VOORU@UVAWE: Voeniot potencijal na Armijata na Republika Makedonija i na albanskite teroristi

ARM E PODGOTVENA DA IM SE SPROTIVSTAVI NA EKSTREMISTITE

@aklina MITEVSKA

Qup~o PAN^EVSKI

  • Po embargoto vo 1996 godina, ARM nabavi okolu 100 tenkovi T-55 koi mo`at da se upotrebat i maksimalno da se iskoristat, potoa haubici, "bestrzajni topovi" od razen kalibar, voeni transporteri i razni sredstva za transport
  • Ekstremistite raspolagaat so lesno pe{adisko oru`je, so pu{komitralezi i drugo oru`je so kalibar ne pogolem od 20 milimetri. Tie ne se motorizirani, imaat protivoklopno oru`je - zolji, pu{komitralezi, snajperski pu{ki za koi se pretpostavuva deka se od edna avstriska firma so koi mo`e da se napa|a na 1.000 metri pri poedine~no dejstvo. [to se odnesuva do nekoj posofisticiran raketen sistem, ili pak te{ko artilerisko vooru`uvawe, barem zasega nema indicii deka go poseduvaat, tvrdat na{ite izvori

Visoki voeni krugovi na ARM potvrduvaat deka Armijata na Republika Makedonija ima kapacitet i sredstva da se sprotivstavi na vooru`enite ekstremisti~ki bandi koi go zagrozuvaat teritorijalniot integritet i suverenitet na na{ata dr`ava. ARM e podgotvena, no pod itno treba da dobie naredba za ofanziva protiv ekstremistite, velat voenite eksperti.

Kako {to doznavame od dobroinformirani izvori, vo momentov ARM raspolaga so okolu 15 iljadna aktivna vojska poddr`ana so okolu 150.000 vojnici od rezervniot sostav. Vo sostavot na aktivnata vojska egzistiraat tri korpusi, bataljonot na voenata policija, dva dobro vooru`eni bataljoni specijalizirani za spre~uvawe na teroristi~ki akcii i pogolem broj oklopni edinici. ARM se nao|a vo reorganizacija spored standardite na NATO, a toa bi trebalo da pridonese za pokvalitena odbrana na zemjata.

ORU@JETO NA ARM

Makedonija vo momentov ima potencijal da sobere okolu 400.000 vojnici od 18 do 55-godi{na vozrast koi imaat regrutna obvrska, bez ogled dali se vo `ivoto jadro ili rezervniot sostav. Tie, spored planot, se povikuvaat na obuka, koja }e ovozmo`i efikasno vklu~uvawe vo eventualni borbeni akcii.

Materijalnata osnova na ARM pri nejzinoto formirawe be{e mnogu lo{a, zatoa {to osnovnite tehni~ki sredstva vo toj period gi poseduva{e teritorijalnata odbrana, koi pak so naredba na komandantot na vooru`enite sili i ministerot za odbrana bea prefrleni na aktivniot sostav. Stanuva{e zbor za prili~na koli~ina pe{adisko oru`je koe toga{nata JNA go ostavi vo ARM. Toa oru`je se nose{e na reparacija vo Samokov. I pokraj embargoto za nabavka na oru`je koe trae{e od 1993 do1996 godina, ARM uspea da obezbedi soodvetno vooru`uvawe koe mo`e da se upotrebi protiv mo`na agresija.

Spored na{i izvori, prvi~no, odnosno pri samoto formirawe, ARM raspolaga{e so pu{ki M-48, kala{nikovi, pu{komitralezi, ra~ni raketni frla~i i minofrla~i. Po embargoto vo 1996 godina, ARM nabavi okolu 100 tenkovi T-55 koi, iako se od postar model, mo`at da se upotrebat i maksimalno da se iskoristat, potoa haubici, "bestrzajni topovi" od razen kalibar, voeni transporteri i razni sredstva za transport.

Kako nedostig so koj se soo~uva ARM e toa {to ne poseduva borbeni helikopteri i avioni koi vo vakvi uslovi mo`at mnogu brzo da pridonesat za neutralizirawe na ekstremistite. Na{iot izvor naveduva i deka vo momentov ARM nema mo`nost za vertikalen manevar tokmu poradi ovoj fakt.

ORU@JETO NA TERORISTITE

Ekstremistite se mnogu poslabo vooru`eni vo odnos na na{ata Armija. Raspolagaat so lesno pe{adisko oru`je, so pu{komitralezi i drugo oru`je so kalibar ne pogolem od 20 milimetri. Tie ne se motorizirani, imaat protivoklopno oru`je - zolji, pu{komitralezi, snajperski pu{ki za koi se pretpostavuva deka se od edna avstriska firma so koi mo`e da se napa|a na 1.000 metri pri poedine~no dejstvo. [to se odnesuva do nekoj posofisticiran raketen sistem ili pak te{ko artilerisko vooru`uvawe, barem zasega, nema indicii deka go poseduvaat, tvrdat na{ite izvori.

Ekstremistite, spored na{ite soznanija, gi obu~uvaa SAS - britanska razuznava~ka slu`ba kako i amerikanskata CIA. [to se odnesuva do sostavot, imame indicii deka ekstremisti~kata formacija ja so~inuvaat platenici, muxahedini i dobrovolci od makedonskite Albanci.