IZLO@BI

"STRIP VO LIFT"

Bitola, 28 fevruari.

Vo Domot na kulturata be{e otvorena izlo`bata "Strip vo lift-makedonskiot strip vo dvi`ewe", na koja so svoi dela se pretstavija 20 makedonski avtori na strip so okolu 120 strip-tabli. Ova e ~etvrta destinacija na izlo`bata, realizirana vo ramki na proektot "[irewe na marginite" na "Templum", koja dosega poseti tri grada vo Makedonija.

AVSTRISKI AKVARELI I CRTE@I

Skopje, 1 mart.

Vo dvata izlo`beni salona na KIC be{e otvorena izlo`bata na crte`i i akvareli na dvajcata poznati slikari Gustav Klimt i Egon [ile od Avstrija. Na izlo`bata se prezentirani 60 dela na dvajcata vrvni likovni umetnici.

DELA NA PETAR GEORGIEV

Skopje, 1 mart.

Vo AERO-galerijata be{e otvorena izlo`ba na slikarot Petar Georgiev-Pqum. Na izlo`bata bea pretstaveni 30 dela raboteni vo maslena tehnika.

"KOMPJUTERSKA GRAFIKA"

Prilep, 5 mart.

Vo Umetni~kata galerija pri Domot na kulturata "Marko Cepenkov" be{e otvorena izlo`bata na umetnikot Mi{o Veqkovi} od Skopje, pod naslov "Kompjuterska grafika". Izlo`bata opfa}a 20 eksponati.


KNIGI

"GR^KI MITOVI"

Skopje, 28 fevruari.

Izdava~kata ku}a "Silsons" izdade kniga-izbor "Gr~ki mitovi", koj go podgotvi Paskal Gilevski. Knigata opfa}a stotina najinteresni mitovi od starogr~kata mitologija.

SREDBA SO BLAGOJA IVANOV

Skopje, 1 mart.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija se odr`a sredba so pisatelot Blagoja Ivanov, po povod odbele`uvaweto na 70-godi{ninata od ra|aweto i 50-godi{ninata od tvore{tvoto na ovoj avtor. Na sredbata bea promovirani i izbranite dela na Blagoja Ivanov vo {est tomovi.

"VDUV" PRED ^ITATELITE

Skopje, 1 mart.

Vo kni`arnicata "Az-buki" se odr`a sredba so pisatelot Jordan Danilovski. Na ovaa sredba ~itatelite imaa mo`nost poblisku da se zapoznaat so avtorot na romanot "Vduv", prvo prozno ostvaruvawe na avtorot Danilovski.

KNIGA ZA DETSKIOT GOVOR

Skopje, 5 mart.

Vo Rabotnata organizacija za zgri`uvawe na deca od predu~ili{na vozrast "25 Maj", be{e promovirana knigata "Razvoj na govorot vo rana vozrast" od Qubica Kratovalieva, diplomiran psiholog. Knigata e vo izdanie na "Detska radost".


TEATAR

DVE PRETSTAVI

Skopje, 1 mart.

Vo Dramskiot teatar se vo tek podgotovkite za pretstavata "Tetovirani du{i". Tekstopisec na ovaa pretstava e Goran Stefanovski, a re`ijata e na Sa{o Milenkovski. Vedna{ po premierata na ovaa pretstava zapo~nuvaat podgotovkite na pretstavata "Eden ma` i edna `ena", spored tekst na Jordan Plevne{, a vo re`ija na Nika Kosenkova.

"FORTUNA DESPERATA"

Skopje, 5 mart.

Dramata pri Makedonskiot naroden teatar premierno ja izvede teatarskata duodrama "Fortuna desperata" od Lucij Seneka. Ovaa pretstava be{e vo re`ija na bugarskiot gostin Aleksandar Iliev, a ja igraa Traj~e Georgiev i Iskra Veterova.


MUZIKA

SIMFONISKI KONCERT

Skopje, 1 mart.

Vo Domot na armijata, Makedonskata filharmonija odr`a Simfoniski koncert so ruskata pijanistka Ana [torm, a pod dirigentska palka na Patrik [trub, gostin od Germanija. Na programata bea dela od Prokofjev i od [open.

"MESTO NA DISKOT"

Skopje, 1 mart.

Vo Mladinskiot kulturen centar, Muzi~kata mladina na Makedonija go promovira{e proektot "Muzi~ko-informativen centar za mladi". Proektot e prezentiran na cede-rom. Na kompakt-diskot "Mesto na diskot" se pretstaveni dela na mladi makedonski kompozitori.

TRADICIONALEN KARNEVAL

Strumica, 1 mart.

Petdnevnite karnevalski dena zavr{ija so praznikot Trimeri.

Vo tekot na Karnevalot prodefiliraa pove}e od 5.000 u~esnici pod maski, a go sledea okolu 50.000 qubiteli na ovoj Karneval.

VE^ER NA JAPONSKA MUZIKA

Skopje, 2 mart.

Vo Domot na armijata be{e odr`an koncert na japonski tradicionalen `i~an instrument-{amisen, vo izvedba na Den-no-Kai i Hiromicu agacuma. Specijalen gostin be{e Vlatko Stefanovski, na{ eminenten gitarist.

FRANCUSKO-MAKEDONSKA VE^ER

Skopje, 4 mart.

Vo Muzejot na grad Skopje, Kamerniot orkestar na Makedonskata filharmonija odr`a francusko-makedonska muzi~ka ve~er pod dirigenstvo na @an Pjer [mit od Francija so violinistot Aleksandar Krapovski kako solist. Na programata bea dela od Koreli, Dandelo, Lekler, Kolarovski i Glik.


FILM

"VREME NA PLA^EWE"

Skopje, 27 fevruari.

Vo Gradskiot park bea snimeni prvite kadri od igraniot film "Vreme za pla~ewe". Producent na filmot e Makedonska televizija, a scenarioto i re`ijata se na Kole Angelovski. Filmot }e bide qubovna melodrama {to gi sledi sudbinite na ~etvorica vozrasni lu|e.