NEDELNA HRONIKA

Izlo`bi

"Svetot na Viktor"

Rim, 15 mart.

Vo galerijata "Nova Tirena" be{e otvorena izlo`ba na sliki od Marija Svetieva. Bea prezentirani 30 dela, minijaturi, grafiki i pet sliki raboteni vo maslena tehnika od ciklusot "Svetot na Viktor". Ova e 19-ta samostojna izlo`ba na Marija Svetieva.

"Razden"

Skopje, 15 mart.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`ba "Razden" na Margarita Kiseli~ka. Bea izlo`eni okolu 20 monotipi, koi se raboteni poslednive godini.

Vreden nakit

[tip, 15 mart.

Vo Umetni~kata galerija "Bezisten" be{e otvorena izlo`ba "Nakitot niz vekovite". Prezentirani se 234 par~iwa, praistoriski, anti~ki, srednovekoven i etnolo{ki nakit od zbirkite na Zavodot i muzej od [tip. Predmetite {to se izlo`eni vo postavkata se od neolitot, od bronzenoto i `elezno vreme, od anti~kiot, docnoanti~kiot i od srednovekovniot period.

"Sekoja kapka krv pomaga"

Skopje, 15 mart.

Vo organizacija na Sojuzot na likovnite pedagozi na Makedonija, Crveniot Krst na Makedonija i Republi~kiot zavod za transfuziologija - Skopje, be{e otvorena Republi~ka detska likovna izlo`ba. Mototo na ovaa izlo`ba e "Sekoja kapka krv pomaga".

Sliki - mal format

Strumica, 16 mart.

Vo Likovniot salon na Rabotni~kiot univerzitet "Joska Sve{tarot" be{e otvorena izlo`ba pod naslov "Slikarstvo-mal format 2000". Na izlo`bata bea pretstaveni 53 avtori so 79 sliki izraboteni vo maslo na platno, akvarel, pastel, gva` i kombinirani tehniki.

Dela na Haxi-Naumov vo Italija

Rim, 17 mart.

Vo galerija "Agli na svetlinata" izlo`eni se 25 dela na slikarot Venijamin Haxi-Naumov. Ovoj akademski likoven umetnik na svetskata javnost & se pretstavi po 17-ti pat. Haxi- Naumov, isto taka, odr`a i predavawe na tema "Realnosta, umetnosta i noviot svet".

"Osloboduvawe"

Skopje, 19 mart.

Vo Domot na ARM be{e otvorena samostojna izlo`ba na Ilija Kostadinov. Na ovaa izlo`ba naslovena kako "Osloboduvawe" bea pretstaveni sliki, skulpturi i drugi umetni~ki predmeti.

Knigi

Antologija

Skopje, 13 mart.

Vo Narodnata univerzitetska biblioteka be{e promovirana antologija na makedonskiot raskaz "Tajna odaja" od Katica ]ulafkova. Antologijata e vo izdanie na knigoizdatelstvoto "Tri", a za deloto govorea Maja Bojaxieva i Slavica Srbinovska.

"Spasitelot"

Skopje, 14 mart.

Vo ramkite na odbele`uvaweto na godi{ninata od otvoraweto na izdava~kata ku}a i kni`arnica "Metanoja", vo ARM se odr`a promocija na knigata "Spasitelot" od Mihail Janu{ev. Knigata ja promoviraa Eftim Kletnikov, Boris Kr. Bo{kovski i m-r Kosta Milkov.

Potsetuvawe na poetot [ev~enko

Skopje, 14 mart.

Vo prostoriite na Makedonskata akademija na naukite i umetnostite se odr`a makedonsko-ukrainska ve~er posvetena na golemiot ukrainski poet i kulturen deec, Taras Grigorovi~ [ev~enko, po povod 140-godi{ninata od negovata smrt. Sve~enosta ja organiziraa Dru{tvoto za makedonsko-ukrainsko prijatelstvo i sorabotka i Ambasadata na Ukraina vo Makedonija.

Najdobar "Papokot na svetot"

Skopje, 15 mart.

Deloto "Papokot na svetot" na Venko Andonovski e dobitnik na nagradata za najdobar roman {to ja dodeluva "Utrinski vesnik". Ovoj roman ja dobi nagradata "Stale Popov", a za ovaa nagrada konkuriraa 30 romani.

Akademik Popovski vo Grcija

Atina, 18 mart.

Akademik Ante Popovski ja pretstavuva Makedonija na proslavata na Svetskiot den na poezijata. Na ovoj zna~aen me|unaroden nastan vo Atina, grad koj godinava e i evropski kulturen centar, akademik Popovski nastapi na centralnata kni`evna ve~er i govore{e za tekovite vo sovremenata svetska poezija.

Teatar

"Vikend na mrtovci"

Prilep, 16 mart.

Vo Narodniot teatar "Vojdan ^ernodrinski" premierno be{e izvedena pretstavata "Vikend na mrtovci" od Mile Poposki vo re`ija na Stojan Stojanoski.

"Grofot Milivoj"

Skopje, 16 mart.

Na scenata na Teatarot "Centar" premierno be{e izvedena pretstavata "Grofot Milivoj" od Risto Krle. Ovaa pretstava e vo re`ija na Dimitrie Osmanli, koj veli deka deloto pretstavuva satiri~na farsa.

Festival "Vojdan ^ernodrinski"

Skopje, 19 mart.

Selektor na godina{niov teatarski festival "Vojdan ^ernodrinski" {to }e se odr`i od 8 do 15 juni vo Prilep, e Blagoja ^orevski. Re{enieto ednoglasno go donese komisija na Izvr{niot odbor. Osven teatrite, }e u~estvuvaat i dve neformalni grupi.

Muzika

Koncert so gosti od Rusija

Skopje, 15 mart.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a simfoniski koncert. Solist na violina be{e Valerij Borisov, a dirigent be{e Vladislav Pesin od Rusija. Na programata bea dela od Rosini, Mocart i od Betoven.

Najkulturni li~nosti i nastani

Skopje, 17 mart.

Spred tradicionalnata anketa na vesnikot "Makedonsko vreme", izbrani se nastani, dela i li~nosti {to ja obele`aa minatata godina. Anketiranite novinari za najpretstava ja proglasija "Divo meso" od Goran Stefanovski, vo re`ija na Aleksandar Popovski, dodeka, bez konkurencija, za pijanist na godinata e Simon Trp~eski. Snimaweto na filmot "Pra{ina" na Mil~o Man~evski e nastan na godinata vo sferata na filmot, dodeka deloto "Psalmi" na Mihal Renxov e na prvo mesto vo izdava~kata dejnost. Za najdobri izlo`bi se proglaseni "Pogledi i viso~ini" i "Zra~ewe".