OBRAZOVANIE

SKANDAL: Haos vo Osnovnoto u~ili{te "Kole Nedelkovski" vo Skopje

AKTUELNIOT V.D. DIREKTOR - NEPOSREDNA OPASNOST ZA U^ENICITE!

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • ..."v.d. direktoruvaweto" na Marija Minova slu~ajno se poklopuva so vostoli~uvaweto na novata vlast koja so parolata "Za promeni" promeni s# {to mo`e{e da se promeni
  • Vo momentot na nazna~uvawe za v.d. direktor, spored konstatacijata na republi~kiot prosveten inspektor od Op{tina "Centar" od 24.2.2000 godina ima dve godini, tri meseci i devet dena rabotno iskustvo vo vospitno-obrazovna dejnost

Sostojbite vo obrazovanieto i pokraj "zalagaweto" na ministerot Nenad Novkovski za negovo naso~uvawe po zapaden terk se katastrofalni. Sekojdnevnite "reformi" od koi najpogodeni se nastavniot i nenastavniot kadar, se samo del od zacrtanata programa na ~ovekot koj nekolkupati doka`a deka vnesuvaweto na politi~kite igri vo sferata na obrazovanieto e samo tesno partiski interes koj negativno se reflektira vrz celiot obrazoven sistem. Povtorniot "kambek" na Novkovski samo ovozmo`i da ja realizira zamislenata reorganizacija vo obrazovanieto, pritoa ne vodej}i smetka za na~inot na koj se sproveduva.

Klasi~en primer za nepo~ituvawe na Zakonot za osnovno obrazovanie i za toa kako ne treba da se raboti e OU "Kole Nedelkovski" od Skopje. Skoro petnaesetmese~nata "vojna" koja se vodi me|u vrabotenite vo u~ili{teto, roditelite na u~enicite i U~ili{niot odbor so aktuelniot v.d. direktor, Marija Minova, rezultira so naru{eni me|u~ove~ki odnosi, neprofesionalizam i diletantski odnos kon nastavniot i nenastavniot kadar, a seto toa vrz grbot na u~enicite, koi najmalku se vinovni za vakvite sostojbi.

Za {to vsu{nost stanuva zbor?

OU "Kole Nedelkovski" be{e u~ili{te za primer kako treba da se raboti vo vospitno-obrazovnata dejnost. Od kolektiv vo koj site problemi se re{avaa na demokratski i civiliziran na~in i vo koj se po~ituvaa site pozitivni zakonski odredbi, spored vrabotenite, se pretvori vo duvlo na partiski interesi za koi kvalitetot i stru~nosta na nastavniot kadar, namesto doblest, se pre~ka za ostvaruvawe na sopstvenite apetiti. Epilogot od vakviot na~in na direktoruvawe rezultira so niza anomalii, kako pri izveduvaweto na nastavnata programa za koja raspolagaat so podatok deka ne se po~ituva, taka i pri donesuvaweto odluki od vitalen interes za samite u~enici. Od dobro informirani izvori doznavame deka ovaa v.d. direktorka ima mnogu "pridoneseno" za vreme za svoeto "v.d. direktoruvawe" taka {to so sigurnost uspeale da ja zapametat nekolku generacii.

Gospo|ata Marija Minova za v.d. direktor na OU "Kole Nedelkovski" vo Skopje e naimenuvana vo oktomvri 1999 godina. Nejzinoto direktoruvawe slu~ajno se poklopuva so vostoli~uvaweto na novata vlast, koja so parolata "Za promeni" promeni s# {to mo`e{e da promeni. Mnogubrojnite reakcii od vrabotenite na u~ili{teto "promenite" da gi zaobikolat i da ja ostavat na funkcija dotoga{nata direktorka, g-|a Mirjana Popovska, doka`an pedagog koja gi pominala site potrebni nivoa vo svojata kariera i se doka`ala kako uspe{en direktor tokmu na ova u~ili{te, od nadle`nite ostanale nezabele`ani. Brojnite protestni pisma upateni do toga{niot minister za obrazovanie, g.Nenad Novkovski, za povlekuvawe na kontroverznoto re{enie pod br.10/4570 vo koe bez po~ituvawe na zakonskite odredbi i bez obrazlo`enie se razre{uva g-|a Mirjana Popovska od funkcijata direktor na OU "Kole Nedelkovski" ne davaat nikakov rezultat. Vo toj period, za `al toa s# u{te trae, vo ova u~ili{te spored del od vrabotenite, se slu~uva ne{to {to vo sekoja pravna dr`ava e presedan. Imeno, se razre{uva direktor koj po site osnovi e okarakteriziran kako kompetentna li~nost i doka`an pedagog, a od druga strana se naimenuva direktor koj, povtorno spored misleweto na vrabotenite, ne zaslu`uva nitu da go premine u~ili{niot prag.

PRIPRAVNI^KI ISPIT

Kako "kapak" vo slu~ajot so g-|a Marija Minova e toa {to se kr{i osnovniot zakonski uslov za naimenuvawe na direktor kako i nepo~ituvawe na ~lenot 98, stav 2 od Zakonot za osnovno obrazovanie vo koj decidnio se naglasuva: "Za direktor vo osnovno u~ili{te mo`e da bide imenuvano lice koe pokraj op{tite uslovi utvrdeni so Zakon ima pet godini rabotno iskustvo vo vospitno - obrazovnata dejnost". G-|a Marija Minova, vo momentot na nazna~uvawe za v.d. direktor, spored konstatacijata na republi~kiot prosveten inspektor od Op{tina "Centar" pod br. 20-39/2 od 24.2.2000 godina, ima 2 (dve) godini, 3 (tri) meseci i 9 (devet) dena rabotno iskustvo vo vospitno - obrazovna dejnost. Istiot inspektor konstatira deka se povredeni odredbite od ~len 98 od Zakonot za osnovnoto obrazovanie i liceto Marija Minova vo personalnoto dosie, vnimavajte, nema nitu uverenie za polo`en pripravni~ki ispit!!! Dali toa zna~i, kako {to pove}emina vraboteni tvrdat, deka ovaa gospo|a ne gi ispolnuva nitu osnovnite moralni normi za rabota so deca vo osnovnoto obrazovanie (~len 72), pa ne uspeala da go polo`i nitu pripravni~kiot ispit?

No, kr{eweto i nepo~ituvaweto na Zakonot za osnovno obrazovanie prodol`uva so povreda na negoviot ~len 71 so nizata vrabotuvawa i otpu{tawe na nastavnici bez prethodna konsultacija na U~ili{niot odbor od strana na nelegitimnata direktorka. Taka, Marija Minova ja iskoristuva konfuznata situacija i neuspe{niot obid na Ministerstvoto za obrazovanie za sistematizacija na rabotnite mesta i pod direktna prisila uspeva da izdejstvuva spogodba za prestanok na rabotniot odnos na nekolkumina vraboteni od nenastavniot kadar. I pokraj baraweto na ~lenovite na OO na SONK na OU " Kole Nedelkovski" (za direktorkata nepoznata organizacija) za povlekuvawe na spogodbata za prestanok na rabotniot odnos, Marija Minova ostana "gluva" na ova barawe, a lu|eto na ulica! Kako rezultat na otpu{taweto na nenastavniot kadar, za higienata na ova u~ili{te vo momentov e zadol`en eden higieni~ar i eden vraboten vo u~ili{nata kujna!

Mo`ete li da pretpostavite kakva e sostojbata vo u~ili{teto koga ima samo eden vraboten higieni~ar? Mo`ete li da zamislite deka istiot vraboten, koj e zadol`en za odr`uvawe na higienata vo kujnata, istovremeno mora da ja deli i u`inata na decata od ova u~ili{te? Treba li da se slu~i, ne daj Bo`e, masovno truewe na decata od U~ili{teto, pa v.d. direktorkata Marija Minova seriozno da se zafati so re{avawe na ovoj problem? Za `al, prosvetniot inspektorat e zapoznat so slu~uvawata vo ova u~ili{te, no kako {to tie velat "nemaat mandat" da mu sugeriraat na ministerot da ja razre{i spomenatata direktorka.

KATASTROFALNA SOSTOJBA

Svesni za katastrofalnata sostojba, roditelite i vrabotenite reagirale kaj nadle`niot sanitaren i zdravstven inspektor, koj za volja na vistinata, vedna{ gi snimil sostojbite vo u~ili{teto i donel re{enie pod br.13-341/2 od 5.3.2001 godina vo koe se veli:

"Vo OU 'Kole Nedelkovski' - Skopje, potrebno e:

Generalno mehani~ko ~istewe na celiot u~ili{ten objekt, dezinfekcija i dezinsekcija od strana na ovlastena zdravstvena ustanova, zatvorawe na sanitarniot jazol s# dodeka ne se dovede vo ispravna sanitarno - higienska sostojba, odvojuvawe od ~istiot i ne~istiot del vo procesot na rabota na u~ili{nata kujna so napomena deka edno lice ne smee da gi izvr{uva ovie raboti istovremeno i kontinuirano sledewe na zdravstvenata sostojba na site u~enici, koja mo`e da se naru{i kako rezultat na nehigienskite uslovi vo koi u~at".

Na krajot, sanitarniot i zdravstveniot inspektor konstatira deka op{tata higiena ne e na potrebno sanitarno-higiensko nivo koe ne garantira dobri uslovi za rabota i za{tita od pojava i {irewe na zarazni bolesti me|u u~enicite!

Pokraj ova, v.d. direktorkata si dala za pravo i se drznala na svoja raka, kako {to tvrdat vrabotenite, bez prethodna konsultacija so U~ili{niot odbor, "na golemo" i bez dogovor da ja "renta" sportskata sala na ova u~ili{te na lica koi za vakvata usluga pla}aat "debelo" - no na raka kaj direktorkata.

Vo momentov sostojbata vo OU "Kole Nedelkovski" e nepromeneta, a decata se izlo`eni na neprofesionalizam, tortura i neodgovornost na v.d. direktorkata Marija Minova, a vo me|uvreme zatrupani vo smet sekojdnevno se izlo`eni na opasnosta od pojavuvawe na zarazni bolesti. Vrabotenite se pra{uvaat: "Do koga }e se tolerira nedovetnosta na ovoj direktor, koj uspea da se 'protne' niz site mo`ni zakonski prepreki za da ja ostvari `elbata od detstvoto - da stane direktor na u~ili{te?!

Za `al, od na{i izvori doznavame deka Marija Minova uspea da se prijavi i da konkurira za direktor na u~ili{teto, a so toa da prodol`i i agonijata na vrabotenite i u~enicite vo OU "Kole Nedelkovski" od Skopje!


MINOVA DEMANTIRA

Site obvinuvawa na moja smetka gi otflam kako neosnovani. Del od nastavniot i nenastavniot kadar so cel da me diskreditira kako li~nost i kako pedagog se slu`at so najdolen vid kleveta. So poslednoto re{enie od zdravstveniot i sanitarniot inspektor koe se odnesuva za higienata vo ova u~ili{te, jas li~no ne sum zapoznata. Toa e dovolen dokaz deka del od vrabotenite vr{at opstrukcija i pritoa ne biraat na~in i sredstva da me kompromitiraat pred javnosta, izjavi v.d. direktorot Marija Minova. I ponatamu }e bidam transparentna vo svojata rabota i poseduvam kompletna dokumentacija so koja mo`am da go doka`am sprotivnoto. Smetam deka partiskata opredelenost na vrabotenite e pri~ina za site nesoglasuvawa.