POLITIKA

IZJAVI: Doma{niot i me|unarodniot faktor za vojnata vo Makedonija

OD PODDR[KA ZA MIR DO ZAKANI ZA KRVOPROLEVAWE

Podgotvil: Qup~o PAN^EVSKI

  • Od po~etokot na vooru`enite sudiri me|u albanskite teroristi i na{ite bezbednosni sili bevme "bombardirani" od izjavi na ~elnicite vo dr`avava, na liderite na politi~kite partii i od razni me|unarodni faktori.
  • Vi gi prenesuvame izjavite za koi smetavme deka predizvikaa i s# u{te predizvikuvaat vnimanie, a sudot za toa kolku se tie izdr`ani, seriozni, vistiniti ili mo`ebi la`ni Vi go prepu{tame Vam.

ZA KRIZATA VO MAKEDONIJA

Quben Paunovski, minister za odbrana.

Skopje, 27 fevruari.

Provokaciite {to se slu~uvaat okolu granicata i vo delot na Tanu{evci imaat te{ka pozadina. Nie ne sakame da nasedneme na taa situacija, tuku nastojuvame so diplomatski i politi~ki sredstva vnatre vo dr`avata i na me|unaroden plan da go razre{ime ovoj slu~aj.

Xorx Robertson, generalen sekretar na NATO.

Skopje, 27 fevruari.

NATO se obvrzuva da ja poddr`i stabilnosta i bezbednosta na Republika Makedonija, vklu~uvaj}i zasilena bezbednost na nejzinite granici.

Quben Paunovski, minister za odbrana.

Skopje, 28 fevruari.

Republika Makedonija i NATO }e dejstvuvaat zaedno vo vrska so slu~uvawata kaj Tanu{evci.

Vo interes na ~esta na Evropa, a ne samo na ovoj region, Republika Makedonija do posleden moment }e go re{ava problemot Tanu{evci so diplomatski metodi.

Stojan Andov, pretsedatel na Sobranieto na RM.

Skopje, 28 fevruari.

Diplomatskite napori za nadminuvawe na situacijata kaj seloto Tanu{evci, kade v~era dojde do prestrelka me|u makedonskite bezbednosni sili i neidentifikuvana vooru`ena grupa, po~nuvaat da davaat rezultati.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 28 fevruari.

Situacijata kaj Tanu{evci deneska e daleku posmirena, bidej}i nema pukawe i grani~ni incidenti, no ostanuva zagri`enosta poradi toa {to sostojbata na terenot ne e promeneta.

Kolku {to znam, nekolku pati dosega razni strukturi odea vo Tanu{evci da pregovaraat. Deneska eden visok funkcioner na makedonskata policija se upati kon seloto i go do~ekaa so pukawe. Dokolku celta e da se pregovara za nekoj da se trgne od tamu, toa ne e sporno. Sepak, mislam deka do ovoj moment site napori za pregovarawe i dogovarawe ne vrodija so plod.

Arben Xaferi, pretsedatel na DPA.

Skopje,2 mart.

Stanuva zbor za konkreten vnatre{en albanski problem, za toa koj }e gi pretstavi niv (se misli na Albancite - n.z.), makotrpno legitimiziranite politi~ki partii ili nekoi grupacii koi sakaat so vakvi akcii da ja skratat procedurata za nivna politi~ka legitimizacija. Toa e, pred s#, albanski problem i nie mora da go re{ime so demokratski metodi, kako {to toa se raboti vo demokratskite zemji.

Soop{tenie na Demokratskata partija na Albancite.

Tetovo, 4 mart.

Po povod dene{niot incident vo regionot na Tanu{evci, vo koj `ivotot go zagubija trojca makedonski vojnici, se apelira do site legalni politi~ki subjekti na Albancite, kade i da se, kako i do instituciite na Republika Albanija, da ja osudat ovaa te{ka provokacija za mirot i da zastanat vo odbrana ne samo na me|unarodnite principi, tuku i na albanskite interesi.

Menduh Ta~i, potpretsedatelot na DPA.

Skopje, 6 mart.

Normalno e albanskite ekstremisti da se povlekuvaat od Tanu{evci, zatoa {to ne dobija nikakva poddr{ka od albanskiot subjekt tamu kade najmnogu im treba{e. Tie ne dobija poddr{ka od niedna politi~ka struktura od Albancite, po~nuvaj}i od Vladata na Republika Albanija, pa do najmalite politi~ki subjekti.

\or|i Trendafilov, portparol na MO.

Skopje, 6 mart.

Karakteristi~no e deka "nekoi svetski mediumi", otkako Republika Makedonija stekna nezavisnost, sekoga{ koga }e se pojavi nekoja poseriozna situacija koja mo`e da ima pogolemi posledici za na{ata bezbednost i stabilnost, po pravilo se javuvaat so vakov vid mediumska propaganda.

Jorgos Papandreu, gr~ki minister za nadvore{ni raboti.

Skopje, 6 mart.

Dojdov vo Skopje za da ja izrazam gr~kata poddr{ka kon makedonskata Vlada i da ja prenesam porakata ne samo od Atina, tuku i od Evropskata unija, NATO i me|unarodnata zaednica za osuda na akciite na albanskite ekstremisti na makedonsko-jugoslovenskata granica vo delot na Kosovo.

Ilir Meta, albanski premier.

Pariz, 6 mart.

Aktivnostite na Albancite na severnata granica na Makedonija i vo Ju`na Srbija se nedopustlivi i ja zagrozuvaat stabilnosta na regionot.

Sr|an Kerim, minister za nadvore{ni raboti.

Skopje, 6 mart.

Ve~erva dobivme garancija za zaedni~ko dejstvuvawe. Deneska pretsedatelot Trajkovski pove}epati razgovara{e so generalniot sekretar na NATO, Xorx Robertson, a ima{e i konsultacii so generalot Karlo Kabixiozu. Od ve~erva po~nuvaat operativni sodejstva i sorabotka na na{ite bezbednosni sili so silite na KFOR, so cel da se izolira taa grupa i da se postigne kompleten efekt na terenot.

Sr|an Kerim, minister za nadvore{ni raboti.

Wujork, 7 mart.

Celta na mojot prestoj vo Wujork e obra}aweto vo imeto na mojata zemja do Sovetot za bezbednost na Obedinetite nacii vo vrska so obezbeduvaweto uslovi za dopolnitelni bezbednosni merki na na{ata granica so SRJ, vo delot kon Kosovo. Ovie denovi se soo~uvame so zakani po bezbednosta na Makedonija, so toa {to nekoi ekstremisti~ki grupi se obiduvaat da predizvikaat incidenti so na{ite bezbednosni sili. Na{ata cel e tesno da sorabotuvame so KFOR, koj e na drugata strana na granicata, za da se spre~at ovie incidenti.

Dimitris Repas, portparol na gr~kata Vlada.

Atina, 7 mart.

Grcija e podgotvena da isprati svoi vojnici vo Makedonija, ako ON donesat odluka za ispra}awe me|unarodni sili vo zemjata.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 7 mart.

Situacijata vo reonot na Tanu{evci e porelaksirana, no Armijata na Republika Makedonija i policijata nema da gi povle~at svoite sili s# dodeka ne se utvrdi deka tamu e navistina bezbedno.

Xorx Robertson, generalen sekretar na NATO.

Wujork, 7 mart.

Ne mislam deka sozdavaweto na druga kopnena bezbednosna zona e odgovor vo ovoj slu~aj. Toa {to treba da se napravi e zajaknato patrolirawe vo ve}e vospostavenata bezbednosna zona, so cel prekin na liniite preku koi se snabduvaat albanskite ektremisti vo Makedonija.

Nikola Dimitrov, sovetnik na pretsedatelot Trajkovski.

Skopje, 8 mart.

Napadot na Makedonija e i napad na procesot na stabilizacija vo regionot. Vakov ekstremizam e vo sprotiven interes i na Republika Albanija, kako i voop{to na interesite na albanskiot faktor vo regionot.

Iber Vedrin i Jo{ka Fi{er, ministri za nadvore{ni raboti na Francija i Germanija.

Pariz, 8 mart.

Integritetot na Makedonija mora da se po~ituva. Umerenata politika na makedonskite vlasti mora da bide poddr`ana.

Imer Imeri, lider na PDP.

Skopje, 8 mart.

Ovaa poseta (se misli na priemot vo kabinetot na Trajkovski - n.z.) be{e korisna, zatoa {to i nie sme opredeleni da vnimavame na na{ite ~ekori vo odnos na re{avaweto na problemot kaj Tanu{evci, no sme protiv upotreba na sila.

Mir~ea \oana, romanski minister za nadvore{ni raboti.

Skopje, 8 mart.

Najnovata eskalacija na nasilstvata i proteruvaweto na naselenieto vo pograni~nata oblast predizvika nova tragedija na Balkanot.

Menduh Ta~i, potpretsedatel na DPA.

Skopje12 mart.

Albancite se za mir i baraat site problemi da se re{at so politi~ki metodi. Vo ovoj kontekst, DPA utre organizira "Mar{ za mir" so koj sakame pred Makedoncite i me|unarodniot faktor da doka`eme deka etiketite za nasilni~ko odnesuvawe ne im se svojstveni na Albancite.

Arben Xaferi, lider na DPA.

Skopje, 13 mart.

Celta na mitingot "Mar{ na mirot i pravda" e da doka`e deka site nie sme opredeleni za mir i deka mirot vo Republika Makedonija nema druga alternativa. Ova treba da bide jasna poraka za mir koja ja pra}aat Albancite vo Makedonija, predvodeni od Demokratskata partija na Albancite.

Stojan Andov, pretsedatel na Sobranieto na RM.

Skopje, 14 mart.

Malku koj vo Makedonija o~ekuval politi~kite aspiracii na del od ekstremno nastroenoto naselenie da rezultiraat so vakov razvoj na nastanite. Imame sili da se spravime so toa, me|utoa ova e eden nesre}en razvoj na nastanite.

Quben Paunovski, minister za odbrana.

Skopje, 14 mart.

O~igledno ima mnogu silni podzemni sili koi seto ova go kontroliraat, bidej}i e mnogu mo}no. Ova e definitivna provokacija za da se prifati vojna vo Makedonija. Se znae koj e odgovoren za toa. Toa treba da go prezemat onie {to imaat politi~ki mehanizmi za koi znaeme deka mnogu godini na Balkanot gi kontroliraa nastojuvawata na drugi prostori, na drugi dr`avi, na taa navodno gra|anska zagrozenost na Albancite. Spored toa, imaat neprikosnoveno pravo i mo} definitivno da stavat to~ka na seto ova.

Arben Xaferi, pretsedatel na DPA.

Skopje, 14 mart.

Da se prekinat borbite vo okolinata na Tetovo i da se so~uva ladnokrvnosta. Zemaj}i go predvid golemiot interes na me|unarodniot faktor da se so~uva mirot vo zemjava i imaj}i predvid deka se zagrozuvaat mnogu kolektivni interesi na Albancite i na drugite, apelirame za prekin na borbite, za so~uvuvawe na ladnokrvnosta i za politi~ka artikulacija na tie interesi.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 15 mart.

Situacijata vo Republika Makedonija sekojdnevno se komplicira i o~igledno e deka na{ata zemja e predmet na napadi koi te{ko mo`eme vistinski da gi definirame.

Dosta Dimovska, minister za vnatre{ni raboti.

Skopje, 15 mart.

Vo poslednive denovi se soo~uvame so upadi na teroristi~ki grupi od kosovska strana vo koi u~estvuva i eden mal del makedonski gra|ani. Ovie teroristi~ki grupi poteknuvaat od porane{nata OVK i fakt e deka nivna cel e zazemawe makedonski teritorii i zaposednuvawe na makedonskata granica.

Boris Trajkovski, pretsedatel na Makedonija.

Skopje, 15 mart.

Bezbednosnata sostojba vo Republika Makedonija i natamu e vlo{ena. Borbata so ekstremistite }e prodol`i i nie nema da se otka`eme. Iskustvoto od Ju`na Srbija, kade {to na nekoj na~in ima{e docnewe na reakciite, poka`uva deka verojatno toa }e se povtori i tuka.

Anonimen pretstavnik na NATO.

Brisel, 15 mart.

NATO ostanuva na svojot stav deka vo celost ja poddr`uva Makedonija, no istovremeno ja isklu~uva mo`nosta za pra}awe voeni edinici koi bi im pomognale na makedonskite sili vo sudirite so albanskite ektremisti.

Igor Ivanov, {ef na ruskata diplomatija.

Moskva, 15 mart.

Me|unarodnata zaednica mora da pridonese za normalizacija na situacijata vo Kosovo i vo po{irokiot region.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 15 mart.

Fakt e deka ve}e eden mesec na{ata zemja e napadnata od strukturi koi imaat seriozna namera da ja zagrozat nejzinata bezbednost i integritetot. Na po~etokot site se somnevavme deka stanuva zbor samo za kriminalni grupacii. No, deneska site izvori zboruvaat deka mo`ebi ima kriminalci vo tie grupacii, me|utoa, o~igledno e deka ima jasna politi~ka, logisti~ka i tehni~ka poddr{ka od strana na strukturi koi, spored na{i izvori, se pred s# locirani vo Kosovo.

Od ovoj moment sme podgotveni so u{te poseriozni odgovori da mu dademe do znaewe na protivnikot deka mo`ebi vo nekoj period }e uspee da osvoi nekoe selo ili rid, me|utoa, nitu edna peda od Republika Makedonija nema da bide otstapena na takov tip na terorizam. Tie mo`at samo da go ~ekaat denot koga }e mo`e so pogolema koncentracija toa mesto da im bide zemeno nazad. Onoj koj saka da ja predizvika vojnata vo Republika Makedonija treba da bide svesen deka }e naide na naj`estoko sprotivstavuvawe i na makedonskata policija i na Armijata.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 16 mart.

Zagri`en sum poradi faktot {to nekoi intelektualni krugovi na Albancite vo Republika Makedonija im davaat javna poddr{ka na teroristi~kite grupi i ve}e provociraat nacionalna omraza so svoite izjavi. Smetam deka site razumni gra|ani - Albanci na na{ata zemja, do koi e upaten ovoj apel, treba `estoko da se sprotivstavat i smetam deka albanskite politi~ki partii i Albancite odgovorni za ovaa dr`ava treba vo ovoj moment da se konfrontiraat so grupaciite koi sakaat da im nanesat {teti pred s# na niv samite.

Antonio Milo{oski, portparol na Vladata.

Skopje, 16 mart.

Situacijata vo dr`avata e pod kontrola i upatuvam apel do site gra|ani vo Republika Makedonija da imaat doverba i da ~uvstvuvaat oti Vladata na Republika Makedonija i bezbednosnite strukturi ja garantiraat sigurnosta na site gra|ani.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 16 mart.

Makedonskata policija i Armija nemaat mo`nosti, nitu potreba da dadat pogolem odgovor od dene{niot, za da se spravat so teroristi~kite aktivnosti vo zemjata.

Arben Xaferi, pretsedatel na DPA.

Berlin, 18 mart.

Dokolku zapadnite zemji ne se zalo`at za re{avawe na na{ite problemi, borbite }e eskaliraat i }e dojde do krvoprolevawe.

Dosta Dimovska, minister za vnatre{ni raboti.

Tetovo, 19 mart.

Fakt e deka sekojdnevno se zgolemuva brojot na albanskite teroristi kako rezultat od preminuvawe od drugata strana na granicata vo Makedonija, no i pokraj site izvestuvawa, napori i vetuvawa od strana na KFOR, nivnite sili s# u{te ne se postavuvaat od drugata strana na granicata.

Lamberto Dini, {ef na italijanskata diplomatija.

Rim, 19 mart.

Makedonija e `rtva na akciite na ekstremisti~ki, prevratni~ki sili koi nemaat nikakva vrska so demokratijata.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Skopje, 20 mart.

U{te edna{ se poka`a deka nieden politi~ki lider vo Makedonija ne stoi zad terorizmot i ekstremizmot.

Teodoros Pangalos, eks- minister za nadvore{ni raboti na Grcija.

Atina, 20 mart.

Sega{nata situacija vo Makedonija e rezultat na politikata na NATO na Kosovo i ohrabruvaweto na albanskite secesionisti~ki tendencii.

Xorx Robertson, generalen sekretar na Alijansata.

Brisel, 21 mart.

Severnoatlantskiot sovet, odobri nov paket merki koi imaat za cel da ja zajaknat stabilnosta vo ju`niot Balkan i da ja poka`at cvrstata poddr{ka na multietni~kata Vlada na Makedonija.

Ana Lind, minister za nadvore{ni raboti na [vedska.

Skopje, 22 mart.

Doa|ame ovde za da ja izrazime na{ata poddr{ka za multietni~ka Makedonija i za nejzinite napori {to gi napravi makedonskata Vlada. Mislam deka e mnogu va`no ekstremistite da go polo`at oru`jeto i celosno gi osuduvame site vidovi nasilstvo od nivna strana.

Antonio Milo{oski, portparol na Vladata.

Skopje, 22 mart.

Od polno}, odgovorot na makedonskite bezbednosni sili }e bide jasen i natamo{nite operacii }e zavisat isklu~ivo od procenkite na komandantite na bezbednosnite sili. Borbata so terorizmot }e bide beskompromisna.

Imer Imeri, lider na PDP.

Skopje, 22 mart.

Nie ve}e imavme sredba so evropskata trojka i so samoto toa {to nekoj saka da pomogne, nie sme zadovolni i toa iskreno da pomogne i nie toa go prifa}ame. Da bideme jasni: PDP sekako saka politi~ki da gi izolira tie lu|e koi se fatile za oru`jeto. Bezuslovno mora da prestane govorot na oru`jeto od dvete strani, gerilata mo`e da se spasi sebe si, no ne mo`e da gi spasi nedol`nite gra|ani. Apsolutno treba da prestane upotrebata na oru`jeto. Nie molime svetski avtoritet da vospostavi kontakt so niv, koj nema da bide politi~ki, tuku samo da gi ubedi da se otka`at od upotrebata na oru`jeto.

Mihail Krejmer, akademik, pretsedatel na Kolegiumot na voeni eksperti na Ruskata Federacija.

Moskva, 22 mart.

Ako Vladata vo Skopje podnese oficijalno barawe, toga{ Rusija smee da & dade voena pomo{ na Makedonija.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Tetovo, 25 mart.

Ne stanuva zbor za klasi~en kriminalen banditizam, tuku za dobro organiziran banditizam, odnosno logisti~ka poddr{ka na nekoi paravoeni strukturi koi do denes sebe si ne sakaat da se proklamiraat vo legitimna sila, no nitu me|unarodnata zaednica, nitu kosovskite, nitu makedonskite partii ne gi prifa}aat.

Qub~o Georgievski, premier na Makedonija.

Tetovo, 25 mart.

Za dvojazi~nost vo Republika Makedonija e te{ko da se zboruva, iako nekoj, normalno, mo`e i toa pra{awe da go postavi na masa. Neka go postavi, pa }e gi vidime argumentite, }e vidime primeri, }e diskutirame, }e razgovarame. [to se odnesuva do Preambulata, toa vo poslednite deset dena mnogu se eksploatira, gledam deka nekoi na{i lu|e sugeriraat oti mo`e i Preambulata. Ne mo`am da vi ka`am nitu da, nitu ne vo ovoj moment, bidej}i nie mo`eme da go postavime problemot na masa, da razgovarame za problemot, da vidime kakva e situacijuata, koja e procedurata, ako ne{to takvo treba da se promeni.

Imer Imeri, lider na PDP, za "Der [pigel".

Tetovo, 25 mart.

Brojot na borcite vo planinite enormno se zgolemuva. Se pla{am deka ako se prodol`i so ignorirawe na na{ite barawa proletva }e po~ne golema ofanziva i albanskata populacija isto taka }e zeme oru`je.