KULTURA

FOLKLOR: Dvegodi{en jubilej na KUD "Aleksandar Makedonski"

AMBASADORI NA MAKEDON[TINATA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • So splet igri od Skopsko, igraorcite od Kulturno-umetni~koto dru{tvo "Aleksandar Makedonski" istovremeno go zavr{ija, no i go zapo~naa pohodot za novi nastapi i osvojuvawa pod dirigentskata palka na nivniot umetni~ki direktor Zlate Bonevski

Svojot jubilej, dve godini od formiraweto na Kulturno-umetni~koto dru{tvo "Aleksandar Makedonski", ~lenovite na Dru{tvoto go odbele`aa so igra i pesna. Potomcite na Aleksandar Makedonski i ovoj pat &  ostanaa verni na tradicijata, dostojni na svoeto ime Makedonci.

Folklorot - tradicija prenesuvana so generacii

Osogovka vo izvedba na ma{kata grupa

Nekolku ora izigrani od postarite pioneri

Od svoeto postoewe Dru{tvoto odr`alo okolu 50 koncerti, kako i gostuvawa nadvor od granicite na Makedonija, i toa vo: Bugarija, Holandija, Belgija i Hrvatska. KUD "Aleksandar Makedonski" ima 120 ~lenovi koi igraat vo tri grupi: pioneri, postari pioneri i mladinci.

Najmladite igraorci, pred publikata vo prepolnetata sala vo Domot na ARM, gi izigraa: Pravoto, Puf~anskoto i oroto Pembe, Osogovkata ja izvede ma{kata grupa vo koreografija na Mitko Aleksov i \or|i Dim~evski, a postarite pioneri se pretstavija so orata: Ratevka, Berovka i [opska petorka.

Igri od Skopsko

Splet igri od Egejska Makedonija (KUD "Kitka")

 

Gosti na koncertot bea i KUD "Kitka" koi so splet igri od Egejska Makedonija go zbogatija repertoarot na manifestacijata, a u~estvo zemaa i mnogu drugi estradni umetnici kako: Efto Pupinovski, Ilija Psaltirov, Darko Dimitrievski, grupata "Melodija" i glumcite \okica Lukarevski i Emin Unxel.

So splet igri od Skopsko, igraorcite od Kulturno-umetni~koto dru{tvo "Aleksandar Makedonski" istovremeno go zavr{ija, no i go zapo~naa pohodot za novi nastapi i osvojuvawa pod dirigentskata palka na nivniot umetni~ki direktor Zlate Bonevski.

Makedonskoto folklorno nasledstvo go otslikuva bitieto na na{iot Makedonec, koj so vekovi nanazad so golema qubov go ~uval i prenesuval, od koleno na koleno, na{iot folklor. Folklorot so decenii i so vekovi e na{ na~in na opstojuvawe i sprotivstavuvawe na site smisleni i bezobyirni nastojuvawa za denacionalizacija.