EKOLOGIJA

Promovirana crno-belata ekolista

NAJCRNA UPRAVATA ZA HIDROMETEOROLO[KI RABOTI

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Godinava za prvpat be{e dodeleno i specijalno priznanie, koe mu pripadna na Toni Popovski kako prv minister za `ivotna sredina i negovite zaslugi kako borec za opstojuvawe na Ministerstvoto

Tradicionalno i ovaa godina Ekolo{kiot pres-centar (EPC) vo izminatata nedela ja promovira{e belata i crnata ekolista za 2000 godina. Na ovaa lista bea staveni najgolemite zagaduva~i na `ivotnata sredina vo Makedonija, kako i najzaslu`nite za nejzino za~uvuvawe.

Pokraj ~lenovite na EPC, na sve~enosta prisustvuvaa i ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe, Marjan Dodovski, eks-ministerot i sega{en direktor na Regionalniot ekolo{ki centar za Jugoisto~na Evropa vo Budimpe{ta, Toni Popovski i pretstavnici od nevladinite ekolo{ki organizacii.

Spored glasaweto sprovedeno preku dnevniot vesnik "Vest" i veb - stranicata na Zdru`enieto, na prvo mesto na belata ekolista se nao|aat Dr`avniot inspektorat i Slu`bata za `ivotna sredina pri Ministerstvoto za `ivotna sredina i prostorno planirawe.

Inspektoratot e na ~elo na listata poradi faktot {to samo vo periodot od januari do krajot na septemvri minatata godina ima izvr{eno 625 uvidi nad pravnite lica i ima izdadeno 521 zapisnik za konstatacija.

Na vtoro mesto se nao|a Speleolo{koto dru{tvo "Peoni" od Skopje, koe, me|u drugite aktivnosti, ja adaptira{e pe{terata "Vrelo" kaj Matka za turisti~ki poseti i so svojot anga`man okolu za{titata i popularizacijata na vrednostite pridonese mnogu stranski istra`uva~i da dojdat do novi soznanija.

Na treto mesto e Programata za razvoj na Obedinetite nacii (UNDP), poradi uspe{noto sproveduvawe na proektot "^ista i zelena Makedonija". Profesorot Jugoslav Ziberovski, koj na predlog na Svetskata unija na ekolozi od Institutot za razvoj na zemjodelstvoto vo Bon, be{e proglasen za ekolog na stoletieto, go zazede pettoto mesto.

Na ~elo na crnata ekolista godinava e Upravata za hidrometeorolo{ki raboti. Potoa sleduva Ministerstvoto za zdravstvo, a na ~etvrto mesto se osnovnite sudovi vo Makedonija.

Ministerot Dodovski, na sredbata ja istakna odli~nata sorabotka me|u Ministerstvoto i EPC, kako zdru`enie na novinari koi ja sledat problematikata na `ivotnata sredina. Godinava, za prvpat, be{e dodeleno i specijalno priznanie, koe mu pripadna na Toni Popovski kako prv minister za `ivotna sredina i negovite zaslugi kako borec za opstojuvawe na Ministerstvoto.

Priznanija im bea dodeleni na dnevniot vesnik "Nova Makedonija", kako inicijator i organizator na akcijata "Denovi na proletta, denovi na ekologijata" i "Zelenata stranica", kako i na mese~nata revija "Ekologija".