Festival na zabavni melodii po devetti pat

"SKOPJE 2001"

Mileva LAZOVA

  • Pokraj poznatite makedonski muzi~ki imiwa, Risto Samarxiev, Suzana Turunxieva, Iskra Trpeva, Andrijana Janevska, Marjan Stojanovski, }e nastapat i debitantite Anita Stoeva, grupata "Tik Tak", kako i Elena Drvo{anova

Odr`uvaweto na Festivalot na zabavni melodii "Skopje 2001" ve}e stanuva muzi~ka tradicija vo Makedonija. Godinava ovaa manifestacija }e se odr`i vo Univerzalnata sala, vo dve ve~eri, na 30 i 31 mart. Prvi~niot datum na Festivalot be{e {esti i sedmi april, no poradi Festivalot za narodni melodii "Cvetnici" koj tradicionalno se odr`uva na samiot praznik, realiziraweto na "Skopje 2001" se pomestuva za edna nedela odnapred.

Kako i sekoga{, poradi karakterot na ovaa manifestacija }e se dodeluvaat tradicionalnite nagradi kako i sekoja godina; prva, vtora i treta nagrada od publikata; prva, vtora i treta nagrada od stru~no `iri koe }e gi dodeli i nagradite za najdobar aran`man, tekst, interpretacija i debitant. Novitet na ovoj festival e na~inot na dodeluvawe na najpresti`nata "Gran pri" nagrada. Za nea }e odlu~uvaat i publikata prisutna na dvete ve~eri i glasovite od 21-~lenoto `iri. Dobitnikot na "Gran pri" nagradata ovaa godina }e ima mo`nost da snimi videospot vo produkcija na MTV, a spotot }e bide i evropski prezentiran.

Vo periodot koga }e se prebrojuvaat glasovite i koga `irito }e odlu~uva za nagradite, na scenata }e sleduva petnaesetminutna programa vo koja }e prodefiliraat tri na{i poznati muzi~ki imiwa, me|u koi e i Kaliopi. Za vreme na odr`uvaweto na Festivalot }e bide promoviran kompakt-diskot so site kompozicii od "Skopje 2001". Voditelka na Festivalot }e bide Milanka Ra{i}, dodeka voditelot s# u{te ne se znae, no se tipuva na artistot Toni Mihajlovski. Pridru`ni vokali se Lidija Ko~ovska, Stefan ^epi{evski i Olgica Hristovska, a }e bidat zastapeni 20 pesni so razli~ni muzi~ki stilovi. Pokraj poznatite makedonski muzi~ki imiwa, Risto Samarxiev, Suzana Turunxieva, Iskra Trpeva, Andrijana Janevska, Marjan Stojanovski, }e nastapat i debitantite Anita Stoeva, grupata "Tik Tak", kako i Elena Drvo{anova.