhija so sedi{te vo Veles.

Go razre{il sekretarot na Eparhija vo sprotivnost so ~lenot 94 od Ustavot na MPC koj veli deka istiot go razre{uva nadle`niot arhierej vo soglasnost so Eparhiskiot upraven odbor.