FORUM

PRIZNAVAWETO NA NA[IOT JAZIK I NACIJA OD BUGARIJA ZAVISI OD MAKEDONIJA

Dimitar Zahov, "etni~ka" Bugarija

Povod za ovoj napis poodamna mi dade napisot na g. Stefan Donevski - Majka "Bugarija nema nikoga{ da ja priznae makedonskata nacija i jazikot", objavena vo brojot 328. Pi{uvam ne za da go negiram napi{anoto od nego, ni da polemiziram, tuku da go nadopolnam negovoto pi{uvawe od malku poinakov agol. Se razbira, dokolku s# zavisi od Bugarija, ovaa zemja nikoga{ nema da ja priznae makedonskata nacija i jazikot nejzin. Kako inaku koga ve{ta~ki sozdadenata dr`ava B'lgarija bez avtohton narod, a avtenti~ka narodna kultura, mo{ne dobro se ~uvstvuva vo ulogata na nefaten aramija, bidej}i nikoj ne ja voznemiruva ni za prisvoenoto tu|o, ni za pretenziite kon tu|oto, nitu pak za negoviot identitet.

Kako {to stojat rabotite, postaveni so na{a pripomo{, dobrovolnoto priznavawe na makedonskata nacija od strana na zemja bez istoimen avtohton narod, zna~i priznavawe na svojata nebugarska identi~nost. Inaku re~eno "masovno harakiri" na ve{ta~kite B'lgari, odnosno prifa}awe na prava identi~nost, bidej}i tie }e doznaat oti nemaat ni{to zaedni~ko so avtohtonite Bulgari, ~ii naslednici se samo onie so koi ne se identifikuvaat ni sega, ni vo minatoto Gagauzite. No, neli ovaa rabota ima i druga strana od kaj Makedonija.

Ne bi dobile priznavawe samo ako ne znaeme kako da go ostvarime ili prosto ne go sakame. Kako dene{nite vladari na Makedonija, ako se slu{aat politi~arite na Bugarija namesto celokupniot makedonski narod, odnosno ako se zema predvid pogledot i interesot na vladeja~kata garnitura na ve{ta~kite Bugari, koja kako dobro zadoena so neodr`livite i la`ni tezi na bugarskata istoriografija branej}i gi "b'lgarskite" nacionalni interesi taa vsu{nost gi {titi i sopstvenite si interesi kako vlastodr`ci. No, neli ima i druga strana vo ovoj ve{ta~ki nalo`en spor - makedonskata, koja{to barem dosega postoi samo kako servis na "bugarskite" nacionalni interesi. Nebare makedonski nacionalni interesi ne postojat, ili ako gi ima, samo za podreduvawe na tu|ite! Neli e toa poznatata ni gri`a za drugive zaboravaj}i na svoite?

No, ova be{e dosega. Neli makedonskoto nacionalno ~uvstvo na fundamentot na istoriskata vistina za Makedonija, Makedoncite na isto~nite ni sosedi, Trakite, postojano }e rasne zajaknuvaj}i ja makedonskata nacionalna svest tolku {to da gi doverime sudbinite na Makedonija na nacionalno odgovorni politi~ari, namesto tu|omanci od sortata na dene{nive bugaromani od vlasta. No, dali ova bi bilo dovolno, pa dobro "potkovanite" so izliteni vo upotreba propagandni argumenti politi~ari na "istoriskoto nedonos~e" da go simnat svojot ve{ta~ki "gard" od stavot "oru`jeto" i da krenat race. Odvaj li oti oni se zavisni od javnoto mislewe, {to nebare po tradicija s# u{te ja prifa}a la`nata teza za "nastanokot" na nekakva me{ana bugarska nacija, koja kako {to zboruvaat faktite e bez istoimena etni~ka podloga.

Lagite vrz pove}e od pet pokolenija, a vo prodol`enie na preku 150 godini (ako ne gi smetame godinite na deluvaweto na panslavistite: 1601-1850) nebare ne bile dovolni, ta i denes propagandata ma{inerija na {oviniziranite "Bugari" raboti so nesmalen intenzitet za da im go podgreva nacional-{ovinizmot i na dene{niot mlad nacional-{ovinizam i na dene{nite mali "B'lgari". Zatoa, makedonskite politi~ari prvi treba da ja sfatat neodr`livosta na "bugarskiot" istoriski pogled vrz minatoto i nepostoeweto na bugarska identi~nost. Se razbira, ova ne }e bide vo nivnite mo`nosti, dokolku ne im pomognat makedonskite nau~nici i seta javnost na ~elo so inteligencijata. Otprvin preku prosvetuvawe na Makedoncite, potoa preku iznesuvawe na makedonskata vistina nadvor od Makedonija vo Bugarija i svetot.

]e go internacionalizirame li problemot so nepriznavaweto, svetov }e bide so nas. Svetot znae koj narod si go za~uval jazikot i koj prifatil tu|. Makedonija so K. Gligorov napravi mo{ne golema gre{ka otkako ne go internacionalizira pra{aweto. Taka, bi go prefrlile problemot na identi~nosta tamu kade {to navistina postoi. Ova go diktira makedonskiot nacionalen interes.

Uveren sum deka rabotite ne zavisat od Bugarija, tuku od Makedonija.