SPORT

FUDBAL: Prvi ~etvrtfinalni sredbi

NESPORTSKA SITUACIJA ME|U NAVIVA^ITE

  • "Pelister" - Vardar" 2:1 (1:0)

Na prvata sredba od ~etvrtfinaleto me|u "Pelister" i "Vardar" vo Bitola pobedi "Pelister" so 2:1 (1:0). Vo 27-mata minuta Momirovski se obide so udar, a po nego vedna{ i Micevski. Samo tri minuti podocna Blesing od 25 metri vozvrati so udar. Najserioznata {ansa za "Pelister" be{e vo 36-tata minuta koga po udarot na Stisniovski topkata ne dojde do Micevski. Vo 43-tata minuta se obiduva i Grozdanov od 20 metri da go sovlada Ili}. Golmanot na "Vardar" reagira{e pogre{no vo 45 minuta, a Dimov od 10 metri precizno ja pogoduva mre`ata i "Pelister" vodi so 1:0.

Na po~etokot na vtoroto poluvreme Momirovski go postignuva i vtoriot gol za "Pelister". Vo 62-ta minuta Borov bie silno kon golot na To{i}, no topkata zavr{uva vo racete na golmanot. Sleduvaa minuti koga "pelisterci" se povlekoa na svojata polovina, a gostite od Skopje pravat mal pritisok. Vo 79-tata minuta na edna to~ka okolu {esnaesetnikot natr~uva Beganovi} i so silen udar go pogoduva dolniot lev agol na To{i} i toa e namaluvawe na rezultatot. Po ova ima{e mal prekin na sredbata, poradi toa {to "komitite", koi vo Bitola dojdoa vo vtoroto poluvreme, frlaa predmeti na terenot. Vo 85-tata minuta Kapinkovski silno bie po eden sloboden udar, no samo vo golmanot Ili}, a vedna{ potoa sleduva u{te edna nesportska situacija, koga skopskite "komiti" so kamewa i drugi predmeti frlaat vrz "~kembarite". No, i ovoj incident brzo se smiri.


ODBOJKA

"KOMETAL STUDENT" - "HAPOEL" 3:2

Vo natprevar od {estata grupa od Top-tim kupot koj se igra{e vo Skopje, odbojkarkite na "Kometal Student" ja zabele`ija prvata pobeda, protiv izraelskata ekipa "Hapoel" so 3:2 (19:25, 29:27, 25:23, 11:25, 15:12).


ODBOJKA

PORAZ NA "RABOTNI^KI FER[PED"

Odbojkarkite na "Rabotni~ki Fer{ped" vo poslednoto kolo od Top-tim kupot se prostija so poraz, na gostuvaweto vo U`ice (SRJ). Ekipata na "Jedinstvo" so 3:0 (25:14, 25:19, 25:8) ja sovlada ekipata na "Rabotni~ki Fer{ped".


PLIVAWE

MAKEDONIJA IMA SAMO EDEN POKRIEN BAZEN

Pliva~kiot sojuz na Makedonija ima minusno saldo na smetkata od 70.000 gm, a vo poslednite 4-5 meseci pliva~ite ne u~estvuvaa na EP vo kratki bazeni vo Valensija, kako i na mitinzite od Svetskiot kup vo Berlin, Rim i Pariz. Ova be{e re~eno na odr`anoto Sobranie na PSM, na koe se razgovara{e za aktuelnite sostojbi vo pliva~kiot sport, no be{e istaknato deka Makedonija od tri pokrieni bazeni se svede na samo eden, "Olimpiskiot" vo Skopje, koj mo`e mnogu brzo da bide zatvoren, a pliva~ite da ostanat na ulica. Na Sobranieto bile pokaneti i pretstavnici od Agencijata za mladi i sport i Javnoto pretprijatie za stopanisuvawe so sportski objekti, no, za `al, na vakvata te{ka sostojba vo momentov, nikoj od dvete povikani organizacii ne najde za shodno da prisustvuva.

Podgotvila: Zorica NASKOVSKA