SUPA OD KOSKI

Potrebno:

- 500-750 gr. govedski koski;

- 2 litra voda;

- sol;

- vrzalka zelen~uk za supa;

- glavi~ka kromid;

- 1 domat.

Podgotvuvawe: Skr{enite koski dobro se mijat i se varat okolu tri ~asa. Se dodava is~isteniot zelen~uk za supa, is~isteniot kromid i domatot, se posoluva po vkus i seto toa dobro se vari. Supata se cedi, se dosoluva, ako treba, i se dodava testenina podgotvena doma ili gotova. Dokolku supata ne e matna se ostava bistra, a dokolku e matna toga{ mo`e da se zgusne so edno mateno jajce, so ocet ili limon.


SELSKA SALATA

Potrebno:

- glavica zelena salata;

- vrzalka mlad kromid;

- 2 domata;

- 15 crni maslinki;

- 150 gr. kozjo ili ov~o sirewe;

- magdonos;

- nane;

- 2 la`ici maslinovo ili obi~no maslo;

- ocet ili sok od limon.

Podgotvuvawe: Izmienata zelena salata se se~e na rezanki, se dodava se~eniot mlad kromid, magdonos, nane i se prome{uva. Potoa se dodava sireweto ise~eno na kocki, se posoluva i se dodava crn piper. Se preliva so maslinovo (ili obi~no) maslo, izme{ano so ocet ili sok od limon.


POLNETO PILE

Potrebno:

- edno pile;

- 250 gr. svinsko meso;

- sol;

- crn piper;

- crven piper;

- 100 gr. {ampiwoni;

- filxan varen oriz;

- 1/4 l. pavlaka;

- 2 la`ici bra{no;

- mast ili maslo.

Podgotvuvawe: Is~istenoto i izmieno pile se polni so filot napraven od sitno se~eno svinsko meso na koe mu se ve}e dodadeni sol, crn i crven piper, varen oriz, ise~kani {ampiwoni. Otkako pileto }e se napolni, se prema~kuva so maslo i se pe~e vo zagreana rerna. Pred kraj na pe~eweto se stava pavlaka izme{ana so bra{no i se ostava da se potpe~e. Se servira se~eno na par~iwa, prelieno so sokot vo koj se pe~elo. So polnetoto pile se slu`i salata.

A.P.