IZLO@BI

"SLIKI"

Skopje, 8 fevruari.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`ba na Gavril Gavrilovski, pod naslov "Sliki". Ovoj umetnik slika odbrani temi od ambientot vo koj `iveel. Omilena tema mu e Ohrid so negovata prekrasna arhitektura i mnogubrojnite crkvi.

DELA NA HOLUBEKOVA

Skopje, 8 fevruari.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`bata na likovniot umetnik Zuzana Holubekova. Taa e istaknat pretstavnik na naivnoto slikarstvo i ~len na Galerijata na likovnata umetnost na Kova~ica-Padin. Bea izlo`eni 15 likovni ostvaruvawa, raboteni vo maslena tehnika na platno, grafiki i akvareli.

SPECIFI^NA TEHNIKA

Kumanovo, 8 fevruari.

Vo Centarot za kultura "Trajko Prokopiev" be{e otvorena izlo`ba na Milka Serdarevi} od Skopje. Avtorkata se pretstavi so 25 dela, raboteni vo specifi~na tehnika srma na hamer. Ova e nejzina vtora samostojna izlo`ba.

FOTOGRAFII

[tip, 9 fevruari.

Vo Gradskata biblioteka be{e otvorena izlo`ba na fotografii od francuskiot sobira~ Bernar Fokon. Na izlo`bata bea prezentirani 500 fotografii na 20 panoa, nasloveni kako "Najubaviot den od mojata mladost".


KNIGI

NAJDOBRO PROZNO DELO

Skopje, 7 fevruari.

Romanot na Venko Andonovski, "Papokot na svetot" ja dobi nagradata "Stale Popov", koja Dru{tvoto na pisatelite ja dodeluva za najdobro prozno ostvaruvawe vo minatata godina. Nagradeniot roman na prvata sednica na Komisijata vleze vo konkurencija so {est naslovi, a na vtorata sednica be{e vo konkurencija so "Adamovoto rebro" na Olivera Nikolova i "Raskazi" od Petre Bakevski.

NAGRADENA POEMA

Skopje, 7 fevruari.

Na centralniot nastan na godine{nive jubilejni, 50-ti "Prli~evi besedi", be{e proglasen laureatot na Prli~eviot konkurs za najdobra poema za 2000 godina, makedonskiot poet Stevo Simski za negovata nagradena poema "Ra|aweto na angelot". Poemata e koncipirana vo klasi~no-moderen manir, sodr`i sosema slobodni stihovi koi se karakteriziraat so pove}eslojnost na motivite, mo}ta na voljata i istrajnosta itn.

DETSKA KNIGA

Skopje, 8 fevruari.

Knigata "Ve~eri kraj {adrvanot" na Miho Atanasovski, vo izdanie na "Detska radost" e dobitnik na nagradata "Van~o Nikoleski". Ovaa nagrada ja dodeluva Dru{tvoto na pisatelite za najdobra kniga za deca i mladi izdadena vo minatata godina.

PROMOVIRANI DVE KNIGI

Skopje, 9 fevruari.

Vo Muzejot na sovremena umetnost bea promovirani knigite "Kulturna politika: kratok voda~" od Sajmon Mandi i "Evropski kulturni mre`i" izdanie na fondacijata Institut otvoreno op{testvo. Knigite gi promovira{e ministerkata za kultura, Ganka Samoilovska-Cvetanova.

POETSKI FESTIVAL

Zagreb, 12 fevruari.

Na Me|unarodniot poetski festival koj se odr`a neodamna, makedonski pretstavnici bea poetite Bogomil \uzel i Gane Todorovski. Dvajcata makedonski avtori bea zastapeni so po edna poetska tvorba - "Pesna za pesnata" od \uzel i "Biografija" od Todorovski. So ovoj zagrebski festival, Hrvatskoto dru{tvo na pisatelite go odbele`a stogodi{noto postoewe.

"ISTORIJA NA MAKEDONIJA"

Krakov, 12 fevruari.

Monografijata "Istorija na Makedonija" od Irena Stavovi-Kafka e prvo kompletno izdanie za istorijata na makedonskiot jazik vo Polska. Knigata go opfa}a periodot od praistorijata na Makedonija, pa s# do denes.


TEATAR

SCENSKI SPEKTAKL

Bitola, 9 fevruari.

Premierata na bitolskiot Naroden teatar "Crkvi~eto ^etirieset ma~enici vo Bitola", be{e golem scenski spektakl. Na scenata ili zad nea bea vklu~eni okolu sto u~esnici. Pretstavata vsu{nost e dramatizacija na romanot so ist naslov na bitolskiot prozaist Vladimir Kostov.

"CRNILA"

Skopje, 10 fevruari.

Vo MKC se realizira izvedbata na proektot "Crnila" od Kole ^a{ule, vo re`ija na Violeta Xoleva. Po izleguvaweto na pretstavata dva pati pred publikata, sleduva{e i treta izvedba.

BUGARSKA PRETSTAVA

Skopje, 11 fevruari.

Vo Teatarot za deca i mladici premierno be{e izvedena kuklenata pretstava "Lakomata meca" na avtorot Ran Bosilek, vo re`ija na Darin Petkov, i dvajcata od Bugarija. Ovaa detska pretstava e rabotena spored mnogu popularnata bugarska prikazna, a nejziniot avtor Ran Bosilek e najdobriot raska`uva~ na prikazni vo Bugarija.


MUZIKA

GOSTI OD GERMANIJA I MOLDAVIJA

Skopje, 8 fevruari.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a simfoniski koncert na koj nastapija dirigentot Patrik [traub od Germanija i violon~elistot Marin Sme{noj od Moldavija. Na programata bea dela od Mendelson - uvertira "Hebridi", od Lalo - koncert za violon~elo i orkestar vo d-mol i od Brams-Simfonija br.2 vo d-mol.

SLOVENE^KI PRAZNIK

Skopje, 8 fevruari.

Vo organizacija na slovene~koto zdru`enie "Franc Pre{ern" od Skopje i Ambasadata na Republika Slovenija, a po povod slovene~kiot praznik na kulturata, vo "Salonot 19,19" se odr`a sve~en koncert. Bea izvedeni dela od Peti~, [kerjanc, [ubert, Rodrigo, Pu~ini, @upan~i~ itn.

MULTIMEDIJALNA PROMOCIJA

Skopje, 9 fevruari.

Vo Muzejot na grad Skopje, se odr`a multimedijalna promocija na finalnite produkti od festivalot "Se razbudiv vo dvi`ewe". Na ovaa promocija bea prezentirani: muzi~kata cd -kompilacija, 10. Most-"Festival na urbana kultura", dokumentarniot film "Se razbudiv vo dvi`ewe" itn.