MAKEDONSKA KUJNA

KRALSKA ^ORBA

Potrebno:

- ostatoci od pile{ko meso (ili edno belo meso svareno so sol);

- 40 gr. bra{no;

- 40 gr. puter;

- litar supa od koko{ka;

- zelen~uk za supa;

- sol;

- morsko orev~e;

- `ol~ka;

- malku belo vino;

- 2 la`ici pavlaka.

Podgotvuvawe:

Bra{noto se propr`uva so puter, se preliva so supa, se dodava ise~kaniot zelen~uk za supa i se ostava da provrie. ^orbata se vari na tivok ogan dodeka zelen~ukot omekne. Potoa se posoluva i se dodava morskoto orev~e. Otkako }e se trgne nastrana, se dodava `ol~kata izmatena so malku vino i pavlaka. Na krajot, vo gotovata ~orba se dodava pile{koto meso ise~eno na kocki.


TOP^IWA OD LE[NICI I ^OKOLADO

320 grama le{nici se pe~at vo rerna, im se vadi lu{pata i se melat na ma{ina. Vo sad se matat 120 gr. puter so 200 gr. {e}er, se dodava 120 gr. ~okolado i na krajot se stavaat melenite le{nici. S# dobro se mati. Tavata se prema~kuva so maslo i se "posoluva" so bra{no. Od smesata se pravat top~iwa, koi se ostavaat malku da postojat. ^etvrtina kilogram {e}er se vari so malku voda, pa sekoe top~e (zaka~eno na ~epkalka) se potopuva vo vareniot {e}er, a potoa se ostavaat da se isu{at.


POTPE^EN PRAZ

Potrebno:

- 1 kg. praz;

- 3 la`ici bra{no;

- ~a{a mleko;

- 2 la`ici pire od domati;

- sol, crn piper;

- 4 la`ici rendan ka{kaval;

- jajce, maslo i magdonos.

Podgotvuvawe:

Prazot se ~isti, se se~e na par~iwa od okolu 5-6 sm. i se obaruva vo posolena voda dodeka ne omekne (okolu 15 minuti). Vnimatelno se vadat par~iwata, se cedat, a potoa se redat vo podma~kan ognootporen sad. Vo dve ~a{i voda vo koja se varel prazot se dodava maslo, dobro izmateno bra{no so malku te~nost, mleko, edna `ol~ka, pire od domati, sol, crn piper, rendan ka{kaval i na kraj sneg od belkata. So ova se preliva prazot i se pe~e vo rerna okolu 20 minuti. Pred slu`ewe se stava sitno se~en magdonos.

A.P.