IZLO@BI

SKULPTURI

Skopje, 14 fevruari.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`bata na Aneta Bo`inova, naslovena kako "Psiholo{kite sostojbi niz sekojdnevnoto ~ovekovo bitisuvawe". Bea pretstaveni dvaeset skulpturi raboteni vo drvo, bronza i poliester.

MAKEDONSKI DELA VO SAD

Wujork, 16 fevruari.

Vo "Grili skver galeri" be{e otvorena proda`na izlo`ba na sliki i skulpturi od umetnici od zemjava i od sosedna Jugoslavija. Sekoj od avtorite se pretstavi so po tri dela, izbrani od umetnicite i od Tihomir Kondev, kolekcioner i organizator na izlo`bata.

UMETNICI - POSTDIPLOMCI

Skopje, 17 fevruari.

Vo Likovniot salon na DLUM se otvori izlo`ba na umetnici-postdiplomci na Holandskiot umetni~ki institut od Enskrede. U~esnici se Verica Dimeska od Makedonija, Huan Hag od Kolumbija, Rita Inez od Avstrija i Danstan Lou od Anglija. Nivniot zaedni~ki nastap e spoj me|u instalacija i performans.


KNIGI

"ME\U DVE REKI, ZEMJA"

Skopje, 14 fevruari.

Vo Mladinskiot kulturen centar se odr`a promocija na knigata "Me|u dve reki, zemja" od Tri{o Stojanovski. Stihozbirkata sodr`i izbor od poetskoto tvore{tvo na Stojanovski.

"NOBEL PROTIV NOBEL"

Skopje, 14 fevruari.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija be{e promovirana najnovata stihozbirka od poetesata Lidija Dimkovska naslovena kako "Nobel protiv Nobel". Dosega poetesa Dimkovska na ~itatelite im e poznata po stihozbirkite "Ro`bi od istok", "Ognot na bukvite" i "Izgrizani nokti".

PRISTAPNA BESEDA

Skopje, 15 fevruari.

Vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite se odr`a pristapna beseda na tema "Nema ni{to razborito ako ostane nerazbrano". Predavaweto se odnesuva za tvore~kiot pridones na akademik Petre M. Andreevski.

NAGRADI ZA KRATOK RASKAZ

Skopje, 16 fevruari.

Vo Kulturno-informativniot centar se dodelija nagradite za kratok raskaz, se odr`a promocija na knigata-karikaturi "Terakoti na `ivotot", a be{e otvorena i izlo`bata na karikaturi od Tome Sekulovski.

BITOL^ANEC VO BUGARSKIOT "STR[EL"

Bitola, 16 fevruari.

Vo najnoviot broj na bugarskoto spisanie za humor i satira "Str{el" objaven e poseben dodatok za balkanskite satiri~ari. Vo nego kako edinstven pretstavnik od Makedonija e pomesten Pande Manojlov od Bitola so prilogot "Sud".

PUBLICISTIKA I NOVINARSTVO

Skopje, 19 fevruari.

Vo Klubot na pratenicite bea vra~eni tradicionalnite nagradi za publicistika i novinarstvo. Godine{nive dobitnici na nagradata za publicistika se Rexep Zlatku za trudovi objaveni vo "Fakti" i "Nova Makedonija" i Bratislav Ta{kovski za knigata "Linija na usvitenost". Nagradata za novinarstvo ja dobi Naum Barxiev.

40 GODINI NA KLUBOT "STALE POPOV"

Bitola, 19 fevruari.

Na ovoj den se navr{ija 40 godini od formiraweto na literaturniot klub "Stale Popov". Za ovoj period niz Klubot pominale plejada literaturni dejci, se slu~ile niza literaturni ~itawa, izdavawe knigi i zbirki, {to dadoa zna~aen pridones za makedonskata literatura.


 TEATAR

"ANTIGONA VO WUJORK"

Skopje, 23 fevruari.

Vo Univerzalnata sala, be{e izvedena pretstavata "Antigona vo Wujork" vo produkcija na Budva Grad Teatar. Likovite vo ovaa pretstava gi odigraa poznatite jugoslovenski akteri: Voja Brajovi}, Milica Mihajlovi}, Branimir Popovi} itn. Pretstavata e rabotena spored vo posledno vreme postavuvaniot tekst na pove}e sceni vo svetot "Antigona vo Wujork" na polskiot emigrant Janu{ Glovacki, a vo re`ija na Bora Dra{kovi}.


MUZIKA

"FOLTIN"

Bitola, 15 fevruari.

Vo Golemata sala pri Domot na kulturata koncert odr`a poznatata bitolska grupa "Foltin". Grupata se pretstavi so materijal od nivniot vtor album "Arhimed", koj od muzi~ki aspekt pretstavuva komunikacija me|u akusti~nata i elektronskata muzika.

KONCERT NA STUDENTKATA ANA

Kumanovo, 15 fevruari.

Vo Centarot na kulturata "Trajko Prokopiev" pijanistkata Ana Josimovska odr`a koncert na koj bea izvedeni dela od Bah, Betoven, Mihel~i~, [open i List. Studentkata Josimovska ima nastapuvano vo Jugoslavija, Bugarija, Slovenija, Anglija, a dobitnik e na pove}e me|unarodni i doma{ni priznanija.

MAKEDONSKA FILHARMONIJA

Skopje, 15 fevruari.

Vo Domot na armijata, Makedonskata filharmonija odr`a koncert pod dirigentskata palka na Oliver Balaburski. Kako solist na violon~elo se pretstavi Pjotr Me`vinski od Germanija. Bea izvedeni dela od Antonin Dvor`ak i Johanes Brams.

BALET

Skopje, 17 fevruari.

Baletot na Makedonskiot naroden teatar ja odr`a obnovata na baletskata pretstava "Tanc na kadetite", od Johan [traus i "[trausijada" od Johan, Jozef i Edvard [traus.

OSNOVOPOLO@NIK NA MAKEDONSKOTO SLIKARSTVO

Skopje, 16 fevruari.

Po povod sedum godini od smrtta na akademik i slikar, Qubomir Belogaski, eden od osnovopolo`nicite na makedonskoto sovremeno slikarstvo, Muzejot na grad Skopje organizira izlo`ba "Delata od donacijata na Qubomir Belogaski". Ovaa izlo`ba e postavena vo galerijata {to go nosi negovoto ime pri Muzejot, a na nea se izlo`eni 30 dela od ciklusot "Bokeqski motivi", akvareli raboteni od 1947 do 1957 godina.

Vo 1991 godina ovoj poznat i renomiran slikar mu podari 159 dela (prete`no akvareli) na Muzejot na grad Skopje. Vo znak na se}avawe i po~it kon li~nosta i deloto na ovoj istaknat tvorec, Muzejot sekoja godina ja odbele`uva godi{ninata od negovata smrt. Pred ~etiri godini Muzejot vostanovi i godine{na nagrada "Qubomir Belogaski" za uspe{no ostvaruvawe - izlo`ba na mlad avtor vo ramkite na Muzejot na grad Skopje.

DIONISOVI ^ESTVUVAWA "MINU UGRINOVSKA"

Skopje, 22-23 fevruari.

Vo organizacija na Kulturniot centar "Skrb i uteha" i teatarot "Skrb i uteha" bea odr`ani Dionisovi ~estvuvawa "Minu Ugrinovska". Prvata ve~er be{e posvetena na dokumentarno-filmska programa. Voveden zbor ima{e Tawa Bitoqanu-Plav{i}, a bea realizirani: "1000 godini kako denot od v~era" (V.Den~ov, T.Stojanovski, T.Bitoqanu Plav{i}), "Bakni go sonceto" (V.Den~ov, T.Stojanovski) i "Vo potraga po golemata majka na pi{aniot zbor" (V.Bo`inovski, V.Iqov, K.Malinov). Vtorata ve~er be{e odr`ana vo Salonot 19,19 kade u~estvuva{e Teatarot "Skrb i uteha" so "Zajdisonce" i Beseda za Goce Ristevski - "Skrb i uteha - 100 godini potoa". Istata ve~er bea pretstaveni knigite: "Monografija na centarot za karpesta umetnost" i "Kako ja otkriv karpestata umetnost vo Makedonija" od d-r Du{ko Aleksovski i "Aleksandar Makedonski" i "Makedonija-praistorija, imperija i denes" od Sime Pandovski.