KULTURA

Novo od Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija

ADRESAR ZA NA[I LITERATI

  • Ovoj adresar ili prira~nik na po{irokata kulturna i obrazovna javnost }e & dade mo`nost da gi ima na uvid re~isi site makedonski pisateli na edno mesto, a so toa da si ja olesnat rabotata okolu potragata na podatoci za sekoj avtor

Neodamna od pe~at izleze adresarot ili prira~nik "Makedonski pisateli" vo izdanie na Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija. Na ovoj prira~nik ve}e podolgo vreme se ~eka{e i eve, so naporite na prethodnite pretsedatelstva na Dru{tvoto, a posebno poslednovo, prira~nikot stana pristapen do ~itatelskata publika.

Spored akademik Gane Todorovski, koj ima{e ~est, kako za prviot prira~nik {to be{e objaven 1987 godina, taka i za ovoj da bide vovedni~ar, "Ovoj prira~nik ima za cel da informira za najnovite fakti od `ivotot i deloto na onie makedonski pisateli, koi{to kako ~lenovi na DPM vnele svoj prilog vo raste`ot na makedonskata literatura, vo vtorata polovina na HH vek, imeno, vo periodot na nejziniot regularen razvitok (1945-2000 godina)".

Ovoj adresar sodr`i bio-bibliografski podatoci za okolu 350 makedonski pisateli i poeti {to `iveat i sozdavaat na tloto na Makedonija i nadvor od nea: Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Vlasi i drugi.

Se razbira, ovde ne se opfateni nezavisnite pisateli koi pred nekolku godini se otcepija od DPM i formiraa sopstvena asocijacija. Me|utoa, na li~no barawe na nekoi nezavisni pisateli, tie se vklu~eni vo adresarot. Toa se: Kole ^a{ule, akademik Petre M. Andreevski, Bla`e Minevski, Slave \orgo - Dimoski, Dimitar Solev i Srbo Ivanovski.

Po objavuvaweto na ovoj adresar i negovoto promovirawe, od nezavisnite pisateli (preostanatiot del) ima{e reagirawe poradi nivnata nezastapenost.

Inaku, ovoj adresar ili prira~nik na po{irokata kulturna i obrazovna javnost }e & dade mo`nost da gi ima na uvid re~isi site makedonski pisateli na edno mesto, a so toa da si ja olesnat rabotata okolu potragata na podatoci za sekoj avtor.

Tranzicionite turbulencii ne ja odminuvaat nitu ovaa eminentna asocijacija. Kako nikoga{ dosega, iako uslovite za `iveewe se te{ki, vo Makedonija se javuvaat s# pove}e mladi i talentirani poeti i pisateli, kako odgovor na site ataci vrz na{ata samobitnost. Najverojatno, vo tretiot adresar {to vo idnina }e se pe~ati, }e vlezat i novi poeti i pisateli, koi so svoite dela }e zaslu`at da stanat ~lenovi na DPM.

Treba da se istakne deka ovoj adresar ne }e izleze{e pred javnosta, ako ne be{e finansiski potpomognat od Ministerstvoto za kultura.


"Teorija na novinarstvoto" od d-r Tome Gruevski

PREDIZVIK ZA NOVI U^EBNICI

  • Bez razlika kako }e bide ocenet ovoj u~ebnik od strana na stru~wacite od ovaa oblast, pri nedostatok na sopstveni u~ebnici, sekoe popolnuvawe na ovaa praznina treba da se pozdravi

Vo kus vremenski period, d-r Tome Gruevski povtorno ni se javuva so svoj trud. Ovoj pat stanuva zbor za u~ebnik koj e namenet za studentite po novinarstvo i novinarite voop{to. Sodr`inata na ovoj u~ebnik e struktuirana vo dva dela. Prviot del gi obrabotuva komunikolo{kite aspekti, strukturata na novinarskiot izraz, subjektite na komuniciraweto, principite na `urnalistikata i sredstvata za masovno komunicirawe, a vtoriot del, celosno e posveten na analiti~kite `anrovi vo novinarstvoto.

Bez razlika kako }e bide ocenet ovoj u~ebnik od strana na stru~wacite od ovaa oblast, pri nedostatok na sopstveni u~ebnici, sekoe popolnuvawe na ovaa praznina treba da se pozdravi.

Se razbira, koga stanuva zbor za d-r Tome Gruevski, ne treba da se somnevame vo negovite kvaliteti. Toj e avtor na pedesetina nau~ni trudovi i pribli`no u{te tolku monografii, recenzii i drugo. ]e navedeme samo nekolku: "Pe~atarstvoto i izdava{tvoto vo Bitola" kade {to d-r Tome Gruevski e koavtor so u{te nekolku avtori na ovaa tritomna kniga. Vo 1999 godina za ovaa kniga so preostanatite avtori d-r Tome Gruevski ja dobi nagradata "4 Noemvri" na grad Bitola. Inaku, toj e i ~len na Dru{tvoto za nauka i umetnost na Bitola.

Vtora nagradena kniga sega od Izdava~ite i kni`arite na Makedonija za 1999 godina mu e dodelena za dvotomnata kniga "Istorija na novinarstvoto".

Drugi pozna~ajni dela od oblasta na novinarstvoto e negovata doktorska disertacija na tema: "Sovremeniot pe~at vo Makedonija (1944-1994)". So toa Tome Gruevski stanuva prv doktor po informacisko-komunikaciski nauki vo Makedonija. Potoa, "Monografija za Studentski zbor (1949-1984)", "Javnoto informirawe vo Makedonija (1991)", "Pregled na makedonskiot pe~at (1885-1992)". D-r Tome Gruevski e i dobitnik na nagradata "Mito Haxivasilev - Jasmin" od oblasta na publicistikata.

Denes d- r Tome Gruevski e direktor na NIP "Studentski zbor" i vonreden profesor na Fakultetot po `urnalistika po predmetot Istorija na novinarstvoto.

Po ovoj povod, treba se naglasi i Novinsko-izdava~koto pretprijatie "Studentski zbor" vo ~ie izdanie e pe~aten ovoj u~ebnik, a so finansiska pomo{ od Ministerstvoto za kultura. Ova delo e zamisleno kako multimedijalen proekt, bidej}i celiot u~ebnik mo`e da se najde na kompakt-disk.

Se nadevame deka d-r Tome Gruevski nema da ostane samo na ovoj u~ebnik, bidej}i novinarstvoto e kompleksna nau~na disciplina, a toa }e pretstavuva nov predizvik za izrabotka na novi u~ebnici.

Boris Apostolov