SEKOJDNEVIE

Problemite so koi se soo~uva skopskata Op{tina "Petrovec"

MO@EME DA FUNKCIONIRAME KAKO SAMOSTOJNA OP[TINA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Porane{noto javno komunalno pretprijatie poradi nekvalitetno rabotewe ja zadol`i op{tinskata kasa so zna~itelni sredstva i tokmu poradi toa mnogu komunalni problemi ostanaa nere{eni, veli g. Bla`e Arsovski, na~alnik na upravnite organi na Op{tinata "Petrovec"
  • Faktot deka i vo izminatite ~etiri godini funkcionirame, a i site dosega{ni aktivnosti prevzemeni za re{avawe na niza problemi koi ja ti{tat Op{tinata "Petrovec", ni davaat za pravo da ka`eme deka mo`eme da opstaneme kako samostojna Op{tina

Op{tinata Petrovec ima sedumnaeset naseleni mesta od koi sedum se vo grupata na stopanski nedovolno razvieni podra~ja. Toa se naselenite mesta R'`ani~ino, Dolno, Sredno i Gorno Kowari, Su{ica, Divle, Gradimanci, Blace, Ko`le, Badar, ]ojlija, Ogwanci, ^iflig (koe se nao|a vo atarot na naselenoto mesto ]orlija i koe s# u{te ima nedifiniran status na naseleno mesto). Sovetot na Op{tinata go so~inuvaat trinaeset sovetnici od deset politi~ki partii. Od niv dvajca se Albanci, dvajca Bo{waci (od dve razli~ni politi~ki partii), eden Srbin, a preostanatite se Makedonci. Re{enijata gi donesuvaat po pat na konsenzus.

Vo spomenatata Op{tina osven makedonskoto naselenie, dvaeset procenti od naselenieto se Albanci, potoa Srbi, Bo{waci i Romi.

Nie se gri`ime za revitalizacija i obnova na selata, a sorabotuvame i so Biroto za stopanski nedovono razvieni podra~ja, veli Bla`e Arsovski, na~alnik na upravnite organi na Op{tinata "Petrovec". Vo izminatiot period se izvr{i urbanizacija na site naseleni mesta, a akcentot be{e staven na naselenoto mesto ]orlija. Vo dogovor so Direkcijata za civilna i vozdu{na plovidba i vo dogovor so Ministerstvoto za transport i vrski dogovoreno e da ne se vr{i dislokacija tokmu na ova naseleno mesto, zatoa {to so samata urbanizacija ova naseleno mesto predvideno e da se podeli vo nekolku zoni. Vo prvata zona e zabraneta gradba, a vo tretata i ~etvrtata zona }e mo`at slobodno da se gradat objekti. Ova be{e najadekvatno re{enie za spomenatoto naseleno mesto, zatoa {to so negovata urbanizacija na nekoj na~in ja oslobodivme i dr`avata da gi dislocira spornite objekti koi{to ja zagrozuvaa bezbednosta pri sletuvaweto na avionite.

VODOVODNA I KANALIZACISKA MRE@A

Dolgo vreme `itelite na ovaa Op{tina imaat problemi i so vodosnabduvaweto. Tokmu zatoa go pra{avme g. Arsovski do kade e razre{uvaweto na spomenatiot problem.

orane{noto javno komunalno pretprijatie, poradi nekvalitetno rabotewe, ja zadol`i op{tinskata kasa so zna~itelni sredstva i tokmu poradi toa mnogu komunalni problemi ostanaa nere{eni, objasnuva g. Arsovski. Na edna od na{ite naredni sednici }e go pokreneme i toa pra{awe za koe se nadevame deka }e iznajdeme najadekvatno re{enie. Tokmu poradi ovie problemi komunalniot smet vo Op{tinata "Petrovec" od 13 fevruari go sobira JKP "Ilinden" so svoi vozila. Stanuva zbor za istite onie naseleni mesta kade {to be{e vospostavena praksa smetot da go sobira na{eto Javno komunalno pretprijatie. Vo momentov smetot se sobira vo R'`ani~ino, Petrovec i Katlanovo, dodeka za drugite naseleni mesta se pravat napori da se iznajde opravdana ekonomska pri~ina i smetot da po~ne da se sobira i tamu. Proektot za fekalna kanalizacija e napraven vo 1998 godina i za nego gi imame site potrebni soglasnosti i odobrenija za gradba. Be{e zamisleno fekalnata kanalizacija da gi prifati otpadnite, fekalnite i tehnolo{kite vodi i treba da se protega od seloto Miladinovci kon objektite vo koi se locirani vojnicite na ARM, aerodromot Petrovec i samata Op{tina.

Fakt e deka skopskiot Aerodrom minatata godina prifati dva miliona patnici i potrebata od vakva fekalna kanalizacija e neophodna. Naselenite mesta Petrovec, R'`ani~ino, ]ojlija i Ogwanci, vo soglasnost so ovoj proekt, se predviduva da se snabdat so zdrava voda za piewe, {to vo momentov funkcionira na teritorijata na Op{tina "Ilinden". Kapacitetot na ovoj regionalen vodovod e dovolen za normalno da funkcionira pri povrzuvaweto i da mo`at lu|eto od spomenatite naseleni mesta da go koristat. Lu|eto od Op{tina "Petrovec" vo ovoj regionalen vodovod imaat u~estvuvano so nad 51 otsto, a s# u{te nemaat voda za piewe. Zna~i, stanuva zbor za lu|e koi imaat uplateno za priklu~ok, a s# u{te nemaat voda za piewe, dodava g. Arsovski vo vrska so postavenoto pra{awe za komunalnite problemi.

ZONA NA MALO STOPANSTVO

Op{tinata napravila videoanimacija so koja{to ponudila Zadru`niot dom, koj vo momentov se nao|a vo mnogu lo{a sostojba, da go preadaptira vo mini-trgovski centar. Za toa bila najavena germanska donacija. Isto taka, imalo i inicijativa gospodinot Vawa Bitoqanu vo vremeto koga be{e direktor na JP za stopanisuvawe so aerodromskite uslugi, da se napravat stanbeni objekti za potrebite na javnoto pretprijatie. Me|utoa, poradi niza problemi koi se slu~ile vo me|uvreme i ovaa inicijativa propadnala. No, Javnoto pretprijatie za aerodromski uslugi & dol`i na Op{tinata "Petrovec" iznos pogolem od 800.000 germanski marki.

To~na e konstatacijata deka stanuva zbor za ovoj iznos, koj{to treba da se plati na smetka na komunalna taksa za ureduvawe na grade`no zemi{te, za da mo`at da gi dobijat site potrebni dokumenti za gradba. Objektot e namenet za visoki gosti koi }e doa|aat vo dr`avava, da bidat smesteni tokmu vo nego. Vo pove}e navrati imame isprateno dopis do JP za aerodromski uslugi za naplata na ovie sredstva, me|utoa odgovor za toa dosega nemame, veli g. Arsovski.

Ve}e podolgo vreme vo ovaa Op{tina e prisuten problemot so vozilata koi ja zaobikoluvaat naplatnata rampa, a pri toa ja izbegnuvaat naplatata na patarinata. Tie seriozno ja naru{uvaat bezbednosta na soobra}ajot vo Op{tinata. Za ovoj problem g. Arsovski veli deka navistina e seriozen i deka ginat premnogu deca od sredno{olska vozrast. Voza~ite na te{kite vozila poradi ekonomski pri~ini ja zaobikoluvale rampata. Toa se slu~uvalo i kaj naplatnata rampa kaj Katlanovo, a pri toa ne vodat smetka za bezbednosta vo soobra}ajot. Minatata godina `ivotite gi zagubile dve de~iwa, dvajca vozrasni lu|e, imalo i mnogu katastrofalni soobra}ajni nesre}i vo Katlanovo. Tie duri organizirale i miroven protest. No, od celata nivna akcija uspeale samo da postavat soobra}ajni znaci za regulirawe na soobra}ajot tokmu vo ova naseleno mesto. Od ednata strana na ulicata napravile pe{a~ka pateka, no treba i od drugata strana, a za toa im trebaat sredstva. Vo Op{tinata profunkcioniralo i uli~noto osvetluvawe.

Op{tinata ne samo {to pravi napori da obezbedi lokacija za site onie koi{to sakaat da investiraat vo maloto stopanstvo, tuku i odredi lokacii, a site zainteresirani po pat na javen konkurs mo`at da konkuriraat. So ovoj plan ve}e e izgradena Veterinarnata ambulanta, ima izdadeno lokacija za bitolskata Mlekarnica za gradba na nejzin pogon, a na izlezot od Petrovec mnogu skoro }e po~ne da se gradi golem magacin za potrebite na Crveniot krst na Makedonija, gi objasnuva idnite planovi g. Arsovski.

Op{tinata "Petrovec", kako {to veli toj, mo`e samostojno da funkcionira i dodava:

Faktot deka i vo izminatite ~etiri godini funkcionirame, a i site dosega{ni aktivnosti prezemeni za re{avawe na niza problemi koi ja ti{tat Op{tinata "Petrovec", ni davaat za pravo da ka`eme deka mo`eme samostojno da funkcionirame kako Op{tina.


Se predviduva naselenite mesta Petrovec, R'`ani~ino, ]ojlija i Ogwanci da se snabdat so zdrava voda za piewe, {to vo momentov funkcionira na teritorijata na Op{tina "Ilinden". Kapacitetot na ovoj regionalen vodovod e dovolen za normalno da funkcionira pri povrzuvaweto i da mo`at lu|eto od spomenatite naseleni mesta da go koristat. Lu|eto od Op{tina "Petrovec" vo ovoj regionalen vodovod imaat u~estvuvano so nad 51 otsto, a s# u{te nemaat voda za piewe. Zna~i, stanuva zbor za lu|e koi imaat uplateno za priklu~ok, a s# u{te nemaat voda za piewe.


Imalo i inicijativa gospodinot Vawa Bitoqanu vo vremeto koga be{e direktor na JP za stopanisuvawe so aerodromskite uslugi, da se napravat stanbeni objekti za potrebite na ova javno pretprijatie. Me|utoa, poradi niza problemi koi se slu~ile vo me|uvreme i ovaa inicijativa propadnala. No, Javnoto pretprijatie za aerodromski uslugi & dol`i na Op{tinata "Petrovec" iznos pogolem od 800.000 germanski marki.