POLITIKA

Partiskiot nepotizam na vladeja~kata garnitura seriozno gi zagrozuva policiskite strukturi

POTKOPANI BEZBEDNOSNITE FUNDAMENTI NA DR@AVAVA

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Deka stanuva zbor za devalvirawe na bezbednosta preku op{testveno-politi~kiot status vo bezbednosnite strukturi i deka paradiraweto so "krajsleri" e samo maska za da se prikrijat fakti~kite sostojbi vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, uka`uva faktot deka vrabotenite vo nego se s# u{te so nesoodvetni primawa, nere{eno stanbeno pra{awe, bez osiguruvawe i bez nikakvi privilegii koi nesomneno gi zaslu`uvaat poradi eventualnite posledici od nivnata visokorizi~na profesija
  • Hierarhiskata postavenost vo MVR se sveduva na "li~na procenka" na glavniot kadrovik, pa mo`e da se slu~i so akcija da rakovodat i "zalutani" podlizurkovci koi nemaat vrska so policijata.

Politikata na aktuelnata vladeja~ka garnitura, koja so krajna nekompetentnost e dlaboko zavlezena vo bezbednosnata struktura vo dr`avava, e pove}e od kontraproduktivna, osobeno vo ovie krizni sostojbi.

Izvori bliski do visokite bezbednosni strukturi tvrdat deka poroznosta na bezbednosniot sistem vo dr`avata zapo~nala so Odlukata na Sobranieto na RM vo 1995 godina za ukinuvawe na Centarot za obrazovanie na kadri od oblasta na bezbednosta. Spored ovie izvori, navodnata "preorientacija" na bezbednosnite organi vo moderna slu`ba koja }e vr{i prevencija, ne mo`e da se sprovede bez institucija koja }e ima zada~a da proizveduva i educira kadri za potrebite na policijata. Namesto moderna policija, koja treba{e da bide servis na gra|anite, bezbednosnite organi se pretvorija vo slu`ba koja vr{i uvid i taksativno prebrojuvawe i registrirawe na nastanite koi se slu~uvaat. Drug problem koj e diskutabilen, e reorganizacijata koja se sprovede vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti i nizata "izumi" kako {to se "podvi`nite policiski stanici" i povlekuvaweto od terenot na pozornite i patrolnite slu`bi na policijata. Kako "kapak" na ova se nadovrzuva i nesoodvetnata, nestru~nata, nezakonskata (nepo~ituvawe na ustavnite odredbi pri obidite da se namali dr`avnata administracija preku sporniot ~len vo Zakonot za predvremeno penzionirawe koj be{e ukinat od Ustavniot sud, no se donese nov interventen zakon i toa po brza postapka) i nekvalitetnata sprovedena "reforma" vo organite na upravata, osobeno vo organite na bezbednost - MVR, MO, Agencijata za razuznavawe, carinata, inspekciskite slu`bi i drugi.

PARTISKA POLITIKA

Strogo partiskata kadrovska politika sprovedena vo MVR so koja na ~uvstvitelnite rakovodni i odgovorni mesta se postavuvaat "vojnici po zasluga" koi nemaat vrska so bezbednosnata problematika, dovede do celosno ignorirawe na stru~nite i profesionalnite kadri vo postojniot sostav vo MVR. Deka stanuva zbor za devalvirawe na bezbednosta preku op{testveno-politi~kiot status vo bezbednosnite strukturi i deka paradiraweto so krajsleri e samo maska za da se prikrijat fakti~kite sostojbi vo Ministerstvoto, uka`uva faktot deka pogolem broj od vrabotenite vo nego se s# u{te so nesoodvetni primawa, nere{eno stanbeno pra{awe, bez osiguruvawe i bez nikakvi privilegii koi nesomneno gi zaslu`uvaat poradi eventualnite posledici od nivnata visokorizi~na profesija.

Partiskiot nepotizam gi zagrozuva `ivotite na makedonskite heroi

Vo MVR, za `al, s# u{te "pali fintata" deka neposlu{nicite }e bidat zameneti so "soodvetni kadri", a brojni se primerite koga kompetentni li~nosti bukvalno se "turnati v }o{". Deka ovie sostojbi se negativni, uka`uvaat vo prv red vrabotenite vo bezbednosnite strukturi, stru~wacite koi se zanimavaat so ovaa problematika, kako i gra|anite na RM koi na sekoj ~ekor ja ~uvstvuvaat poroznosta na bezbednosnata struktura.

Partiskata {ema, vo koja neminovno se implementiraat afiniteti i bolni ambicii za mo} i prevlast, pridonese da se "izme{aat lon~iwata" i da ne se znae koj e nadle`en za bezbednosta vo Republika Makedonija.

Vakvata nekoordiniranost vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti se manifestira preku nizata obidi za zagrozuvawe na bezbednosnata sostojba vo RM. Deka toa e taka, na{ite izvori gi naveduvaat slu~uvawata so pretsedatelskite i lokalnite izbori, pri {to gra|anite bea izlo`eni na opasni pritisoci za nivniot izbor, bomba{kite napadi na policiskite stanici, otka`uvaweto od ekstradicija na "mozokot" na bomba{ite, slu~ajot vo Ara~inovo, razmenata na ~etvoricata grani~ari za makedonski Albanec obvinet za ubistvo vo obid, slu~ajot Tearce, slu~ajot Tanu{evci, obidot za ubistvo na policaec na Bitpazar, aferata prislu{uvawe, "ostavkata" na ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska i drugo.

JALOV GENERAL

Site ovie pokazateli uka`uvaat deka momentnata bezbednosna sostojba vo RM e krajno slo`ena i zagri`uva~ka, a tezite deka Makedonija e primer za so`itelstvo na Balkanot i epitetot "oaza na mirot" gi urna edna "mala" organizirana agresorska formacija. Na ovie sostojbi vo prilog im odi nesoodvetno postavenite i razmestenite rakovodno-partisko-kadrovski lu|e, koi nemaat poim od rakovodewe i komanduvawe, nitu go poznavaat terenot i prilikite, pri {to rakovodeweto i komanduvaweto otpo~nuva i zavr{uva vo kabinetot na ministerot za vnatre{ni raboti ili vo Vladata. Hierarhiskata postavenost se sveduva na "li~na procenka" na glavniot kadrovik, pa mo`e da se slu~i so akcija da rakovodat i "zalutani" podlizurkovci koi nemaat vrska so policijata. Aktivniot "ve~no ispla{en" policiski general, Aleksandar Don~ev, koj po "izvlekuvaweto" od zarobeniot policiski konvoj vo Brest zamina na "boleduvawe", e samo del od taa ekipa. Simptomati~no e kako sekoga{ koga e "gusto", ovoj general dobiva napad na bubrezi?

Dali vo momentov voop{to e diskutabilna ~esto proklamiranata "relaksacija" na me|unacionalnite odnosi, {to so zurli i tapani ja promovira{e "bratskata" Koalicija. Dali ovaa Vlada ne provocira nova kriza za da se pokrijat starite aferi?

Kako na drug na~in mo`e da se objasni dislokacijata na artilerisko - pe{adisko - tenkovska i druga sofisticirana oprema od makedonsko - jugoslovenskata granica, od reonot na Tanu{evci? Dali sostojbite vo Tanu{evci, Tetovo, Malino, Brest, pa i na drugite delovi na teritorijata na RM, se dobro "pokrieni" kako policiski taka i operativno? Koi se zada~ite i so kakov uspeh gi izvr{uva DBK i Agencijata za razuznavawe, kako va`en segment na bezbednosta vo RM?